Affenpinscher

Korkeus: 25-30 cm
Korkeus: 25-30 cm
Paino: 3-4 kg (uros)
Paino: 3-4 kg (naaras)
Elinikä: 12-15 vuotta

Apinanpinscher

Affenpinscher – Pieni, mutta päättäväinen karvaturri

Affenpinscher on pieni, mutta energinen ja päättäväinen koirarotu, joka tunnetaan myös nimellä ”apina-terrieri”. Tämä rotu on alun perin kotoisin Saksasta ja se on tunnettu sekä viehättävästä ulkonäöstään että eloisuudestaan. Tässä artikkelissa tutustumme tarkemmin tähän viehättävään rotuun, sen historiaan, ominaisuuksiin ja hoitovaatimuksiin.

Rotuhistoria

Affenpinscherin historia ulottuu aina 1600-luvulle asti, jolloin rotua käytettiin pääasiassa rottien pyydystämiseen kotitalouksissa ja maatiloilla. Nimensä mukaisesti ”affen” tarkoittaa saksaksi apinaa ja ”pinscher” tarkoittaa terrieriä, mikä viittaa koiran apinamaisen ulkonäön ja terrierimäisen luonteen yhdistelmään. Alun perin affenpinscherit olivat hieman suurempia, mutta jalostuksen myötä koiraa on pienennetty nykyisiin mittoihin.

Ulkonäkö ja koko

Affenpinscher on tunnettu erityisesti erikoisesta ulkonäöstään. Sen kasvot muistuttavat hieman apinan kasvoja, mikä tekee siitä erittäin tunnistettavan. Affenpinscher on pieni koira, jonka säkäkorkeus on noin 25-30 cm ja paino 3-4 kg.

Rotu Säkäkorkeus Paino
Affenpinscher 25-30 cm 3-4 kg

Sen turkki on usein karkea ja pörröinen, ja yleisimmät värit ovat musta, harmaa ja hopea. Turkki vaatii säännöllistä hoitoa, erityisesti harjausta ja trimmausta, jotta se pysyy hyvässä kunnossa ja ei takkuunnu.

Luonne ja käyttäytyminen

Affenpinscher on tunnettu rohkeasta ja päättäväisestä luonteestaan. Se ei pelkää ottaa yhteen itseään suurempien eläinten kanssa ja on erittäin uskollinen perheelleen. Affenpinscherit ovat myös erittäin älykkäitä ja leikkisiä, ja ne tarvitsevat paljon virikkeitä pysyäkseen tyytyväisinä.

  • Rohkea ja päättäväinen
  • Uskollinen perheelleen
  • Älykäs ja leikkisä

Vaikka affenpinscherit ovatkin pieniä, ne eivät sovellu hyvin pienten lasten perheisiin, sillä ne voivat olla herkkänahkaisia ja reagoida äkillisesti koviin ääniin tai rajuun käsittelyyn.

Hoito ja terveys

Affenpinscherin turkki vaatii säännöllistä hoitoa. Se tulee harjata ainakin kerran viikossa ja trimmaus on suositeltavaa muutaman kuukauden välein. Kuten monet muutkin pienet koirarodut, affenpinscherit voivat olla alttiita tietyille terveysongelmille, kuten patellaluksaatioille (polvilumpion sijoiltaanmeno) ja hammasongelmille.

  1. Säännöllinen harjaus ja trimmaus
  2. Virikkeellinen ympäristö ja leikkiä
  3. Hammas- ja polvilumpion terveyden tarkkailu

On tärkeää huomioida, että affenpinscher tarvitsee säännöllistä liikuntaa ja henkistä stimulaatiota pysyäkseen tyytyväisenä. Vaikka se on pieni koira, se tarvitsee päivittäisiä kävelylenkkejä ja aikaa leikkiä vapaasti turvallisessa ympäristössä.

Yhteenveto

Affenpinscher on pieni, mutta erittäin rohkea ja päättäväinen koirarotu, joka on erinomainen kumppani oikeanlaisessa ympäristössä. Sen erikoislaatuinen ulkonäkö ja viehättävä luonne tekevät siitä ihastuttavan lemmikin, kunhan sen erityistarpeet huomioidaan. Tämä tarkoittaa säännöllistä turkin hoitoa, liikuntaa ja virikkeitä. Kun nämä tarpeet täytetään, affenpinscher osoittautuu uskolliseksi ja rakastavaksi perheenjäseneksi.

Affenpinscherin lähteet