Curly Coated Retriever

Korkeus: 64-69 cm
Korkeus: 58-69 cm
Paino: 32-36 kg (uros)
Paino: 25-34 kg (naaras)
Elinikä: 10-12 vuotta

Kiharakarvainen noutaja

Curly Coated Retriever

Curly Coated Retriever, lyhyemmin Curly, on yksi vanhimmista retrieveriroduista ja tunnettu sen erottuvan kiharan turkin ansiosta. Tämä keskikokoinen ja energinen koirarotu on alun perin kehitetty metsästykseen ja noutotehtäviin, ja nykyisin se on arvostettu sekä työkoirana että perhekoirana.

Alkuperä ja Historia

Curly Coated Retrieverin juuret ulottuvat 1800-luvun Englantiin, jossa sitä käytettiin pääasiassa vesilintujen metsästykseen. Rodun tarkka syntyperä on hieman epäselvä, mutta uskotaan, että siihen on risteytetty muun muassa Irish Water Spaniel, Poodle ja noutajarotuja. Curly Coated Retriever on yksi ensimmäisistä virallisesti rekisteröidyistä retrieveriroduista ja se hyväksyttiin Englannin Kennelklubiin vuonna 1860.

Fyysiset Ominaisuudet

Curly Coated Retriever on keskikokoinen koira, jonka säkäkorkeus on yleensä 58-69 cm ja paino vaihtelee 25-34 kg välillä. Sen erottuvin piirre on kihara, tiivis ja vettähylkivä turkki, joka suojaa koiraa kylmissä ja kosteissa olosuhteissa. Väriltään turkki on yleensä joko musta tai maksanruskea.

  • Säkäkorkeus: 58-69 cm
  • Paino: 25-34 kg
  • Väri: Musta tai maksanruskea
  • Turkki: Kihara, tiivis ja vettähylkivä

Luonne ja Käyttäytyminen

Curly Coated Retriever tunnetaan sen älykkyydestä, itsenäisyydestä ja energisyydestä. Se on erittäin oppivainen ja motivoitunut, mikä tekee siitä erinomaisen työkoiran eri tehtäviin. Curly on myös ystävällinen ja sosiaalinen, ja se sopii hyvin perhekoiraksi, kunhan se saa riittävästi liikuntaa ja virikkeitä.

Tämä rodun edustaja voi olla hieman varautunut uusien ihmisten kanssa, mutta muodostaa vahvan siteen omaan perheeseensä. Se on myös yleensä hyvin kärsivällinen muiden koirien ja lemmikkieläinten kanssa, mikä tekee siitä monipuolisen kumppanin erilaisiin kotitalouksiin.

Hoito ja Ylläpito

Curly Coated Retrieverin turkinhoito on suhteellisen helppoa, vaikka sen kihara luonne saattaa vaatia jonkin verran huomiota. Rodun turkkia ei tulisi harjata liian usein, sillä se voi vahingoittaa kiharaa rakennetta. Sen sijaan säännöllinen pesu ja mahdollinen trimmaus auttavat pitämään turkin kunnossa. Curly tarvitsee myös riittävästi liikuntaa ja aktiviteetteja, jotta se pysyy terveenä ja tyytyväisenä.

  1. Turkin pesu ja trimmaus tarpeen mukaan
  2. Riittävästi liikuntaa, kuten pitkiä kävelylenkkejä tai vapaana juoksemista
  3. Älyllisiä virikkeitä, kuten koulutusta ja aktivointileluja

Terveys ja Elinikä

Curly Coated Retriever on yleisesti ottaen terve rotu, mutta silläkin on joitakin alttiuksia tietyille sairauksille. Näihin kuuluvat muun muassa lonkkadysplasia, silmäsairaudet ja syöpä. Rodun keskimääräinen elinikä on noin 10-12 vuotta.

Sairaus Kuvaus
Lonkkadysplasia Liitossairaus, joka voi aiheuttaa kipua ja liikuntarajoitteita
Silmäsairaudet Esimerkiksi kaihi ja progressiivinen verkkokalvon surkastuma
Syöpä Etenkin vanhemmilla koirilla

Yhteenveto

Curly Coated Retriever on monipuolinen ja älykäs koirarotu, joka sopii niin metsästykseen kuin perhekoiraksi. Sen ainutlaatuinen kihara turkki ja itsenäinen luonne tekevät siitä erottuvan ja arvostetun kumppanin. Curly tarvitsee riittävästi liikuntaa ja henkistä haastetta, mutta se palkitsee omistajansa uskollisuudellaan ja ystävällisyydellään.

Lue lisää:

Jos haluat tietää lisää Curly Coated Retrieveristä, voit tutustua tässä olevaan artikkeliin.

Curly Coated Retrieverin lähteet