Hamilton Hound

Korkeus: noin 53-61 cm
Paino: 25 kg (uros)
Paino: 20-25 kg (naaras)
Elinikä: 10-14 vuotta

Hamiltonin ajokoira

Hamiltonin Ajokoira

Hamiltonin ajokoira, tunnettu myös nimellä Hamiltonstövare, on ruotsalainen koirarotu, joka kehitettiin 1800-luvun loppupuolella. Tämä rotu on saanut nimensä ruotsalaisen kreivi Adolf Patrik Hamiltonin mukaan, joka oli yksi Ruotsin Kennelliiton perustajista ja merkittävä vaikutusvaltainen henkilö koirarodun luomisessa.

Historia ja alkuperä

Hamiltonin ajokoiraa alettiin kehittää 1800-luvulla risteyttämällä saksalaisia ja sveitsiläisiä ajokoiria sekä paikallisia metsästyskoiria. Alun perin rotu kehitettiin ensisijaisesti kettujen ja jänisten ajojahtiin, ja sitä käytettiin Ruotsissa laajasti metsästystarkoituksiin. Ensimmäiset Hamiltonin ajokoirat rekisteröitiin Ruotsissa vuonna 1886. Voit lukea lisää rodun historiasta täältä.

Ulkomuoto ja erityispiirteet

Hamiltonin ajokoira on keskikokoinen, voimakas ja notkea rotu. Sen ulkonäkö on tasapainoinen ja majesteettinen. Rotumääritelmän mukaan Hamiltonin ajokoiran ihannekorkeus on uroksilla 53-61 cm ja nartuilla 49-57 cm.

Tyypillisiä piirteitä:

  • Kolmivärinen karvapeite: musta, valkoinen ja ruskea.
  • Lyhyt, sileä ja tiheä turkki.
  • Voimakkaat, lihaksikkaat jalat ja syvä rintakehä.
  • Ilmeikäs, teräväkuonoinen pää ja pystyt korvat.

Luonne ja käyttäytyminen

Hamiltonin ajokoira on tunnettu ystävällisestä ja avoimesta luonteestaan. Se on erittäin lojaali ja kiintyy vahvasti perheeseensä. Tämä rotu on myös erittäin älykäs ja oppii nopeasti, mikä tekee sen kouluttamisen suhteellisen helpoksi. Metsästysvietti on kuitenkin vahva, joten se vaatii johdonmukaista koulutusta ja riittävästi liikuntaa ja virikkeitä.

Keskeiset ominaisuudet:

  1. Sosiaalisuus: Tulee hyvin toimeen muiden koirien ja lemmikkien kanssa.
  2. Energia: Tarvitsee päivittäistä liikuntaa ja aktiivisuutta.
  3. Älykkyys: Helposti koulutettava ja nöyrä.
  4. Itsenäisyys: Voimakas metsästysvaisto ja omatoimisuus.

Terveys ja hoito

Hamiltonin ajokoira on yleisesti ottaen terve rotu, mutta kuten kaikilla roduilla, silläkin voi olla perinnöllisiä terveysongelmia. Säännölliset eläinlääkärintarkastukset, tasapainoinen ruokavalio ja riittävä liikunta ovat avainasemassa koiran terveyden ylläpitämisessä.

Yleisimpiä terveysongelmia:

  • Lonkkaniveldysplasia
  • Kaihi
  • Korvatulehdukset (johtuen roikkuvista korvista)

Turkinhoito on suhteellisen helppoa, sillä Hamiltonin ajokoiran turkki ei vaadi paljoa huomiota. Säännöllinen harjaus auttaa pitämään karvan hyvässä kunnossa ja vähentää irtokarvoja.

Sopivuus lemmikiksi

Hamiltonin ajokoira on erinomainen valinta aktiivisille yksilöille tai perheille, jotka nauttivat ulkoilusta ja liikunnasta. Rotu sopii hyvin myös metsästäjille, jotka etsivät luotettavaa ja taitavaa metsästyskoiraa. Sosiaalisuutensa vuoksi Hamiltonin ajokoira ei sovellu pitkäaikaiseen yksin olemiseen, joten se tarvitsee paljon aikaa ja huomiota omistajaltaan.

Yhteenvetona voidaan todeta, että Hamiltonin ajokoira on monipuolinen ja uskollinen rotu, joka sopii erinomaisesti niin metsästyskäyttöön kuin aktiiviseksi perhekoiraksi. Hyvin hoidettuna ja koulutettuna se tuo iloa ja energiaa omistajansa elämään monien vuosien ajan.

Hamilton Houndin lähteet