Irish Red Setter

Korkeus: noin 58-67 cm
Korkeus: noin 55-65 cm
Paino: 27-32 kg (uros)
Paino: 24-27 kg (naaras)
Elinikä: 11-15 vuotta

Irlannin punainen setteri

Irlannin punainen setterikoira

Irlannin punainen setterikoira, yleisesti tunnettu nimellä Irish Red Setter, on elegantti ja energinen koirarotu. Tämä rotu on saanut alkunsa Irlannissa ja se on tunnettu erityisesti näyttävistä ruosteenpunaisista turkeistaan sekä ystävällisestä ja eloisasta luonteestaan. Irlannin punainen setterikoira on erinomaisen monipuolinen ja se soveltuu hyvin niin perhekoiraksi kuin myös metsästyskoiraksi.

Lajitietoa

Ominaisuus Kuvaus
Paino 25-34 kg
Säkäkorkeus 58-67 cm
Turkki Keski- tai pitkän pituinen, silkkinen
Elinikä 10-15 vuotta

Ulkonäkö ja Luonne

Irlannin punainen setterikoira on elegantti ja sporttinen olemukseltaan. Sen ainutlaatuisen kauniin turkin väri vaihtelee syvän kastanjanruskeasta lämpimän punaruskeaan. Turkki on keskipitkä tai pitkä ja se vaatii säännöllistä hoitoa, jotta sen kaunis kiilto ja kunto säilyvät.

Luonteeltaan Irish Red Setter on iloinen, energinen ja ystävällinen. Se on hyvin sosiaalinen koira, joka tulee toimeen sekä ihmisten että muiden koirien kanssa. Tästä rodusta ei yleensä löydy aggressiivista tai arkaa käytöstä. Se nauttii aktiivisuudesta ja tarvitsee paljon liikuntaa ja virikkeitä pysyäkseen onnellisena ja tasapainoisena.

Hoito ja Koulutus

Irlannin punainen setterikoira tarvitsee päivittäistä liikuntaa pysyäkseen hyvässä kunnossa sekä henkisesti että fyysisesti. Pitkät kävelylenkit, leikit ja metsästysretket soveltuvat hyvin tälle aktiiviselle rodulle. Lisäksi turkin säännöllinen harjaus ja hoito ovat välttämättömiä karvan kunnon ylläpitämiseksi. Sopiva ruokavalio ja hyvälaatuinen ravinto ovat myös tärkeitä tämän rodun terveyden ylläpitämiseksi.

  • Harjaus: Suositellaan vähintään kerran viikossa.
  • Liikunta: Suositellaan vähintään tunti päivässä.
  • Koulutus: Positiivinen vahvistaminen ja kärsivällisyys ovat avainasemassa.

Terveys ja Yleisimmät Sairaudet

Irlannin punainen setterikoira on yleensä terve rotu, mutta kuten kaikilla roduilla, myös sillä on alttiuksia tiettyihin terveysongelmiin. Yleisimpiä sairauksia ovat lonkkadysplasia, epilepsia ja silmäsairaudet. Terveystarkastukset ja säännölliset eläinlääkärikäynnit ovat tärkeitä, jotta mahdolliset ongelmat voidaan havaita ja hoitaa ajoissa.

Irlannin punaisen setterikoiran historia

Irlannin punainen setterikoira on vanha rotu, joka sai alkunsa Irlannissa 1700-luvulla. Aluksi tämä rotu oli käytössä pääasiassa metsästyskoirana eli lintukoirana. Sen erinomainen hajuaisti ja nopeus tekivät siitä suositun metsästäjien keskuudessa. 1800-luvulla rodusta tuli myös suosittu näyttelykoira, ja sen kaunis ulkonäkö ja viehättävä luonne valloittivat koiraharrastajien sydämet ympäri maailmaa.

Yhteenveto

Irlannin punainen setterikoira on monipuolinen ja charmikas rotu, joka sopii hyvin aktiivisille omistajille. Sen ystävällinen luonne ja kaunis ulkonäkö tekevät siitä erinomaisen perhekoiran, kun taas sen energisyys ja metsästysvaistot tekevät siitä arvostetun kumppanin metsästysretkillä. Tämä rotu vaatii paljon liikuntaa ja huolenpitoa, mutta antaa paljon rakkautta ja iloa vastineeksi.

Irish Red Setterin lähteet