Akbash

Korkeus: 71-86 cm
Korkeus: 71-79 cm
Paino: 41-54 kg (uros)
Paino: 41-54 kg (naaras)
Elinikä: 10-12 vuotta

Anatolianpaimenkoira

Akbash: Turkin Karjanvartijakoira

Akbash on vanha ja arvostettu koirarotu, joka kotoisin Turkista. Tämä voimakas ja majesteettinen koira on tunnettu erityisesti karjanvartijana. Se on rotu, jolla on pitkä historia ja tärkeitä ominaisuuksia, jotka tekevät siitä erinomaisen työkoiran. Tutustutaan tarkemmin Akbash-rotuun, sen historiaan, ulkonäköön, luonteeseen ja käyttöön.

Historia ja Alkuperä

Akbash-rotu on peräisin Turkista, missä se on ollut karjanvartijana vuosisatojen ajan. Nimi ”Akbash” tulee turkin kielen sanoista ”ak” (valkoinen) ja ”baş” (pää), jotka yhdessä tarkoittavat ”valkoinen pää”. Tämän nimen tausta tulee koiran ulkonäöstä, sillä Akbashin turkki on yleensä valkoinen, mikä auttoi sitä sulautumaan lampaisiin ja muihin karjaan, suojaten näin laumaa petoeläimiltä. Akbashin tarkka alkuperä on hämärän peitossa, mutta sen uskotaan olevan vähintään 3 000 vuotta vanha rotu.

Ulkonäkö

Akbash on suuri ja voimakas koira, jolla on tasapainoinen ja lihaksikas ruumiinrakenne. Se on korkea, voimakkaasti rakenteinen ja sillä on vahva leuat. Akbashin turkki on yleensä lyhyt tai keskipitkä ja se on paksu ja suojaava, mikä tekee siitä erinomaisen koiran ulkotöihin vaihtelevissa sääolosuhteissa. Tyypillinen Akbash-paino vaihtelee uroksilla 40-65 kg ja nartuilla 35-55 kg. Korkeus vaihtelee saman sukupuolen välillä, mutta yleisesti se on 71-86 cm.

Luonne ja Käytös

Akbash on tunnettu uskollisuudestaan ja suojelevasta luonteestaan. Tämä rotu on erityisen valppaana ja sillä on vahva vartiointivietti, mikä tekee siitä erinomaisen vartijakoiran. Se on myös älykäs ja itsenäinen, mikä tarkoittaa, että se voi tehdä päätöksiä itsenäisesti tilanteen vaatimusten mukaan. Akbash on yleensä rauhallinen ja tarkkaavainen, mutta se voi olla varautunut vieraita kohtaan ja se suhtautuu epäluuloisesti tuntemattomiin.

Hoito ja Terveys

Akbash tarvitsee säännöllistä liikuntaa ja aktivointia pysyäkseen terveenä ja onnellisena. Ne ovat aktiivisia koiria, joten päivittäinen liikunta on välttämätöntä. Turkki on paksu ja tiheä, joten säännöllinen harjaus on tarpeen erityisesti karvanlähtöaikoina. Akbash-rodulla on yleensä hyvä terveys, mutta kuten kaikilla suurilla roduilla, niillä voi esiintyä lonkan- ja kyynärpäädysplasiaa ja muita suurille koirille tyypillisiä terveysongelmia. Säännölliset eläinlääkärikäynnit ja asianmukainen ravitsemus ovat tärkeitä.

Akbash Vartijakoirana

Akbash koira on erinomainen karjanvartijakoira, ja sen vaistot ovat kehittyneet suojaamaan karjaa petojen hyökkäyksiltä. Niiden suojeluvaisto tekee niistä myös erinomaisia farmikoiria ja koteja suojelevia vartijakoiria. Akbashit tarvitsevat kuitenkin omistajan, joka ymmärtää niiden luonteet ja osaa kouluttaa niitä asianmukaisesti. Niiden itsenäisyys ja älykkyys tarkoittavat, että omistajan tulee olla johdonmukainen ja kärsivällinen koulutuksessa.

Loppujen lopuksi Akbash on rotu, joka tarjoaa turvallisuutta, uskollisuutta ja suojaa. Tämä muinainen turkkilainen rotu on edelleen arvostettu sen vahvojen vartiointivietiensä ja erinomaisten työskentelykykyjensä vuoksi.

Ominaisuus Kuvaus
Koko Suuri (Urokset 40-65 kg, Nartut 35-55 kg)
Korkeus 71-86 cm
Turkki Lyhyt tai keskipitkä, valkoinen
Luonne Uskollinen, suojeleva, itsenäinen
Käyttö Karjanvartija, vartiointikoira

Akbashin lähteet