Dogo argentino

Korkeus: 60-68 cm
Korkeus: 60-68 cm
Paino: 45-65 kg (uros)
Paino: 40-45 kg (naaras)
Elinikä: 10-12 vuotta

Argentiinanmastiffi

Dogo Argentino: Rotukoirien Voimakas ja Uskollinen Ystävä

Johdanto

Dogo Argentino, tunnetaan myös nimellä Argentiinan dogo, on vahva ja uskollinen koirarotu, joka on kotoisin Argentiinasta. Se on yleisesti tunnettu metsästyskoirana, mutta se on myös erinomainen perhekoira. Tässä artikkelissa käsitellään Dogo Argentinon historiaa, ulkonäköä, luonnetta, hoitoa ja terveyttä.

Historia

Dogo Argentinon rotu kehitettiin 1920-luvulla Argentiinassa tohtori Antonio Nores Martínez’in toimesta. Hänen tavoitteenaan oli luoda monipuolinen koira, joka soveltuisi erityisesti suurriistan, kuten villisikojen ja pumien, metsästykseen. Tätä varten hän risteytti useita koirarotuja, kuten Cordoban taistelukoiraa, bokseria, bernhardilaista, tanskan doggia ja espanjan mastiffia.

Ulkonäkö

Dogo Argentino on iso ja lihaksikas koira. Se on rakenteeltaan tasapainoinen, voimakas ja ketterä. Tässä ovat sen tärkeimmät ulkonäköpiirteet:

* Koko: Urokset ovat yleensä 60-68 cm korkeita ja painavat noin 40-45 kg, kun taas nartut ovat hieman pienempiä, 60-65 cm korkeita ja painavat 35-40 kg.
* Karvapeite: Karva on lyhyt, sileä, ja tiivis. Väri on aina puhtaan valkoinen.
* Pää: Pää on suuri ja kulmikas, jossa on voimakas leuka ja vahvat purulihakset.
* Silmät: Silmät ovat tummanruskeat tai pähkinänväriset.
* Korvat: Monissa maissa Dogo Argentinon korvat leikataan, mutta Suomessa ja monissa muissa maissa leikkaaminen on kielletty.

Luonne

Dogo Argentino on tunnettu rohkeudestaan, sitkeydestään ja vahvasta suojeluvaistostaan. Se on ystävällinen ja lojaali perheelleen, mutta voi olla varautunut vieraita kohtaan. Sen luonteenpiirteet voidaan jakaa seuraavasti:

* Uskollinen: Dogo Argentino on erittäin uskollinen ja kiintynyt perheeseensä.
* Rohkea: Tätä koiraa ei pelota kohdata vaaroja, mikä tekee siitä erinomaisen vahtikoiran.
* Älykäs: Korkea älykkyys tekee siitä helposti koulutettavan, mutta se vaatii johdonmukaista ja määrätietoista koulutusta.
* Sosiaalisuus: Se tulee yleensä hyvin toimeen muiden koirien kanssa, mutta sosiaalistaminen on tärkeää.

Hoito ja Terveydenhoito

Dogo Argentino tarvitsee säännöllistä liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen terveenä ja tyytyväisenä. Tässä ovat tärkeimmät hoito-ohjeet:

* Liikunta: Päivittäinen liikunta on välttämätöntä; pitkä kävely, juoksu tai leikki ovat suositeltavia.
* Ruokavalio: Tasapainoinen ruokavalio, joka sisältää korkealaatuista proteiinia ja vitamiineja.
* Terveydenhoito: Dogo Argentino altistuu joillekin perinnöllisille sairauksille, kuten kuuroudelle ja lonkkadysplasialle. Säännölliset eläinlääkärintarkastukset ovat tärkeitä.

Johtopäätös

Dogo Argentino on monipuolinen ja voimakas koirarotu, joka sopii hyvin sekä metsästys- että perhekoiraksi. Sen rohkea ja uskollinen luonne yhdistettynä älykkyyteen tekee siitä erinomaisen kumppanin. Kuitenkin, sen suuren koon ja vahvuuden vuoksi, se vaatii kokeneen omistajan, joka pystyy tarjoamaan johdonmukaista koulutusta ja riittävästi liikuntaa.

Lisätietoja Dogo Argentinosta löydät [täältä](https://fi.wikipedia.org/wiki/Dogo_Argentino).

Dogo argentino lähteet