Bernhardinkoira

Korkeus: 64-70 cm
Korkeus: 58-71 cm
Paino: 40-50 kg (uros)
Paino: 50 kg (naaras)
Elinikä: 7-9 vuotta

Bernhardilainen

Bernhardinkoira: Majesteettinen ja Monipuolinen Rotu

Bernhardinkoira, joka tunnetaan myös nimellä St. Bernard, on yksi maailman tunnetuimmista koiraroduista. Tämä upea ja suurikokoinen rotu on peräisin Sveitsin ja Italian Alppien alueelta. Bernhardinkoirat ovat saavuttaneet suosiota paitsi ulkonäkönsä, myös ystävällisen ja lempeän luonteensa ansiosta. Tässä artikkelissa tutustumme bernhardinkoiran historiaan, ulkonäköön, luonteeseen ja hoitoon.

Rodun Historia

Bernhardinkoira sai alkunsa Sveitsin Alpeilla, missä Hospice Saint Bernard -nimisen luostarin munkit kasvattivat niitä 1600-luvulta lähtien. Alun perin nämä koirat toimivat työkoirina, erityisesti pelastus- ja avustuskoirina vaikeakulkuisilla vuoristoalueilla. Bernhardinkoiran maine pelastuskoirana vahvistui erityisesti Barry-nimisen koiran myötä, joka pelasti useiden vuosien aikana kymmenien ihmisten hengen.

Ulkonäkö

Bernhardinkoira on suuri ja voimakasrakenteinen koira, joka voi saavuttaa jopa 90 kg painon ja 70–90 cm korkeuden säkäkorkeudelta. Heillä on paksu, tiheä turkki, joka suojaa niitä pakkaselta ja lumelta. Turkin väri vaihtelee ja siinä voi olla valkoisia, ruskeita ja punaisia sävyjä. Heidän suuret päänsä, syvät silmänsä ja ystävällinen ilmeensä tekevät heistä helposti tunnistettavia.

Luonne

Bernhardinkoirat ovat tunnettuja lempeästä ja rauhallisesta luonteestaan. Ne ovat erittäin ystävällisiä, sosiaalisia ja yleensä hyvin lapsiystävällisiä, mikä tekee heistä erinomaisia perhekoiria. Vaikka bernhardinkoirat voivat olla kookkaita ja voimakkaita, ne ovat yleensä hyvin hallittavissa ja tottelevaisia. Heillä on myös vahva suojeluvietti ja he voivat tarvittaessa toimia erinomaisina vahtikoirina.

Hoito ja Terveydenhuolto

  • Liikunta: Bernhardinkoirat eivät ole erityisen aktiivisia, mutta he tarvitsevat säännöllistä liikuntaa pysyäkseen terveinä. Pitkät kävelylenkit ja ulkoilu ovat tärkeitä.
  • Ruokinta: Suurikokoisina koirina bernhardinkoirat tarvitsevat ravitsevaa ja tasapainoista ruokavaliota. On tärkeää tarkkailla niiden ruokamäärää ylipainon välttämiseksi.
  • Turkin hoito: Bernhardinkoirat tarvitsevat säännöllistä turkinhoitoa. Heidän paksu ja tiheä turkkinsa vaatii harjausta useita kertoja viikossa estämään takkuuntumisen ja vähentämään irtokarvoja.
  • Terveys: Vaikka bernhardinkoirat ovat yleensä terveitä, heillä voi olla taipumus tiettyihin terveysongelmiin, kuten lonkkaniveldysplasiaan ja mahalaukun kiertymään. Säännölliset eläinlääkärikäynnit ovat tärkeitä terveyden seurannassa.

Yhteenveto

Bernhardinkoira on suurikokoinen, lempeä ja majesteettinen rotu, jolla on rikas historia ja ainutlaatuinen luonne. Sen ystävällisyys, rauhallisuus ja suojeluhalu tekevät siitä erinomaisen perhekoiran ja luotettavan kumppanin. Jos harkitset bernhardinkoiraa osaksi perhettäsi, on tärkeää olla valmis vastaamaan tämän suuren ja upean koiran hoito- ja liikuntatarpeisiin. Bernhardinkoiran omistaminen voi tuoda paljon iloa ja rakkautta elämääsi.

Lisätietoja rodusta löydät Bernhardinkoira Suomen rotuyhdistyksen verkkosivuilta.

Bernhardinkoiran lähteet