Irish Wolfhound

Korkeus: 81-86 cm
Korkeus: noin 71-79 cm
Paino: 54-82 kg (uros)
Paino: 48-54 kg (naaras)
Elinikä: 6-10 vuotta

Irlanninsusikoira

Irlanninsusikoira: Komea ja Lempeä Jättiläinen

Irlanninsusikoira on yksi maailman suurimmista ja vanhimmista koiraroduista. Tämä vaikuttava ja majesteettinen rotu on tunnettu lempeydestään ja rauhallisesta luonteestaan. Tässä artikkelissa käsittelemme irlanninsusikoiran historiaa, fyysisiä ominaisuuksia, luonnetta sekä hoitoa ja huolenpitoa koskevia asioita.

Historia

Irlanninsusikoira on peräisin muinaisesta Irlannista, jossa sitä käytettiin pääasiassa metsästykseen. Rodun nimi juontaa juurensa sen alkuperäisestä käyttötarkoituksesta: näitä koiria käytettiin susien jahtaamiseen. Keskiajalla irlanninsusikoiria arvostettiin suuresti, ja niitä annettiin lahjoina kuninkaille ja aatelisille ympäri Euroopan.

Fyysiset ominaisuudet

Irlanninsusikoira on todella suurikokoinen koira. Täyskasvuiset urokset voivat seistä jopa 90 cm korkeina, kun taas naaraat ovat hieman pienempiä. Tässä on joitakin rodun tärkeimpiä fyysisiä ominaisuuksia:

  • Koko: Erittäin suuri; urokset voivat painaa 54-70 kg ja naaraat 40-64 kg.
  • Turkki: Karkeakarvainen, yleensä harmaa, valkoinen, musta, tiikeri tai punainen.
  • Pää: Pitkä ja jalomuotoinen, korvat ovat pienet ja kannetut taaksepäin.
  • Rakenne: Voimakas ja atleettinen, mutta ei liian lihaksikas; runko on pitkä ja rinta syvä.

Luonne ja käyttäytyminen

Irlanninsusikoira tunnetaan lempeästä ja rauhallisesta luonteestaan. Näitä koiria kuvataan usein ”lempeiksi jättiläisiksi”. Tässä muutamia luonteenpiirteitä:

  1. Lempeys: Irlanninsusikoira on hyvin ystävällinen ja lempeä, erityisesti lapsia kohtaan.
  2. Rauhallisuus: Nämä koirat eivät ole ylivilkkaita, vaan ne nauttivat enemmän rauhallisista hetkistä perheen kanssa.
  3. Sosiaalisuus: Irlanninsusikoirat tulevat yleensä hyvin toimeen muiden koirien ja eläinten kanssa.

Hoito ja Huolenpito

Irlanninsusikoiran hoito ja huolenpito vaativat erityistä huomiota, erityisesti sen suuren koon vuoksi. Seuraavat vinkit auttavat pitämään koiran terveenä ja onnellisena:

Hoitoalue Kuvaus
Ravinto Suurikokoisena rotuna irlanninsusikoira tarvitsee ravitsevaa ja tasapainoista ruokavaliota. Ruuan laatu ja annoskoko tulee mukauttaa iän, painon ja aktiivisuustason mukaan.
Liikunta Vaikka irlanninsusikoira on rauhallinen, se tarvitsee säännöllistä liikuntaa pysyäkseen terveenä. Päivittäiset kävelyt ja tilaisuus vapaaseen liikkumiseen ovat välttämättömiä.
Turkin hoito Karkeakarvainen turkki vaatii säännöllistä harjausta, jotta se pysyy hyvässä kunnossa ja takuttomana.
Terveys Irlanninsusikoirat ovat alttiita tietyille terveysongelmille, kuten lonkkadysplasialle ja sydänsairauksille. Säännölliset eläinlääkärintarkastukset ovat tärkeitä.

Yhteenvetona voidaan todeta, että irlanninsusikoira on paitsi uljas ja komea myös erittäin lempeä ja ystävällinen rotu. Huolimatta sen suuresta koosta, se sopii hyvin perhekoiraksi ja voi olla erinomainen kumppani kaikenikäisille ihmisille. Huolellisella hoidolla ja rakkaudella irlanninsusikoirasta voi tulla tärkeä osa perhettä pitkiksi ajoiksi.

Lisätietoja rotuyhdistyksistä ja kasvattajista löytyy Kennelliiton verkkosivuilta.

Irish Wolfhoundin lähteet