Hanoverian Scenthound

Korkeus: 50-55 cm
Korkeus: 50-55 cm
Paino: 40-50 kg (uros)
Paino: 40-50 kg (naaras)
Elinikä: 10-12 vuotta

Hannoverinajokoira

Hanoverian Scenthound – Historian ja Ominaisuuksien Yhteenveto

Hanoverian Scenthound, tunnettu suomeksi myös nimellä Hannoverilainen ajokoira, on historiallinen koirarotu, joka on tunnettu poikkeuksellisista jäljitysominaisuuksistaan. Tämä rotu on erinomainen työkoira, käytetty pääosin metsästyksessä ja jäljityksessä. Seuraavassa artikkelissa perehdymme tämän koirarodun historiaan, fyysisiin ominaisuuksiin ja käyttöön nykypäivänä.

Historia

Hanoverian Scenthoundin juuret ulottuvat keskiaikaiseen Saksaan, erityisesti Hannoverin alueelle. Tämä rotu kehitettiin systemaattisesti hovi- ja metsästyskoiraksi, ja se on syvälle juurtunut eurooppalaisten metsästyskulttuurien perinteisiin. 1800-luvulla Hanoverian Scenthound oli erityisen suosittu aateliston keskuudessa, jolloin sille kehittyi nykyiset ominaisuutensa ja ulkomuotonsa.

Fyysiset ominaisuudet

Hanoverian Scenthound on keskikokoinen, vahva ja lihaksikas koirarotu. Sen rungon pituus on yleensä hieman suurempi kuin sen korkeus, mikä antaa sille pitkät ja voimakkaat liikkeet. Tässä on joitakin keskeisiä fyysisiä piirteitä:

  • Säkäkorkeus: Uroksilla 48-53 cm, nartuilla 45-50 cm
  • Paino: Uroksilla 30-40 kg, nartuilla 25-35 kg
  • Turkki: Lyhyt, tiivis, ja karkea. Väri yleensä punaruskea tai kellanruskearaidallinen
  • Pää: Leveä ja voimakas, keskikokoinen kallo, jossa selvä otsapenger

Hanoverian Scenthoundin silmät ovat tumman väriset ja sen korvat ovat suuret, roikkuvat ja matalalle kiinnittyneet, mikä antaa rodulle sen tunnusomaisen ulkonäön.

Luonne ja käyttäytyminen

Hannoverilainen ajokoira tunnetaan erinomaisesta nenästään ja sinnikkyydestään. Sen jäljitystaito on vertaansa vailla ja se kykenee seuraamaan haavoittuneen riistan tuoksuja pitkiä aikoja ja pitkiä matkoja. Luonteeltaan tämä rotu on tasapainoinen, rauhallinen ja uskollinen omistajalleen. Se on myös tunnettu älykkyydestään ja voimakkaasta työhalustaan.

Käyttö nykypäivänä

Nykyään Hanoverian Scenthoundia käytetään edelleen laajalti metsästyskoirana, erityisesti suurriistan jäljityksessä. Monissa Euroopan maissa, erityisesti Saksassa, näitä koiria arvostetaan niiden luotettavuuden ja tehokkuuden vuoksi. Rotu soveltuu myös pelastuskoiraksi ja joissakin tapauksissa seura- ja harrastuskoiraksi, mutta sen voimakas metsästysvietti voi olla haasteellinen perhekoirana.

Rotumääritelmä ja rekisteröinti

Hannoverilaisen ajokoiran rotumääritelmä on tarkasti säädelty, ja sen tulee täyttää tietyt kriteerit rekisteröidyksi tullakseen. Kansainvälisesti tämä rotu on tunnustettu FCI:n (Fédération Cynologique Internationale) toimesta, ja se kuuluu ryhmään 6: Ajavat ja jäljestävät koirat. Rodun virallinen rotumääritelmä löytyy FCI:n verkkosivuilta.

Yhteenveto

Hanoverian Scenthound on historiallisesti merkittävä ja monipuolinen koirarotu. Sen erinomainen nenänsä ja vahva työetika tekevät siitä arvostetun metsästys- ja jäljestyskoiran. Vaikka se vaatii kokeneen omistajan ja runsaasti liikuntaa, tämä rotu palkitsee omistajansa uskollisuudellaan ja monipuolisilla työkyvyillään.

Lisätietoja rotuun liittyen löytyy esimerkiksi Suomen Kennelliiton sivuilta, josta löytyy myös ohjeita koiran hankintaan ja kouluttamiseen.

Hanoverian Scenthoundin lähteet