Griffon bruxellois

Korkeus: noin 18-20 cm
Korkeus: noin 18-20 cm
Paino: 3-6 kg (uros)
Paino: 3-6 kg (naaras)
Elinikä: 12-15 vuotta

Belgian griffon, Brussels griffon

Griffon Bruxellois – Belgialainen Aarre

Griffon bruxellois on suloinen ja eloisa koirarotu, joka on peräisin Belgiasta. Tämä pieni, mutta persoonallinen koira on tunnettu viehättävästä ulkonäöstään ja ystävällisestä luonteestaan. Artikkelissa tutustumme tarkemmin tähän mielenkiintoiseen rotuun, sen historiaan, ominaisuuksiin ja hoitotarpeisiin.

Rodun Historia

Griffon bruxellois on kotoisin Belgian pääkaupungista, Brysselistä. Rotu kehitettiin 1800-luvulla, jolloin se tunnettiin nimellä ”Smousje”. Griffon bruxelloisin päätehtävänä oli alun perin pitää talleilla ja maatiloilla hiiret ja rotat kurissa. Rodun kehityksessä käytettiin useita koirarotuja, kuten affenpinscheriä, mopsia ja yorkshirenterrieriä.

Rotu saavutti suosiota erityisesti Euroopan kuninkaallisten keskuudessa, ja se nähtiin usein hienostuneissa salongeissa. Griffon bruxellois tunnustettiin virallisesti omaksi rodukseen 1800-luvun lopulla.

Ulkonäkö

Griffon bruxellois on pieni, mutta hyvin voimakasrakenteinen koira. Aikuisen griffon bruxelloisin säkäkorkeus on noin 18-20 senttimetriä ja paino noin 3-5 kilogrammaa. Rodun tunnusomaisin piirre on sen ilmeikäs, hieman ihmismaisen näköinen kasvot. Sen silmät ovat suuret ja tummat, ja sen kuono on lyhyt ja leveä, mikä antaa sille ainutlaatuisen ilmeen.

Luonne

Griffon bruxellois on hyvin sosiaalinen ja ystävällinen koira, joka nauttii ihmisten seurasta. Se on älykäs ja oppivainen, mutta saattaa olla myös itsepäinen. Tämä rotu tarvitsee määrätietoisen ja johdonmukaisen koulutuksen, mutta on myös herkkä ja rakastava.

Hyvän luonteensa vuoksi griffon bruxellois soveltuu hyvin perhekoiraksi. Se tulee toimeen muiden koirien ja eläinten kanssa, kunhan se on sosiaalistettu hyvin. Rodun pieni koko tekee siitä myös ihanteellisen lemmikin kaupunkiasumiseen.

Hoito ja Terveys

Griffon bruxelloisin hoito on suhteellisen helppoa, mutta sen turkki vaatii säännöllistä huolenpitoa. Tämä rotu on joko karkea- tai sileäkarvainen, ja molemmat turkkimuodot vaativat harjausta vähintään kerran viikossa. Karkeakarvaisten yksilöiden turkki täytyy myös trimmata säännöllisesti.

Rodulla on taipumusta tiettyihin perinnöllisiin sairauksiin, kuten hengitysvaikeuksiin ja silmäongelmiin, johtuen sen lyhyestä kuonosta. On tärkeää varmistaa, että koira saa laadukasta ravintoa ja riittävästi liikuntaa, jotta se pysyy hyvässä kunnossa.

Yhteenveto

Griffon bruxellois on hurmaava ja ainutlaatuinen koirarotu, joka hurmaa niin ulkonäöllään kuin luonteellaan. Se on älykäs, uskollinen ja rakastava lemmikki, joka sopeutuu hyvin monenlaisiin elämäntilanteisiin. Kuitenkin ennen rodun hankintaa on tärkeää tutustua sen tarpeisiin ja varmistaa, että pystyy tarjoamaan sille parhaan mahdollisen kodin ja hoidon.

Lisätietoa griffon bruxelloisista löydät esimerkiksi Kennelliiton verkkosivuilta tai rotuyhdistysten kautta.

Griffon bruxellois lähteet