Grand basset griffon vendéen

Korkeus: noin 39-45 cm
Korkeus: noin 39-45 cm
Paino: 18-20 kg (uros)
Paino: 18-20 kg (naaras)
Elinikä: 12-15 vuotta

Grand basset griffon vendéen -rotua kutsutaan myös nimillä GBGV, Grand Basset Griffon Vendéen, Grand Basset Griffon Vendeen.

Grand Basset Griffon Vendéen – Monipuolinen Metsästyskoira

Grand basset griffon vendéen on keskikokoinen koirarotu, joka on peräisin Ranskasta. Tämä rotu tunnetaan erityisesti sitkeydestään ja erinomaisista metsästysominaisuuksistaan. Tätä rotua käytetään laajasti eri metsästystarkoituksissa, ja se on suosittu niin metsästäjien kuin perheidenkin keskuudessa.

Rodun Historia

Grand basset griffon vendéen on yksi vanhimmista ranskalaisista metsästyskoiraroduista. Sen alkuperä juontaa juurensa 1500-luvulle, jolloin sitä käytettiin erityisesti pienriistan, kuten jänisten ja kaniinien, metsästykseen. Rodun nimi ”basset” viittaa sen matalaan rakenteeseen, ja ”griffon” siihen, että sillä on karkeakarvainen turkki.

Rodun Kehitys

Rodun jalostus on ollut tarkkaan suunniteltua, jotta koirista saataisiin mahdollisimman hyviä metsästyksessä. Jalostuksessa on keskitytty erityisesti koirien tarmokkuuteen, sitkeyteen ja erinomaiseen hajuaistiin. Näiden ominaisuuksien ansiosta grand basset griffon vendéen on erittäin tehokas metsästyskoira.

Ulkonäkö

Grand basset griffon vendéen on ulkonäöltään vankka ja kestävä. Seuraavassa on listattuna rodun tärkeimmät ulkonäköpiirteet:

  • Koko: 40-44 cm säkäkorkeus
  • Paino: 18-20 kg
  • Karvapeite: Karkeakarvainen, pitkä turkki
  • Väri: Yleensä valkoinen, jossa on mustia, keltaisia tai harmaita merkkejä

Temperamentti ja Käyttäytyminen

Grand basset griffon vendéen on luonteeltaan ystävällinen, määrätietoinen ja energinen. Tämä tekee siitä erinomaisen sekä metsästyskoirana että perhekoirana. Se on erittäin aktiivinen ja tarvitsee paljon liikuntaa ja virikkeitä. Koiran älykkyys ja keskittymiskyky tekevät siitä myös helpon kouluttaa, vaikka sen vahva metsästysvietti saattaa joskus tehdä koulutuksesta haastavaa.

Terveys ja Hoito

Kuten kaikki rodut, myös grand basset griffon vendéen voi altistua tietyille sairauksille. Seuraava taulukko kuvaa yleisimpiä rodulla esiintyviä terveysongelmia:

Terveysongelma Kuvaus
Lonkkadysplasia Perinnöllinen sairaus, joka vaikuttaa lonkkanivelen kehitykseen
Korvatulehdukset Koiran pitkät korvat voivat altistua tulehduksille
Silmäsairaudet Esimerkiksi harmaakaihi

Yhteenveto

Grand basset griffon vendéen on monipuolinen ja älykäs metsästyskoira, joka sopii hyvin myös perhekoiraksi. Sen pitkä historia, tarmokas luonne ja erinomaiset metsästysominaisuudet tekevät siitä erinomaisen valinnan metsästäjälle. Rodun hoito vaatii säännöllistä liikuntaa ja terveyden seurantaa, mutta oikein hoidettuna se on erinomainen ja uskollinen kumppani.

Lisätietoa rodusta ja sen hoitovinkeistä löydät esimerkiksi Kennelliiton verkkosivuilta.

Grand basset griffon vendéen lähteet