Ariegeois

Korkeus: 52-58 cm
Korkeus: noin 52-58 cm
Paino: 23-25 kg (uros)
Paino: 20-26 kg (naaras)
Elinikä: 12-15 vuotta

Ariege, Ariege Hound

Ariegeois – Ranskalainen Metsästyskoirarotu

Ariegeois on elegantti ja ahkera metsästyskoira, joka tunnetaan erinomaisista jäljityskyvyistään ja sosiaalisesta luonteestaan. Tämä rotu on peräisin Ranskan Ariègen alueelta, ja se on erityisesti kehitetty metsästämään pieniä eläimiä, kuten jäniksiä ja kaneja. Ariegeois sopii erinomaisesti aktiivisille koiranomistajille, jotka arvostavat sen metsästystaipumuksia ja hyvää luonnetta.

Rodun Historia

Ariegeois on melko nuori koirarotu, sillä se kehitettiin vasta 1900-luvun alussa. Rotu syntyi risteyttämällä kolme ranskalaista koirarotua: briquet, grand bleu de gascogne ja grand gascon saintongeois. Tavoitteena oli luoda rotu, jolla olisi erinomainen kyky jäljittää saalista ja joka olisi samalla riittävän kestävä vaativissa metsästysoloissa. Ariegeois hyväksyttiin viralliseksi roduksi 1912, ja siitä lähtien se on saavuttanut suosiota paitsi kotimaassaan Ranskassa, myös kansainvälisesti.

Ulkonäkö

Ariegeois on keskikokoinen koira, jonka uros voi painaa noin 28-30 kiloa ja narttu 25-28 kiloa. Tämä rotu on tyypillisesti 50-60 cm korkea. Ariegeoisin turkki on lyhyt, tiheä ja sileä, ja värityksessä esiintyy usein mustaa ja valkoista. Koira voi myös kantaa pieniä ruskeita merkkejä kasvojen alueella.

Ominaisuus Arvo
Koko Keskikokoinen
Paino 25-30 kg
Korkeus 50-60 cm
Turkki Lyhyt, tiheä
Väri Musta ja valkoinen, ruskeat merkit mahdollisia

Luonne ja Käyttäytyminen

Ariegeois on ystävällinen, eloisa ja älykäs koira. Se on sosiaalinen ja tulee hyvin toimeen muiden koirien kanssa. Tämä rotu on myös erittäin uskollinen omistajalleen ja sopeutuu hyvin perhe-elämään. Ariegeoisin metsästysvaisto tekee siitä erinomaisen jäljittäjän, mutta se saattaa vaatia riittävästi liikuntaa ja henkistä stimulaatiota pysyäkseen onnellisena ja terveenä.

Hoito ja Terveys

Ariegeoisin turkki on melko helppohoitoinen eikä vaadi erityistä trimmausta. Säännöllinen harjaus riittää pitämään koiran turkin siistinä. Kuten kaikki koirat, Ariegeois tarvitsee tasapainoista ravintoa, liikuntaa ja säännöllisiä eläinlääkärikäyntejä. Rotu on yleisesti ottaen terve, mutta kuten monilla metsästyskoirilla, sillä saattaa olla alttiutta tietyille terveysongelmille, kuten lonkkadysplasialle.

Mietittäviä Asioita Ennen Hankintaa

  • Liikunta: Ariegeois tarvitsee paljon liikuntaa; päivittäinen lenkki tai harjoitus on välttämätön.
  • Koulutus: Tämä rotu on älykäs ja oppii nopeasti, mutta se voi olla myös itsepäinen. Johdonmukainen ja positiivinen koulutus auttaa saavuttamaan parhaan tuloksen.
  • Sosialisointi: Ariegeois on luonteeltaan sosiaalinen, ja se tulee hyvin toimeen muiden koirien kanssa. Varhainen sosialisointi on kuitenkin tärkeää.
  • Terveys: Muista tarkistaa mahdolliset terveysriskit ja valitse koirasi vastuulliselta kasvattajalta.

Mikäli olet kiinnostunut aktiivisesta, älykkäästä ja ystävällisestä metsästyskoirasta, Ariegeois voi olla erinomainen valinta. Tämä rotu vaatii omistajaltaan sitoutumista liikunnan ja koulutuksen suhteen, mutta palkitsee sen loyaliteetilla ja erinomaisilla metsästysominaisuuksilla.

Ariegeoisn lähteet