Havanese

Paino: 4-7 kg (uros)
Paino: 3-6 kg (naaras)
Elinikä: 14-16 vuotta

Havannankoira

Havannankoira: Monipuolinen ja Valloittava Koirarotu

Havannankoira on yksi niistä koiraroduista, joka tuntuu viehättävältä kaikilla mahdollisilla tavoilla. Tämä viehättävä, pieni koira on saanut nimensä Kuuban pääkaupungin Havannan mukaan, sillä rotua on ensisijaisesti kehitetty siellä. Havannankoira, tunnettu myös nimellä Bichon Havanais, kuuluu bichon-rotuihin ja se on erittäin suosittu lemmikki kaikkialla maailmassa. Tässä artikkelissa käymme läpi Havannankoiran historiaa, ulkonäköä, luonnetta sekä hoitoa ja koulutusta.

Havannankoiran Historia

Havannankoiran historia ulottuu 1500-luvulle saakka, jolloin espanjalaiset ja italialaiset siirtolaiset toivat bichon-tyyppisiä koiria mukanaan Kuubaan. Alkuperäinen tarkoitus oli kehittää seurakoiraksi soveltuvaa rotua, joka kestäisi Kuuban trooppista ilmastoa. Vuosisatojen ajan Havannankoira oli suosittu erityisesti Kuuban aristokratian keskuudessa.

1950-luvun lopulla, Kuuban vallankumouksen aikaan, monet kuubalaiset pakenivat Yhdysvaltoihin ja ottivat lemmikkinsä mukaan. Tämä johti Havannankoiran leviämiseen myös Yhdysvaltoihin, missä rotu sai nopeasti suosiota.

Ulkonäkö ja Koko

Havannankoira on pieni koira, jonka paino vaihtelee 3,5-6 kilogramman välillä ja korkeus on 23-27 senttimetriä. Rotu tunnetaan pitkän, silkkisen turkin ansiosta, joka voi olla suora, laineikas tai kihara. Yleisin turkin väri on valkoinen, mutta Havannankoiria löytyy myös mustan, harmaan, punaisen ja kullan eri sävyissä.

Havannankoiran silmät ovat yleensä tummanruskeat ja ilmeikkäät. Ne ovat suhteellisen suuret ja asettautuvat hyvin koiran kasvoille. Korvat ovat pitkät ja riippuvat, mikä antaa koiralle ystävällisen ja viehättävän ulkonäön.

Havannankoiran Luonne

Havannankoira tunnetaan ystävällisestä, älykkäästä ja leikkisästä luonteestaan. Rotu on erittäin kiintynyt perheeseensä ja se tulee hyvin toimeen sekä lasten että muiden eläinten kanssa. Havannankoirat ovat myös tunnettuja sopeutumiskyvystään – ne viihtyvät yhtä hyvin kerrostaloasunnossa kuin suurella pihalla.

Älykkyytensä ansiosta Havannankoira on helposti koulutettavissa ja se nauttii uusien temppujen sekä taitojen oppimisesta. Tämä rotu menestyy erityisesti tottelevaisuuskoulutuksessa ja erilaisissa koiralajeissa, kuten agilityssä ja rally-tokossa.

Hoito ja Koulutus

Havannankoiran pitkä ja silkkinen turkki vaatii säännöllistä hoitoa. Turkki tulee harjata päivittäin, jotta se ei takkuunnu. Monet omistajat päätyvät myös ammattilaistrimmaajan palveluihin muutaman kerran vuodessa. Lisäksi on tärkeää pestä koiran turkki säännöllisesti ja tarkistaa sen korvat, silmät ja hampaat infektion varalta.

  • Harjaa turkki päivittäin
  • Trimmaukseen noin 2-3 kertaa vuodessa
  • Pese koiran turkki säännöllisesti
  • Tarkista korvat, silmät ja hampaat säännöllisesti

Havannankoirat nauttivat aktiviteeteista ja tarvitset runsaasti liikuntaa pysyäkseen tyytyväisinä. Päivittäiset kävelylenkit ja leikkihetket ovat välttämättömiä. Myös henkinen stimulaatio, kuten lelut ja pulmapelit, on tärkeää tämän älykkään rodun hyvinvoinnille.

Yhteenveto

Havannankoira on eloisa, ystävällinen ja älykäs koirarotu, joka sopii erinomaisesti perhekoiraksi. Riittävällä turkinhoidolla, liikunnalla ja koulutuksella tästä pienestä koirasta saa uskollisen ja rakastavan seuralaisen. Jos harkitset koiran hankintaa, Havannankoira voi olla juuri sinulle sopiva valinta.

Lisätietoa Havannankoirasta löytyy FCI:n rotumääritelmästä.

Havanese lähteet