Griffon nivernais

Korkeus: noin 55-60 cm
Korkeus: 55-60 cm
Paino: 20-24 kg (uros)
Paino: 20-25 kg (naaras)
Elinikä: 12-15 vuotta

Nivernaisin griffoni

Griffon Nivernais: Ikivanha Metsästyskoirarotu

Griffon Nivernais on yksi vanhimmista ranskalaisista metsästyskoiraroduista. Tämä monipuolinen koira tunnetaan erityisesti erinomaisesta hajuaististaan ja sitkeydestään. Alkuperäisesti keskiaikaisista metsästyskoirista polveutuva Griffon Nivernais on nykyään suosittu erityisesti ajokoirana.

Rodun Historia

Griffon Nivernaisin juuret ulottuvat syvälle keskiaikaan. Rotua käytettiin alun perin villisian ja muun suuren riistan metsästykseen. Ranskassa, erityisesti Nivernais’n alueella, nämä koirat olivat erittäin arvostettuja niiden kestävyyden ja metsään sopeutuvan luonteensa ansiosta. Griffon Nivernais oli jo 1200-luvulla tunnettu niitä ympäröivissä hoveissa ja metsästysseuroissa.

Ulkomuoto

Griffon Nivernais on keskikokoinen ja rakenteeltaan vahva. Se on helposti tunnistettavissa karkean ja hieman villin ulkonäkönsä perusteella.

  • Koko: Urokset yleensä 55-60 cm säkäkorkeudeltaan ja nartut hieman pienempiä.
  • Turkki: Pitkä, karkea ja hieman kihara. Väritys vaihtelee harmaan, ruskean ja mustan sävyissä.
  • Pää: Pitkänomainen ja kapea, korvat roikkuvat ja peittyvät pitkään karvaan.
  • Silmät: Ilmeikkäät ja tummat, korostavat koiran valppautta.

Luonne ja Käytös

Griffon Nivernais tunnetaan sen ystävällisestä ja rohkeasta luonteesta. Se on erittäin energinen ja vaatii paljon liikuntaa sekä henkistä stimulaatiota. Tämä koirarotu on hyvin itsenäinen ja saattaa toisinaan olla myös itsepäinen. Kuitenkin se on yleensä kiintynyt omistajaansa ja perheeseensä.

Ominaisuus Kuvaus
Koulutettavuus Keskivaikea, vaatii kokemusta ja johdonmukaisuutta.
Yhteensopivuus lasten kanssa Hyvä, erityisesti jos kasvaa lasten kanssa.
Energiataso Korkea, vaatii paljon liikuntaa.
Haukkuherkkyys Keskikorkea, erityisesti metsästystilanteissa.

Terveydenhoito ja -ongelmat

Yleisesti ottaen Griffon Nivernais on terve rotu. Kuitenkin, kuten monilla muilla roduilla, sillä voi esiintyä joitakin perinnöllisiä terveysongelmia. Seuraavat terveysseikat ovat tärkeitä huomioida:

  1. Lonkkadysplasia: Tämä on yleinen vaiva monilla koiraroduilla ja Griffon Nivernais ei ole poikkeus.
  2. Korvatulehdukset: Pitkien roikkuvien korviensa vuoksi tämä rotu voi olla alttiimpi korvatulehduksiin, jotka vaativat säännöllistä tarkistusta ja huoltoa.
  3. Ihosairaudet: Karkea turkki voi toisinaan aiheuttaa iho-ongelmia, joten säännöllinen harjaus ja turkin huolto ovat suositeltavia.

Yhteenveto

Griffon Nivernais on kiehtova ja sitkeä metsästyskoirarotu, joka on erinomainen kumppani aktiiviselle omistajalle. Rodun pitkä ja kunniakas historia, yhdistettynä sen ainutlaatuisiin fyysisiin ja henkisiin ominaisuuksiin, tekee siitä erinomaisen valinnan jokaiselle, joka arvostaa aktiivista elämäntapaa ja hyviä metsästyskoiria.

Griffon nivernais lähteet