Akita

Korkeus: 67 cm
Korkeus: 61-66 cm
Paino: 45–59 kg (uros)
Paino: 34-50 kg (naaras)
Elinikä: 10-15 vuotta

Akita Inu

Akita – Ylväs ja uskollinen koirarotu Japanista

Akita on yksi maailman tunnetuimmista ja arvostetuimmista koiraroduista. Tämä ylväs ja uskollinen koira on kotoisin Japanista, ja se tunnetaan erityisesti lojaalisuudestaan ja vahvasta suojeluvietistään. Akita on saavuttanut suuren suosion kaikkialla maailmassa, ja sen historia sekä ominaisuudet tekevät siitä kiehtovan rodun myös niille, jotka eivät ole aiemmin perehtyneet koirarotuihin.

Akitan historia

Akitan juuret ulottuvat aina muinaiseen Japaniin asti, ja rotu on saanut nimensä Akitan prefektuurista, joka sijaitsee Honshū-saarella. Akitoja käytettiin alun perin metsästyskoirina suurriistan, kuten karhujen ja villisikojen, metsästykseen. Niiden rohkeus ja vahvuus teki niistä arvokkaita kumppaneita metsästäjille.

1900-luvun alkupuolella Akita oli vaarassa kuolla sukupuuttoon, mutta japanilaiset koiranystävät aloittivat määrätietoiset ponnistelut rodun säilyttämiseksi. Akita Inu, eli japanilainen Akita, ja Akita Amerka, ovat kaksi erillistä linjaa, jotka syntyivät näiden ponnistelujen tuloksena. Molemmat linjat ovat arvostettuja omilla erityispiirteillään.

Ulkonäkö ja fyysiset ominaisuudet

  • Koko: Urokset ovat yleensä 66–71 cm korkeita ja painavat 45–59 kg, kun taas nartut ovat hieman pienempiä, korkeudeltaan 61–66 cm ja painoltaan 32–45 kg.
  • Turkki: Akitojen turkki on tiheä ja kaksikerroksinen, mikä suojaa niitä kylmällä säällä. Turkki on useimmiten valkoinen, brindle, punainen tai sesame.
  • Vartalo: Akita on rakenteeltaan voimakas ja lihaksikas. Sillä on leveä pää ja pystyt korvat, jotka antavat sille valppaan ja määrätietoisen ilmeen.

Luonne ja käyttäytyminen

Akitat ovat tunnettuja älykkyydestään, uskollisuudestaan ja suojeluvietistään. Ne ovat usein varautuneita vieraita kohtaan, mutta erittäin kiintyneitä ja helliä omistajiaan kohtaan. Akita ei ole tyypillisesti aggressiivinen, mutta sen vahva suojeluvietti tekee siitä erinomaisen vahtikoiran.

  • Älyllisyys: Akitat oppivat nopeasti ja ne ovat helposti koulutettavissa, kun niitä käsitellään johdonmukaisesti ja kärsivällisesti.
  • Uskollisuus: Akita on tunnettu kiintymyksestään perheeseensä ja se voi olla erittäin suojeleva lapsia kohtaan.
  • Aktiviteettitarve: Vaikka Akitat ovat melko itsenäisiä, ne tarvitsevat päivittäistä liikuntaa ja henkistä stimulaatiota pysyäkseen tyytyväisinä ja terveinä.

Akitan hoito ja terveys

Akitan hoito vaatii säännöllistä liikuntaa, mielellään pitkiä kävelylenkkejä ja leikkejä pihalla. Turkki on harjattava säännöllisesti, erityisesti karvanlähtöaikojen aikana. Tässä muutamia tärkeitä terveydenhoidon näkökohtia:

Terveydenhuollon osa-alue Kuvaus
Ravinto Monipuolinen ja tasapainoinen ruokavalio, joka sisältää korkealaatuisia proteiineja ja tarpeelliset vitamiinit ja kivennäisaineet.
Liikunta Päivittäinen liikunta, kuten pitkät kävelylenkit, leikkiminen ja henkinen stimulaatio.
Turkinhoito Säännöllinen harjaaminen, erityisesti karvanlähtöaikaan.
Rokotukset Säännölliset rokotukset ja terveystarkastukset eläinlääkärillä.

Yhteenveto

Akita on ylväs ja uskollinen koiraystävä, joka on saavuttanut paikkansa monien ihmisten sydämissä ympäri maailmaa. Sen vaikuttava ulkonäkö, älykkyys ja suojeluvietti tekevät siitä erinomaisen kumppanin niille, jotka osaavat arvostaa sen erityispiirteitä ja tarpeita. Jos harkitset Akitaa perheenjäseneksi, on tärkeää varmistaa, että pystyt tarjoamaan sille riittävästi liikuntaa, hoitoa ja huomiota, jotta se voi elää terveenä ja onnellisena.

Akitan lähteet