Dogo canario

Korkeus: 60-65 cm
Korkeus: 60-66 cm
Paino: 50-65 kg (uros)
Paino: 45-55 kg (naaras)
Elinikä: 10-12 vuotta

Kanariankoira

Dogo Canario – Espanjan Upea Mastiffi

Dogo Canario, tunnetaan myös nimellä Perro de Presa Canario, on vahva ja vaikuttava koirarotu, joka on lähtöisin Kanariansaarilta. Tämä mahtava koirarotu on saanut paljon huomiota sekä koira- että yleispiireissä sen ainutlaatuisen ulkonäön ja luonteenpiirteiden ansiosta. Tämä artikkeli tarjoaa kattavan katsauksen Dogo Canarion historiaan, ominaisuuksiin, ja hoitovaatimuksiin.

Historia ja alkuperä

Dogo Canarion historia ulottuu vuosisatojen taakse Kanariansaarille, joissa tätä rotua käytettiin alun perin karjan vartioimiseen ja suojeluun. Se tunnettiin erityisesti kyvystään hallita villiä karjaa ja suojella omaisuutta. 1900-luvun puolivälissä rotu alkoi vähitellen kehittyä kohti nykyisiä standardeja ja saavutti virallisen tunnustuksen Fédération Cynologique Internationalen (FCI) toimesta vuonna 2001.

Ulkonäkö ja fyysiset ominaisuudet

  • Koko: Dogo Canario on suuri koirarotu; urokset painavat yleensä 50–60 kg ja nartut 40–50 kg.
  • Korkeus: Säkäkorkeus on keskimäärin 60–66 cm uroksilla ja 56–62 cm nartuilla.
  • Turkki: Turkki on lyhyt, karhea ja tiivis. Turkki voi olla useissa väreissä, kuten brindle, hiekanvärinen, tai musta.
  • Rakenne: Vahva ja lihaksikas runko, massiivinen pää ja voimakkaat leuat ovat tyypillisiä piirteitä.

Luonne ja käytös

Dogo Canario on tunnettu vakaasta ja rauhallisesta luonteestaan. Rotu on erittäin uskollinen ja suojeleva, mikä tekee siitä erinomaisen vahtikoiran. Se on kuitenkin myös tärkeää huomata, että tämä rotu vaatii kokeneen omistajan, joka osaa kouluttaa ja sosiaalistaa koiran asianmukaisesti. Dogo Canario on myös erittäin älykäs ja oppii nopeasti, mikä tekee siitä helposti koulutettavan koiran, kunhan koulutus on johdonmukaista ja positiivista.

Terveydenhoito

Kuten monet suuret koirarodut, Dogo Canario voi olla altis joillekin terveysongelmille, kuten lonkkadysplasia ja kyynärpään dysplasia. Säännölliset eläinlääkärintarkastukset ja asianmukainen ruokavalio ovat tärkeitä tämän rodun terveydelle. Liikunnan tarve on myös merkittävä osa Dogo Canarion hyvinvointia; päivittäiset lenkit ja aktiiviset leikit ovat välttämättömiä.

Hoito ja ylläpito

Dogo Canarion hoitaminen on suhteellisen helppoa. Sen lyhyen turkin ansiosta säännöllinen harjaus kerran viikossa riittää irtokarvan poistamiseen ja turkin kunnossapitoon. Kylpeminen on tarpeen vain silloin, kun koira on erityisen likainen. Korvien, silmien ja hampaiden säännöllinen tarkastaminen ja puhdistaminen ovat myös tärkeitä osia päivittäisestä hoidosta.

Yhteenveto

Dogo Canario on upea ja voimakas rotu, joka vaatii sitoutuneen ja kokeneen omistajan. Sen voimakas ulkonäkö ja luonne tekevät siitä erinomaisen vahtikoiran, mutta samalla se on herkkä ja uskollinen perheenjäsen. Oikein koulutettuna ja hoidettuna Dogo Canario voi olla yksi parhaista valinnoista niille, jotka arvostavat sekä kauneutta että voimaa.

Lisätietoja Dogo Canarion hoidosta ja koulutuksesta löytyy monista resursseista, kuten eläinlääkärin vastaanotolta tai koirayhdistyksiltä. Suosittelemme tutustumaan myös Suomen Kennelliiton tarjoamiin oppaisiin ja resursseihin.

Dogo canarion lähteet