Briard

Korkeus: 62-68 cm
Korkeus: 58-65 cm
Paino: 30-40 kg (uros)
Paino: 25-34 kg (naaras)
Elinikä: 10-12 vuotta

Ranskanpaimenkoira

Briard – Monipuolinen ja Komea Ranskalainen Paimenkoira

Briard, jonka virallinen nimi on Berger de Brie, on ranskalainen koirarotu, joka tunnetaan sekä monipuolisista työkyvyistään että kauniista ulkonäöstään. Tämä rotu on ollut olemassa jo vuosisatoja ja se on alun perin jalostettu paimenkoiraksi. Briard on arvostettu sen älykkyyden, uskollisuuden ja suojeluhalukkuuden ansiosta.

Historia ja Tausta

Briardilla on pitkä ja kunniakas historia, joka ulottuu ainakin 800-luvulle. Rotua on käytetty niin karjan vartioinnissa kuin paimentamisessa. Myöhemmin se toimi myös erinomaisena sotakoirana, erityisesti ensimmäisessä maailmansodassa, jossa se auttoi haavoittuneiden etsimisessä ja viestien välittämisessä.

Alkuperä

Briardin tarkka alkuperä on hieman hämärän peitossa, mutta sen uskotaan olevan Ranskan Brie-alueelta, mistä rotu myös sai nimensä. Alkuperäisestä jalostuksesta on vastuussa Ranskan maatalousyhteiskunta, joka tarvitsi tehokkaan ja tarmokkaan paimenkoiran.

Ulkonäkö

Briard on keskikokoinen, lihaksikas ja voimakas koira, jolla on pitkä ja aaltoileva turkki. Valitettavasti tämä voi vaatia säännöllistä hoitoa ja kampaamista, jotta se pysyy hyvässä kunnossa ja kauniina.

Turkki ja Värit

  • Turkki: Pitkä, karkea ja aaltoileva
  • Värivaihtoehdot: Enimmäkseen musta, kulta ja harmaa

Luonne ja Käytös

Briard tunnetaan loistavasta luonteestaan, joka yhdistää sekä hellyyden että päättäväisyyden. Se on erittäin uskollinen perheelleen, mutta saattaa olla varautunut vieraita kohtaan, mikä tekee siitä myös erinomaisen vahtikoiran.

Omistautuminen ja Suojeluhalu

Briard on erittäin suojeleva ja saattaa jopa olla hieman ylisuojelija omistajiaan ja perhettään kohtaan. Tämä piirre tekee siitä erinomaisen lapsiperheille, mutta se tarvitsee myös asianmukaista sosiaalistamista ja koulutusta, jotta se osaa erottaa todelliset uhat muista tilanteista.

Koulutus ja Aktivointi

Briard on erittäin älykäs ja oppii nopeasti uusia komentoja ja temppuja. Kuitenkin sen vahva tahto saattaa joskus aiheuttaa haasteita koulutuksessa. Johdonmukaisuus ja positiivinen vahvistaminen ovat avainasemassa.

Liikunnan Tarve

  • Korkea energiataso
  • Tarvitsee päivittäistä liikuntaa ja aktivointia
  • Sopii erinomaisesti koiraurheiluun kuten agilityyn

Terveys ja Hoito

Kuten monilla muilla roduilla, Briardilla on myös tiettyjä terveysongelmia, joihin tulee kiinnittää huomiota. Rotu on altis muun muassa lonkkadysplasialle ja silmäongelmille.

Hoitosuositukset

  1. Säännöllinen harjaus ja hoito
  2. Silmä- ja lonkkanivelten tarkistukset eläinlääkärillä
  3. Hyvälaatuisen ruoan tarjoaminen

Yhteenveto

Briard on upea koirarotu, joka yhdistää älykkyyden, lojaaliuden ja kauneuden. Se on erinomainen valinta aktiiviselle ja sitoutuneelle koiranomistajalle, joka pystyy tarjoamaan runsaasti liikuntaa, koulutusta ja rakkautta. Briardin erinomainen temperamentti ja monipuoliset taidot tekevät siitä täydellisen perhekoiran ja luotettavan kumppanin.

Briardin lähteet