Kangal Shepherd Dog

Korkeus: 74-81 cm
Korkeus: 71-81 cm
Paino: 50-63 kg (uros)
Paino: 41-61 kg (naaras)
Elinikä: 12-15 vuotta

Kangal, Kangal Koira, Kangalpaimenkoira

Kangal Shepherd Dog: Yleiskatsaus

Kangal Shepherd Dog, eli Kangal-paimenkoira, on suuri ja vahva koirarotu, joka tunnetaan parhaiten Turkin Sivasin maakunnasta. Tätä rotua on käytetty vuosisatojen ajan suojelemaan karjaa ja muuta omaisuutta petoeläimiltä, kuten susilta ja karhuilta. Se on yksi maailman tehokkaimmista vartiointikoirista.

Rodun Historia

Kangal Shepherd Dogin historia ulottuu vuosituhansien taakse, ja sen uskotaan olevan peräisin muinaisesta Mesopotamiasta. Se on ollut uskollinen kumppani paimenille ja maanviljelijöille, jotka ovat käyttäneet sitä suojelemaan laumojaan villieläimiltä. Rodun tarkat juuret ovat hieman hämärän peitossa, mutta se on säilynyt lähes muuttumattomana sukupolvien ajan.

Fyysiset Ominaisuudet

Kangal Shepherd Dog on suuri ja voimakas koira, joka voi saavuttaa jopa 80–100 cm korkeuden ja painaa 50–65 kg. Se on sopusoinnussa sekä kooltaan että rakenteeltaan, mikä tekee siitä erittäin kestävän ja nopean. Tavallisimpia fyysisiä ominaisuuksia ovat:

  • Väri: Useimmiten vaalean kellertävä, harmahtava tai jopa ruskea, aina mustalla maskilla.
  • Turkki: Lyhyt ja tiheä, joka soveltuu hyvin vaihteleviin ilmasto-olosuhteisiin.
  • Korvat: Keskikokoiset, kolmionmuotoiset ja riippuvat.

Luonne ja Käyttäytyminen

Kangal Shepherd Dog on tunnettu älykkyydestään, uskollisuudestaan ja rohkeudestaan. Se on erittäin suojeluhaluinen ja voi olla ennakkoluuloinen vieraita kohtaan, mikä tekee siitä erinomaisen vartiointikoiran. Kangalit ovat myös hyvin sosiaalisia omistajiensa ja perheidensä kanssa, ja ne voivat tulla hyvin toimeen muiden eläinten kanssa, jos ne kasvatetaan yhdessä.

Tyypillisiä luonnepiirteitä ovat:

  • Suojeluhalu: Erittäin suojelukykyinen, mikä tekee siitä hyvän vartiointikoiran.
  • Älykkyys: Nopea oppija, joka vaatii johdonmukaista koulutusta.
  • Rauhantahtoinen: Tavallisesti rauhallinen ja tasapainoinen, mutta varautunut uusiin tilanteisiin.

Hoito ja Terveys

Kangal Shepherd Dogin terveys ja hyvinvointi vaativat huolellista hoitoa. Näillä koirilla on muutamia yleisiä terveysongelmia, joista omistajien tulisi olla tietoisia:

Yleisimpiä terveysongelmia ovat:

  • Lonkka- ja kyynärnivelten dysplasia: Yleinen vaiva suurilla koiraroduilla.
  • Vatsalaukunkiertymä: Mahalaukun kiertymä, joka voi olla hengenvaarallinen.

Riittävä liikunta ja tasapainoinen ruokavalio ovat tärkeitä rodun yleisen terveyden ylläpitämisessä. Säännölliset eläinlääkärin tarkastukset ja rokotukset ovat myös välttämättömiä.

Sopivuus Perhekoiraksi

Vaikka Kangal Shepherd Dog on ensisijaisesti työkoira, se voi myös olla erinomainen perhekoira. Se vaatii kuitenkin paljon tilaa ja riittävästi henkistä ja fyysistä stimulaatiota. Perheet, jotka omaavat kokemusta suurista ja voimakkaista koirista, voivat löytää tästä rodusta uskollisen ja suojeluhenkisen toverin.

Lopuksi

Kangal Shepherd Dog on vaikuttava rotu, joka sopii erityisesti niille, jotka tarvitsevat vahvaa ja luotettavaa vartiointikoiraa. Se vaatii kuitenkin omistajaltaan sitoutumista ja kokemusta suurten koirien käsittelystä. Oikeissa olosuhteissa Kangal voi olla sekä tehokas työkoira että rakastettu perheenjäsen.

Lisätietoa Kangal Shepherd Dogista voi löytyä täältä.

Kangal Shepherd Dogin lähteet