Irish Red and White Setter

Korkeus: noin 58-67 cm
Korkeus: noin 56-61 cm
Paino: 27-32 kg (uros)
Paino: 25-27 kg (naaras)
Elinikä: 12-15 vuotta

Irlannin punavalkoinen setteri

Irish Red and White Setter – Irlannin Punavalkoinen Setter

Irlannin punavalkoinen setter, tunnettu myös nimellä Irish Red and White Setter, on elegantti ja vahvarakenteinen lintukoira, joka on alun perin kehitetty työskentelemään riistalintujen metsästyksessä Irlannissa. Tämä rotu on tunnettu älykkyydestään, energisyydestään ja ystävällisestä luonteestaan. Seuraavassa artikkelissa tutustumme tarkemmin tähän ainutlaatuiseen koirarotuun.

Ulkonäkö

Irlannin punavalkoinen setter on keskikokoinen koira, jonka säkäkorkeus on uroksilla 62-66 cm ja nartuilla 57-61 cm. Rodulle on ominaista vahva ja lihaksikas rakenne, mikä tekee siitä erinomaisen metsästyskoiran. Karvapeite on keskipitkä ja silkinpehmeä, ja sen väri vaihtelee briljantin punaisesta puhtaan valkoiseksi.

  • Pää: Pitkä, kuiva ja ylhäisesti kannettu, voimakkaasta mutta ei liian karkeasta kallosta.
  • Korvat: Pehmeät ja matalalle kiinnittyneet, laskeutuen lähellä poskia.
  • Silmät: Tummanruskeat tai pähkinänruskeat, ilmeikkäät ja lempeät.
  • Turkki: Keskipitkä, silkinpehmeä ja hieman aaltoileva.

Luonne ja Käytös

Irlannin punavalkoinen setter on tunnettu ystävällisestä ja seurallisesta luonteestaan. Tämä koira on erittäin älykäs ja innokas oppimaan, mikä tekee siitä erinomaisen kumppanin metsästykseen sekä perhekoiraksi. Setteri tarvitsee paljon liikuntaa ja henkisiä virikkeitä pysyäkseen tyytyväisenä, joten se sopii hyvin aktiivisille omistajille.

  • Ystävällisyys: Erittäin lempeä ja sosiaalinen.
  • Älykkyys: Korkea, mikä tekee siitä helposti koulutettavan.
  • Energia: Hyvin energinen ja tarvitsee paljon liikuntaa.

Hoito ja Terveys

Irlannin punavalkoisen setterin hoidossa on tärkeää kiinnittää huomiota turkin kuntoon ja säännölliseen liikuntaan. Turkin hoitoon kuuluu säännöllinen harjaus takkujen välttämiseksi ja pesu tarpeen mukaan. Liikunta on tärkeää, jotta koira pysyy hyvässä kunnossa ja henkisesti virkeänä.

Hoito Kuvaus
Turkin hoito Säännöllinen harjaus ja pesu tarpeen mukaan.
Liikunta Päivittäinen pitkä ulkoilu ja henkiset virikkeet.
Ravitsemus Tasapainoinen ja laadukas koiranruoka.
Terveysongelmat Lonkkadysplasia, silmäongelmat ja allergiat ovat rodulle tunnettuja.

Yhteenveto

Irlannin punavalkoinen setter on upea rotu, joka yhdistää kauniin ulkonäön, älykkyyden ja energisen luonteen. Se sopii erinomaisesti aktiiviselle perheelle, joka pystyy tarjoamaan koiralleen riittävästi liikuntaa ja huolenpitoa. Rotu on myös monipuolinen, sillä se soveltuu hyvin niin metsästykseen kuin perhekoiraksi. Asianmukaisella hoidolla ja koulutuksella irlannin punavalkoinen setteristä saa uskollisen ja rakastavan kumppanin moneksi vuodeksi.

Irish Red and White Setterin lähteet