Griffon bruxellois (Brusselsin griffoni)

Korkeus: noin 18-20 cm
Korkeus: 18-20 cm
Paino: 3-6 kg (uros)
Paino: 3-6 kg (naaras)
Elinikä: 12-15 vuotta

Belgian griffon, Brussels Griffon, Griffon Belge

Griffon Bruxellois (Brusselsin Griffoni) – Yleiskatsaus

Griffon Bruxellois, tunnetaan myös nimellä Brusselsin Griffoni, on pieni mutta ilmeikäs koirarotu, joka on peräisin Belgiasta. Tämä rotu kuuluu FCI:n ryhmään 9, kääpiökoirat. Griffon Bruxellois on tunnettu erityisesti omalaatuisesta ulkonäöstään ja ystävällisestä luonteestaan. Seuraavassa artikkelissa tutustumme tarkemmin tämän hurmaavan rodun ominaisuuksiin, historiaan, hoitoon ja muihin tärkeisiin seikkoihin.

Rodun Historia

Griffon Bruxelloisin juuret ulottuvat keski-Eurooppaan, missä rotua käytettiin alun perin tallikoirana pitämässä hiiret ja rotat loitolla. Ajan myötä näistä pienistä ja sitkeistä koirista tuli yhä suositumpia seurakoiria ja niitä alettiin jalostaa tavoitellen tiettyjä ominaisuuksia. Griffon Bruxellois kehittyi nykyiseen muotoonsa 1800-luvulla, kun siihen lisättiin muun muassa mopsien ja affenpinsereiden geenejä.

Ulkonäkö ja Ominaisuudet

Griffon Bruxellois on pieni, kompakti koira, jonka säkäkorkeus vaihtelee 18–20 cm välillä ja paino 4–5 kg. Sen tunnusomaisia piirteitä ovat:

  • Pää: Suuri ja pyöreä, litteä kuono ja voimakas leukarakenne.
  • Korvat: Pienet ja yleensä kauniisti taittuneet tai puolipystyt.
  • Turkki: Kaksi eri turkkityyppiä – karkea ja sileä. Karkea turkki vaatii säännöllistä trimmausta.
  • Väri: Yleensä punainen, musta tai tan, myös rusketusmerkinnät ovat yleisiä.

Luonne ja Käytös

Griffon Bruxellois on tunnettu ystävällisestä ja leikkisästä luonteestaan. Tämä koira on erittäin seurallinen ja kiintyy tiiviisti omistajaansa. Se on älykäs ja valpas, mikä tekee siitä hyvän vahtikoiran huolimatta sen pienestä koostaan. Griffon Bruxellois sopii hyvin perhekoiraksi, mutta saattaa olla hieman varautunut vieraita kohtaan, joten sosiaalistaminen nuoresta iästä lähtien on tärkeää.

Hoito ja Terveys

Griffon Bruxelloisin hoitoon kuuluu muutamia tärkeitä osa-alueita:

  • Turkinhoito: Karkeakarvainen Griffon Bruxellois tarvitsee säännöllistä trimmausta, kun taas sileäkarvainen tyyppi vaatii vain perinteistä harjausta.
  • Ruokavalio: Hyvin tasapainotettu ruokavalio on avain terveeseen elämään. On suositeltavaa valita laadukas koiranruoka ja välttää ylipainoa.
  • Liikunta: Vaikka Griffon Bruxellois on pieni, se on energinen ja tarvitsee päivittäin liikuntaa pysyäkseen terveenä ja onnellisena.

Griffon Bruxellois on suhteellisen terve rotu, mutta sillä on alttius muutamille perinnöllisille sairauksille kuten patellaluksaatiolle ja hengitystieongelmille, erityisesti lyhytkuonoisilla tyypeillä. Säännölliset eläinlääkärikäynnit ja hyvä hoito ovat tärkeitä tämän rodun terveydelle.

Yhteenveto

Griffon Bruxellois on hurmaava ja ilmeikäs koirarotu, joka sopii hyvin seurakoiraksi. Sen ystävällinen luonne ja älykkyys tekevät siitä ihanan perheenjäsenen, joka tuo iloa ja hauskuutta arkeen. Kuitenkin ennen tämän rodun hankkimista on tärkeää perehtyä perusteellisesti sen tarpeisiin ja varmistaa, että pystyy tarjoamaan sille parhaan mahdollisen kodin ja hoidon.

Griffon bruxellois (Brusselsin griffoni) lähteet