Cane corso

Korkeus: 64-68 cm
Korkeus: 58-64 cm
Paino: 45-50 kg (uros)
Paino: 40-45 kg (naaras)
Elinikä: 10-12 vuotta

Italian mastiff

Cane Corso – Vahva ja Suojeluhaluinen Koirarotu

Cane Corso on italialainen koirarotu, joka tunnetaan voimistaan, suojeluhalustaan ja omapäisestä mutta lojaalista luonteestaan. Tämä rotu on saavuttanut viime vuosina suurta suosiota niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa. Tässä artikkelissa tutustumme tarkemmin Cane Corsoon ja sen erityispiirteisiin.

Rodun Historia

Cane Corso on kotoisin Italiasta ja sen historia ulottuu antiikin Rooman aikoihin. Rotu on alun perin kehitetty maatilan työkoiraksi, ja se oli erityisesti käyttökoirana metsästyksessä ja karjan suojelussa. Nimi ”Cane Corso” tarkoittaa vapaasti käännettynä ”suojaavaa koiraa”. Rodun erityispiirteet, kuten voima ja terävyys, ovat muovautuneet vuosisatojen kuluessa sen alkuperäisten käyttötarkoitusten mukaan.

Ulkonäkö ja Fyysiset Piirteet

Cane Corso on suuri ja lihaksikas koira, jolla on voimakas runko ja tasapainoiset mittasuhteet. Tässä joitain rodun tyypillisiä piirteitä:

  • Korkeus: Urokset ovat yleensä 62-70 cm korkeita ja nartut 58-66 cm korkeita.
  • Paino: Urokset painavat 45-50 kg, nartut 40-45 kg.
  • Karvapeite: Lyhyt ja tiivis, voi olla musta, harmaa, ruskea tai brindle.
  • Pään Muoto: Leveä kallo ja vahvat leuat.

Cane Corson ulkonäköä hallitsevat sen vahvat lihakset ja vaikuttava rakenne, joka antaa sille majesteettisen ja hieman pelottavan ilmeen, mikä sopii hyvin sen suojelukoiran rooliin.

Luonne ja Käyttäytyminen

Cane Corso on tunnettu vakaasta ja itsevarmasta luonteestaan. Se on erittäin lojaali perheelleen ja voi olla epäluuloinen vieraita kohtaan, mikä tekee siitä erinomaisen vahtikoiran. Muita tyypillisiä luonteenpiirteitä ovat:

  1. Suojaava: Cane Corso suojaa perhettään ja kotiaan vaistonvaraisesti.
  2. Oppiva: Helposti koulutettava, mutta tarvitsee johdonmukaista ja määrätietoista ohjausta.
  3. Energiaa: Tarvitsee runsaasti liikuntaa ja henkistä stimulaatiota pysyäkseen tyytyväisenä.

Yleisluonteeltaan Cane Corso on omistautunut ja tasapainoinen, mutta vaatii konseptikasta koulutusta ja sosiaalistamista jo varhaisesta iästä lähtien.

Terveys ja Hoito

Kuten moni suuri koirarotu, myös Cane Corso voi olla altis tietyille terveysongelmille. Yleisiä terveysongelmia voivat olla lonkka- ja kyynärnivelet, sydänsairaudet ja erilaiset silmäongelmat. Ennaltaehkäisy ja säännölliset eläinlääkärikäynnit ovat tärkeitä tämän rodun omistajille.

Hoitoon kuuluu myös:

  • Laadukas Ruokinta: Cane Corson koko ja aktiivisuustaso vaativat tasapainoista ja ravinteikasta ruokintaa.
  • Liikunta: Päivittäiset pitkät kävelyt ja aktiiviset leikit ovat välttämättömiä.
  • Trimmaus: Lyhyt karvapeite tarvitsee säännöllistä harjausta.

Yhteenveto

Cane Corso on vaikuttava ja voimakas koirarotu, jolla on pitkä historia ja monia erinomaisia ominaisuuksia. Se sopii parhaiten kokeneille koiranomistajille, jotka osaavat tarjota määrätietoista johtajuutta ja riittävästi liikuntaa sekä henkistä stimulaatiota. Oikein koulutettuna ja hoidettuna Cane Corso on uskollinen ja suojeleva perheenjäsen.

Cane corson lähteet