Fila brasileiro

Korkeus: 65-75 cm
Korkeus: 65-75 cm
Paino: 50-60 kg (uros)
Paino: 50-60 kg (naaras)
Elinikä: 9-11 vuotta

Brasilian fila, Brazilian mastiff

Fila Brasileiro: Perinteinen Brasilialainen Rotu

Fila Brasileiro on ainutlaatuinen ja perinteikäs koirarotu, joka on lähtöisin Brasiliasta. Koiran vaikuttava koko ja vahva läsnäolo tekevät siitä erottuvan muiden koirarotujen joukosta. Tämä artikkeli käsittelee Fila Brasileiron taustaa, ulkonäköä, luonnetta ja käyttötarkoituksia.

Rodun Historia

Fila Brasileiron historia ulottuu vuosisatojen taakse. Rodun uskotaan olevan peräisin 1600-luvun Brasiliasta, ja se kehitettiin alun perin työkoiraksi. Fila Brasileiron esivanhempia ovat muun muassa portugalilainen mastiffi, englantilainen bulldoggi ja espanjalainen verikoira. Risteytysten tuloksena syntyi vahva ja voimakas rotu, joka pärjäsi hyvin Brasilian haastavissa ilmasto-olosuhteissa.

Ulkonäkö

Fila Brasileiro on suuri ja lihaksikas koira, joka antaa vaikutelman voiman ja joustavuuden yhdistelmästä. Seuraavassa taulukossa on kuvattu rodun tyypillisiä piirteitä:

Ominaisuus Kuvaus
Koko Urokset: 65-75 cm, Nartut: 60-70 cm
Paino Urokset: 50-82 kg, Nartut: 40-70 kg
Turkki Lyhyt, tiheä ja sileä
Väri Kaikki värit ja kuviot ovat sallittuja, paitsi merle

Luonne

Fila Brasileiron luonne on yksi rodun merkittävimmistä ominaisuuksista. Koira on tunnettu uskollisuudestaan ja suojeluvaistostaan omistajaansa kohtaan. Seuraavat seikat kuvaavat Fila Brasileiron luonteenpiirteitä:

  • Uskollisuus: Fila Brasileiro on äärimmäisen uskollinen omistajalleen ja sen perheelle.
  • Suojeleva: Rotu on hyvin suojeluhaluinen ja valppaana tuntemattomien ihmisten suhteen, mikä tekee siitä erinomaisen vahtikoiran.
  • Itsenäisyys: Fila Brasileiro on luonteeltaan itsenäinen ja vahvatahtoinen, mikä tarkoittaa että se tarvitsee johdonmukaista koulutusta.
  • Rauhallisuus: Huolimatta voimakkaasta ulkonäöstään, Fila Brasileiro on usein rauhallinen ja tasapainoinen kotona.

Käyttötarkoitukset

Fila Brasileiro on monikäyttöinen rotu, joka soveltuu erilaisiin tehtäviin. Seuraavassa muutamia yleisiä käyttötarkoituksia:

  1. Vahtikoira: Rodun suojeluvaisto ja valppaus tekevät siitä erinomaisen vahtikoiran maatiloille ja kotitalouksiin.
  2. Metsästyskoira: Fila Brasileiroa käytetään myös metsästyksessä sen hyvän hajuaistin ja sitkeyden vuoksi.
  3. Pelastuskoira: Joissakin maissa Fila Brasileiroa käytetään pelastuskoirana, erityisesti vaikeissa maastoissa.
  4. Seurakoira: Huolimatta sen rohkeasta luonteesta, Fila Brasileiro voi olla erinomainen seurakoira perheille, jotka ovat kokeneita koiranomistajia.

Lopuksi

Fila Brasileiro on vaikuttava ja monipuolinen rotu, jonka historia ja luonne tekevät siitä erityisen. Kuitenkin rodun suojeluvaiston ja itsenäisyyden vuoksi se ei välttämättä sovellu kaikille koiranomistajille. Tarvitaan johdonmukaista koulutusta ja ymmärrystä rodun erityispiirteistä, mutta oikeanlaisessa ympäristössä Fila Brasileiro voi olla uskollinen ja rakastava kumppani.

Lisätietoa rodusta löytyy esimerkiksi Kennelliiton sivuilta.

Fila brasileiron lähteet