Dandie Dinmont Terrier

Korkeus: noin 20-28 cm
Paino: 8-11 kg (uros)
Paino: 8-11 kg (naaras)
Elinikä: 12-15 vuotta

Dandie Dinmont Terrieria kutsutaan myös nimillä Dandie, DDT, Dandie Terrier.

Dandie Dinmont Terrier – Ystävällinen ja Erityislaatuinen Koirarotu

Dandie Dinmont Terrier on yksi harvinaisimmista ja tunnistettavimmista terrieriroduista, joka on saanut nimensä Sir Walter Scottin vuonna 1815 julkaisemasta romaanista ”Guy Mannering”. Tämä rotu on tunnettu ainutlaatuisesta ulkonäöstään ja viehättävästä luonteestaan. Tässä artikkelissa tutustumme tarkemmin tähän erityislaatuiseen koirarotuun.

Rotumääritelmä ja Ulkonäkö

Dandie Dinmont Terrierin tunnusomaiset piirteet tekevät siitä helposti tunnistettavan. Tällä rodulla on pitkä runko, lyhyt ja vahva niska sekä matalat jalat. Pään muoto on pyöristynyt, ja sen päällä on tyypillinen ”topknot” eli pehmeä, hattumainen karvatuppo.

Ominaisuus Kuvaus
Koko 24-28 cm säkäkorkeus, paino 8-11 kg
Turkki Karhea, mutta pehmeä aluvilla, väreinä sinapinruskea tai pippurinen
Elinikä Noin 12-15 vuotta
Lämpötilatoleranssi Hyvin sopeutuva erilaisiin ilmastoihin

Luonne ja Käyttäytyminen

Dandie Dinmont Terrier on tunnettu ystävällisyydestään ja lojaalisuudestaan. Tätä rotua kuvaillaan usein rohkeaksi, itsevarmaksi ja joskus jopa hieman itsepäiseksi. Ne ovat myös erittäin älykkäitä ja oppivat nopeasti uusia asioita, mikä tekee niistä erinomaisia lemmikkejä ja kumppaneita.

  • Ystävällisyys: Dandie Dinmont Terrier on yleensä ystävällinen sekä ihmisiä että muita eläimiä kohtaan.
  • Lapsiystävällisyys: Tämän rodun koirat tulevat yleensä hyvin toimeen lasten kanssa, kunhan lapsille opetetaan oikeanlainen koiran käsittely.
  • Vartiokoira: Pienen kokonsa huolimatta Dandie Dinmont Terrier on erinomainen vartiokoira, joka ilmoittaa omistajalleen vierailijoista.

Hoitotarpeet ja Terveys

Rodun turkki vaatii säännöllistä hoitoa pysyäkseen hyväkuntoisena. Turkki on suositeltavaa harjata vähintään kerran viikossa, ja karvanleikkuu tulisi ajoittaa kahden kuukauden välein. Myös hammashoito, kynsien leikkaaminen ja korvien puhdistus ovat tärkeitä osia tämän terrierin hoitorutiineista.

Terveysongelmilta Dandie Dinmont Terrier ei ole täysin suojassa. Jotkut yleisesti esiintyvät terveysongelmat ovat:

  1. Selkäongelmat: Pitkän selkänsä vuoksi tämä rotu voi olla alttiimpi selkävaivoille.
  2. Silmäongelmat: Tähän sisältyy esimerkiksi lasiaisen rappeuma ja harmaakaihi.
  3. Lonkkadysplasia: Vaikka tämä on harvinaisempaa, se voi esiintyä joissakin yksilöissä.

Liikunta ja Aktiivisuus

Dandie Dinmont Terrierit ovat aktiivisia ja leikkisiä koiria, jotka tarvitsevat päivittäistä liikuntaa pysyäkseen terveinä ja tyytyväisinä. Säännölliset kävelyt, leikit ja henkinen stimulointi ovat tärkeitä tälle rodulle.

Yhteenveto

Yhteenvetona voidaan todeta, että Dandie Dinmont Terrier on erinomainen valinta lemmikiksi niille, jotka arvostavat ystävällistä ja älykästä koiraa, jolla on omalaatuinen ulkonäkö. Oikein hoidettuna ja koulutettuna tämä terrieri voi olla uskollinen ja rakastava perheenjäsen moniksi vuosiksi.

Jos haluat lisätietoa Dandie Dinmont Terrieristä, kannattaa vierailla esimerkiksi Dandie Dinmont Terrier Clubin virallisilla sivuilla.

Dandie Dinmont Terrierin lähteet