Greenland Dog

Korkeus: 60-70 cm
Korkeus: 55-60 cm
Paino: 35-45 kg (uros)
Paino: 30-35 kg (naaras)
Elinikä: 10-14 vuotta

Grönlanninkoira

Grönlanninkoira: Monipuolinen Pohjoisen Kulkija

Grönlanninkoira on yksi maailman vanhimmista koiraroduista, jonka juuret ulottuvat syvälle Grönlannin jäisiin maisemiin. Tämä rotu on tunnettu kestävyydestään, vahvasta työetiikastaan ja uskollisuudestaan. Grönlanninkoira, jota usein käytetään rekikoirana, on olennainen osa pohjoisten alueiden kulttuuria ja luontoa.

Historia ja alkuperä

Grönlanninkoira on yksi harvoista koiraroduista, jota käytettiin arktisilla alueilla jo tuhansia vuosia sitten. Alkuperäiskansat, kuten inuitit, ovat luottaneet näihin koiriin liikkuessaan jäisillä mailla. Näiden koirien sukulinjat ovat pysyneet puhtaina, koska saarella on vain vähän risteytyksiä muiden rotujen kanssa.

Ulkonäkö ja fyysiset ominaisuudet

Grönlanninkoira on keskikokoinen, voimakas ja hyvin lihaksikas koira. Urosten säkäkorkeus on yleensä noin 60-68 cm ja paino 30-32 kg. Nartuilla nämä mitat ovat hieman pienemmät. Näiden koirien turkki on tiivis ja paksu, mikä suojaa niitä ankaria sääolosuhteita vastaan. Turkki voi olla eri värisiä, kuten mustavalkoinen, ruskea tai harmaa.

Luonne ja käyttäytyminen

Grönlanninkoiran luonne on itsenäinen, mutta samalla se on uskollinen omistajalleen. Rodulla on vahva vaisto työskennellä ja se tarvitsee paljon liikuntaa ja aktivoivaa tekemistä. Ne ovat erinomaisia rekikoiria, mutta voivat myös toimia hyvin vahtikoirina. Kuitenkin ne tarvitsevat kokeneen omistajan, joka ymmärtää niiden tarpeet ja osaa johtaa niitä johdonmukaisesti.

Hoito ja terveys

Grönlanninkoirien hoito vaatii säännöllistä liikuntaa ja aktivointia, jotta ne pysyvät fyysisesti ja henkisesti terveinä. Turkki tarvitsee säännöllistä harjausta erityisesti karvanlähtöaikana. Rodulla esiintyy joitakin perinnöllisiä sairauksia, kuten lonkkadysplasiaa ja silmäongelmia, joten säännölliset eläinlääkärintarkastukset ovat suositeltavia.

Rekikoirana toimiminen

Yksi grönlanninkoiran tärkeimmistä rooleista historian saatossa on ollut rekikoirana toimiminen. Näitä koiria käytetään yhä nykyäänkin monissa arktisissa tutkimusmatkoissa ja kilpailuissa. Hyvänä esimerkkinä on Grönlannin jäämatkat, joissa koiria käytetään vetämään raskaita kuormia pitkiä matkoja vaativissa olosuhteissa.

Sopivuus lemmikkikoiraksi

Lemmikkikoirana grönlanninkoira ei välttämättä sovi kaupunkiasumiseen, sillä se kaipaa paljon tilaa ja virikkeitä. Maaseudulla tai aktiivisessa ulkoilmaelämässä ne voivat kuitenkin olla loistavia kumppaneita. Ne tulevat yleensä hyvin toimeen perheenjäsenten kanssa mutta voivat olla varautuneita vieraille.

Pääpiirteet

  • Koko: Keskikokoinen
  • Säkäkorkeus: Urokset: 60-68 cm, nartut: hieman pienemmät
  • Paino: Urokset: 30-32 kg
  • Turkki: Tiheä ja paksu, eri värejä
  • Luonne: Itsenäinen, uskollinen, vahva työetiikka
  • Elinikä: 10-12 vuotta

Lopuksi

Grönlanninkoira on monipuolinen ja arvostettu rotu, jolla on pitkä historia pohjoisilla alueilla. Sen vahvuus, kestävyys ja uskollisuus tekevät siitä arvokkaan kumppanin niin työssä kuin vapaa-ajalla. Kuitenkin sen erityisten tarpeiden vuoksi se vaatii omistajaltaan kokemusta ja sitoutumista. Tällä rodulla on erityinen paikka arktisen alueen kulttuurissa ja elämässä, ja se onkin toiminut ihmisen apurina ja ystävänä jo vuosituhansia.

Greenland Dogin lähteet