Belgiantervueren

Korkeus: 61-66 cm
Korkeus: 56-66 cm
Paino: 26-30 kg (uros)
Paino: 25-30 kg (naaras)
Elinikä: 10-14 vuotta

Belgiantervuerenilla ei ole muita nimiä.

Belgiantervueren – Elegantti ja Älykäs Koira

Belgiantervueren on yksi Belgianpaimenkoirien neljästä mielenkiintoisesta ja monipuolisesta rodusta, joihin kuuluvat myös Groenendael, Laekenois ja Malinois. Tervueren tunnetaan parhaiten sen elegantista ulkomuodosta ja älykkyydestä. Tässä artikkelissa tutustumme tarkemmin tähän upeaan koirarotuun, sen historiaan, luonteeseen ja siihen, miten siitä tuli yksi ihastelluimmista koiraroduista maailmassa.

Historia

Belgiantervuerenin historia ulottuu aina 1800-luvun lopulle, jolloin belgialaiset paimenkoirat ryhdyttiin virallisesti tunnistamaan ja erittelemään eri roduiksi. Belgianpaimenkoirien jalostuksen tavoitteena oli luoda tehokkaita ja kestäviä paimenkoiria, jotka sopisivat Belgiumin vaihteleviin sääolosuhteisiin ja maastoihin.

Tervuerenin kohtalo alkoi vuonna 1891, kun koiranjalostajat Adolphe Reul ja kollegat erottivat neljä erillistä paimenkoirarotua. Tervueren sai nimensä belgialaisen kylän, Tervuerenin, mukaan. Tämä rotu oli erityisen tunnettu pitkästä, koristellusta turkistaan, joka suojasi sitä sääolosuhteilta ja teki siitä ihanteellisen paimenkoiran.

Ulkomuoto ja Ominaisuudet

Belgiantervueren on keskikokoinen koira, jolla on kiilamainen pää, selkeäpiirteinen ilme ja keskikokoinen, mantelinmuotoinen silmä. Sillä on luja ja lihaksikas ruumis, joka viestii energiasta ja valmiudesta toimintaan. Turkki on pitkä ja suojaisa, yleensä lämpimän ruskean tai harmaan eri sävyissä mustilla varjostuksilla.

Luonne

Belgiantervueren on älykäs ja valpas koira, joka sopii erinomaisesti monenlaisiin tehtäviin. Tämän rodun edustajat ovat lojaaleja ja kiintymyksenhaluisia, mutta samalla itsenäisiä ja rohkeita. Näistä ominaisuuksista tekee ne ihanteellisia työkoiriksi, harrastuskoiriksi sekä uskollisiksi perheen lemmikeiksi.

Tervuerenit tarvitsevat paljon liikuntaa ja henkistä stimulaatiota. Ilman tätä ne voivat tulla levottomiksi ja turhautuneiksi. Koulutus on siis erittäin tärkeää, ja palkitseva metodi toimii parhaiten tämän rodun kanssa.

Hoito ja Terveys

Belgiantervuereneilla on pitkä karvapeite, joka vaatii säännöllistä harjaamista vähintään kerran viikossa. Tiheä turkki suojaa niitä sääolosuhteilta, mutta mattojen ja takkujen välttämiseksi harjaaminen on tarpeen.

Kuten monilla muilla roduilla, tervuereilla voi olla perinnöllisiä terveysongelmia kuten lonkkavian, epilepsian ja silmäsairauksien riskejä. Säännölliset eläinlääkärintarkastukset ovat tärkeitä terveyden ylläpitämiseksi.

Käyttötarkoitukset

Belgiantervueren on monipuolinen rotu, joka pärjää hyvin erilaisissa tehtävissä. Sen älykkyys ja koulutettavuus tekevät siitä erinomaisen valinnan esimerkiksi:

  • Paimenkoiraksi
  • Pelastuskoiraksi
  • Poliisi- ja suojelukoiraksi
  • Agility- ja tottelevaisuuskilpailuihin
  • Perheen lemmikiksi

Päätelmä

Belgiantervueren on upea ja monipuolinen koirarotu, joka tarjoaa paljon iloa ja hyötyä omistajalleen. Olitpa sitten etsimässä työkoiraa tai uskollista perheenjäsentä, tervuerenin älykkyys, luonne ja kaunis ulkonäkö tekevät siitä erinomaisen valinnan. Muista kuitenkin, että tämä rotu vaatii sitoutumista koulutukseen, liikuntaan ja hoitoon.

Lisätietoja Belgiantervuerenista voit löytää esimerkiksi FCI:n virallisilta rodunsivuilta.

Belgiantervueren lähteet