Estrelanvuoristokoira

Korkeus: 60-70 cm
Korkeus: 60-70 cm
Paino: 25-40 kg (uros)
Paino: 25-30 kg (naaras)
Elinikä: 10-14 vuotta

Portugalinmastiffi

Estrelanvuoristokoira

Estrelanvuoristokoira, joka tunnetaan myös nimellä Cão da Serra da Estrela, on yksi vanhimmista ja merkittävimmistä portugalilaisista koiraroduista. Se on saanut nimensä Estrelavuorista Keski-Portugalissa, jossa rotu on alun perin kehitetty. Tämä suuri ja vahva koira on erityisesti tunnettu erinomaisesta paimennus- ja vartiointikyvystä.

Rodun historia ja alkuperä

Estrelanvuoristokoira on yksi vanhimpia koirarotuja Iberian niemimaalla, ja sen historia ulottuu satojen vuosien taakse. Rotu kehitettiin Estrelavuorten karuissa olosuhteissa, missä se toimi lammaslaumojen vartijana ja suojelemassa niitä petoeläimiltä ja varkailta. Alueen ankarat sääolosuhteet ja vaikeakulkuinen maasto ovat muokanneet Estrelanvuoristokoirasta kestävän ja sopeutuvan rodun, joka soveltuu erinomaisesti vaativiin tehtäviin.

Ulkonäkö ja fysiologiset ominaisuudet

Estrelanvuoristokoira on suurikokoinen rotu, joka huokuu voimaa ja vakautta. Rodun urokset voivat saavuttaa 65-73 cm korkeuden ja nartut 62-68 cm. Paino vaihtelee 30-50 kilogramman välillä. Estrelanvuoristokoiran turkki on paksu ja säänkestävä. Sillä voi olla joko lyhyt tai pitkä turkki, joka on yleensä kellertävä, kermanvärinen, harmaa tai brindle.

Luonne ja käyttäytyminen

Estrelanvuoristokoira tunnetaan uskollisuudestaan ja suojeluvietistään. Se on valpas, rohkea ja peloton, mutta samalla lempeä ja suojeleva perheenjäseniä kohtaan. Estrelanvuoristokoira on erittäin älykäs ja oppii nopeasti, mutta sillä voi olla myös itsenäinen luonne. Tämä tekee siitä erinomaisen työkoiran, mutta vaatii samalla johdonmukaista ja asiantuntevaa koulutusta.

Pito-olosuhteet ja hoito

Estrelanvuoristokoira soveltuu parhaiten kotiin, jossa on tilaa liikkua ja mahdollisuus viettää paljon aikaa ulkona. Se tarvitsee runsaasti liikuntaa ja henkistä stimulaatiota, jotta se pysyy terveenä ja tyytyväisenä. Rodun paksu turkki vaatii säännöllistä hoitoa, erityisesti karvanlähtöaikoina. Hoitotoimenpiteisiin kuuluu harjaus, korvien puhdistus ja kynsien leikkaaminen.

Rodun terveys ja yleiset ongelmat

Estrelanvuoristokoira on yleisesti ottaen terve ja kestävä rotu. Kuten kaikki suuret rodut, se on kuitenkin altis tietyille terveysongelmille, kuten lonkkadysplasialle ja nivelrikolle. Ruoansulatusongelmat ja silmäsairaudet ovat myös mahdollisia. Säännölliset eläinlääkärintarkastukset ja oikea ravitsemus ovat tärkeitä rodun terveyden ylläpitämiseksi.

Yhteenveto

Estrelanvuoristokoira on monipuolinen ja luotettava rotu, joka on ihanteellinen sekä työntekoon että perheenjäseneksi. Se vaatii omistajaltaan tietoa ja sitoutumista, mutta palkitsee sen uskollisuudellaan ja suojelullaan. Tämä upea, historiallinen rotu on erinomainen valinta niille, jotka arvostavat koiran kykyjä ja kauneutta.

Lisätietoa rodusta ja sen hoidosta löytyy kansainvälisestä kennelklubin tietokannasta.

Estrelanvuoristokoiran lähteet