Irish Glen of Imaal Terrier

Korkeus: noin 35-36 cm
Paino: 14-16 kg (uros)
Paino: 11-14 kg (naaras)
Elinikä: 12-15 vuotta

Irlannin Glen of Imaal terrieri

Irish Glen of Imaal Terrier – Rotuesittely

Irish Glen of Imaal Terrier, joka tunnetaan yleisesti nimellä Glen, on yksi Irlannin neljästä alkuperäisestä terrierirodusta. Tämä rotu on tunnettu erityisesti sitkeydestään, omistautumisestaan ja erinomaisesta metsästystaidostaan. Tässä artikkelissa käsittelemme tämän mielenkiintoisen koirarodun historiaa, ulkonäköä, luonteenpiirteitä ja hoitovaatimuksia.

Historia ja alkuperä

Irish Glen of Imaal Terrierin historia ulottuu 1500-luvulle, ja sen syntypaikka on Imaal-laakso Irlannin Wicklow-vuoristossa. Tämä rotu kehitettiin alun perin metsästämään kettuja ja mäyriä sekä pitämään tuholaiset kurissa maatiloilla. Rodun perinteiset tehtävät vaativat voimakasta ja kestävää koiraa, joka pystyy toimimaan itsenäisesti ja sitkeästi.

Ulkonäkö

Glen on keskikokoinen terrieri, jonka säkäkorkeus on yleensä 30-35 cm ja paino vaihtelee 16-20 kg välillä. Sen runko on pitkä ja matala, mikä antaa sille erottuvan ulkomuodon. Pää on voimakas ja leveä, ja korvat ovat pienet ja taittuvat eteenpäin. Silmät ovat tummat ja ilmeikkäät. Karvapeite on kaksinkertainen: karkea päälikarva ja pehmeä pohjavilla, jotka yhdessä antavat koiralle suojaa erilaisilta sääolosuhteilta.

Luonteenpiirteet

Glen on tunnettu ystävällisestä ja tasapainoisesta luonteestaan. Se on yleensä hyvin kiintynyt perheeseensä ja tulee toimeen lasten kanssa. Rodun itsenäinen luonne voi toisinaan olla haasteellinen, joten johdonmukainen koulutus ja varhainen sosiaalistaminen ovat tärkeitä. Glen on melko hiljainen terrieri, ja se haukkuu harvoin ilman syytä. Tämä tekee siitä erinomaisen valinnan kaupunkielämään.

Hoitovaatimukset

Glenin kaksinkertainen turkki vaatii säännöllistä harjausta ja trimmausta, erityisesti karvanlähtöaikoina. Turkki kannattaa kammata kerran viikossa, jotta takkuuntuminen voidaan estää. Pesua suositellaan tarpeen mukaan, mutta ei liian usein, jotta turkin luontaiset öljyt säilyvät.

  • Liikunta: Glen rakastaa liikuntaa ja vaatii päivittäistä aktiivisuutta pysyäkseen tyytyväisenä ja terveenä. Pitkät kävelylenkit ja leikit ovat tärkeitä.
  • Ravitsemus: Laadukas, tasapainotettu ravinto on tärkeää Glenin terveyden ja hyvinvoinnin takaamiseksi. Koiran ruokinta tulee sovittaa sen iän, painon ja aktiivisuuden mukaan.
  • Terveys: Irish Glen of Imaal Terrier on yleensä terve rotu, mutta kuten kaikilla roduilla, sillä on alttiutta tiettyihin perinnöllisiin sairauksiin. Lonkkadysplasia ja silmäongelmat voivat esiintyä, joten säännölliset eläinlääkärikäynnit ovat suositeltavia.

Yhteenveto

Irish Glen of Imaal Terrier on omalaatuinen terrierirotu, joka tarjoaa sekä metsästys-, että seuralaiskoiran ominaisuuksia. Sen ystävällinen ja tasainen luonne tekee siitä mainion perhekoiran, kun taas sen sitkeys ja itsepäisyys tuovat vaihtelua jokapäiväiseen elämään. Asianmukaisella hoidolla ja koulutuksella tästä rodusta voi tulla uskollinen ja rakastettu perheenjäsen.

Lisätietoa rodusta ja sen hoidosta voi löytää esimerkiksi Kennelliiton sivuilta.

Irish Glen of Imaal Terrierin lähteet