Istrian Short-haired Hound

Korkeus: 50-58 cm
Korkeus: noin 48-56 cm
Paino: 18-20 kg (uros)
Paino: 18-20 kg (naaras)
Elinikä: 12-15 vuotta

Istrianhurtta

Istrian lyhytkarvainen ajokoira

Istrian lyhytkarvainen ajokoira on kroatialainen koirarotu, joka tunnetaan erinomaisista metsästysominaisuuksistaan ja miellyttävästä luonteestaan. Tätä rotua on käytetty simpanssien, kanien ja muiden pienten eläinten metsästykseen. Istrian lyhytkarvainen ajokoira on keskikokoinen, vahva ja kestää hyvin erilaisia sääolosuhteita. Sen historian voidaan jäljittää antiikin aikojen Istrian niemimaalle, joka sijaitsee nykyisessä Kroatiassa.

Rodun historia

Istrian lyhytkarvainen ajokoira löydettiin ensimmäisen kerran Istrian niemimaalta ja sen historia ulottuu satojen vuosien päähän. Ensimmäiset kirjalliset maininnat tästä rodusta voidaan jäljittää 1700-luvulle. Rotua on kuitenkin kuvattu jo keskiajalla taideteoksissa ja metsästyskirjoissa. 1900-luvulla rotu sai virallisen tunnustuksensa kansainvälisissä koiranjalostusjärjestöissä, ja sitä alettiin aktiivisesti kehittää yhtenäisenä rotuna.

Ulkonäkö

Istrian lyhytkarvainen ajokoira on keskikokoinen koira, jonka säkäkorkeus on 45-55 cm ja paino vaihtelee 16-24 kilogramman välillä. Sen turkki on lyhyt, kiiltävä ja tiivis, mikä tekee siitä helppohoitoisen. Turkki on yleensä valkoinen oranssilla merkinnöillä, jotka voivat olla erikokoisia ja -muotoisia.

Ominaisuus Arvo
Koko Keskikokoinen
Turkki Lyhyt ja tiivis
Väri Valkoinen oransseilla merkeillä
Säkäkorkeus 45-55 cm
Paino 16-24 kg

Luonne ja käyttäytyminen

Istrian lyhytkarvainen ajokoira on tunnettu ystävällisestä, innokkaasta ja uskollisesta luonteestaan. Se on älykäs ja nopeasti oppiva koira, joka tarvitsee paljon liikuntaa ja henkistä stimulaatiota. Rotu on myös erittäin vastuullinen, mikä tekee siitä hyvän perhekoiran ja erinomainen valinta metsästykseen. Istrian lyhytkarvainen ajokoira on erittäin sosiaalinen ja tulee hyvin toimeen muiden koirien ja eläinten kanssa.

Hoito ja terveys

Tässä rodussa ei ole yleisiä vakavia terveysongelmia, mutta kuten kaikki rodut, sekin voi altistua tietyille perinnöllisille sairauksille. Säännölliset eläinlääkärikäynnit ja asianmukainen rokotusohjelma ovat tärkeitä koiran terveyden ylläpitämiseksi. Istrian lyhytkarvainen ajokoira tarvitsee päivittäistä liikuntaa ja mielenvirkistystä pysyäkseen terveenä ja onnellisena.

Yhteenveto

Istrian lyhytkarvainen ajokoira on monipuolinen ja helppohoitoinen rotu, joka soveltuu erinomaisesti sekä metsästyskoiraksi että perhekoiraksi. Sen ystävällinen luonne, älykkyys ja aktiivisuus tekevät siitä ihanteellisen kumppanin niin maaseudulle kuin kaupunkiinkin. Jos harkitset tämän rodun hankkimista, varmista, että pystyt tarjoamaan sille tarvittavan määrän liikuntaa ja henkistä virikettä.

Voit lukea lisää tästä rodusta ja muista koiraroduista [Koiranjalostusjärjestön](https://www.fci.be/) virallisilta sivuilta.

Istrian Short-haired Houndin lähteet