Kooikerhondje

Korkeus: noin 38-42 cm
Paino: 9-11 kg (uros)
Paino: 9-11 kg (naaras)
Elinikä: 12-15 vuotta

Hollanninpystykorva

Kooikerhondje: Monipuolinen ja Viihtyisä Rotu

Kooikerhondje, joka tunnetaan myös nimellä “Kooiker”, on hollantilainen lintukoira, jolla on pitkä ja mielenkiintoinen historia. Tämä rotu on suhteellisen harvinainen, mutta se on saanut jalansijaa Suomea myöten. Tässä artikkelissa käsittelemme Kooikerhondjen alkuperää, ulkonäköä, luonteenpiirteitä ja hoitoa tavoitteenamme tarjota kattavaa tietoa tälle vähän tunnetulle, mutta viehättävälle koirarodulle.

Alkuperä ja Historia

Kooikerhondje on peräisin Hollannista 1500-luvun lopulta. Kyseessä on vanha lintukoirarotu, jota käytettiin erityisesti sorsien pyydystämiseen niin sanotuilla sorsahaudoilla. Nimi ”Kooikerhondje” tarkoittaa ”sorsaveneiden koiraa” hollanniksi, mikä viittaa koiran alkuperäiseen käyttötarkoitukseen. Rotu oli vähällä kuolla sukupuuttoon toisen maailmansodan aikana, mutta hollantilainen baronesse van Hardenbroek van Ammerstol aloitti rodun elvyttämisen 1940-luvulla, ja sen ansiosta rotu on säilynyt tähän päivään saakka.

Ulkonäkö

Kooikerhondje on keskikokoinen koira, jolla on tyypillisesti valkoinen turkki ruskein tai oranssinpunaisin merkein. Koiran turkki on puolipitkä ja kiiltävä, ja se voi olla hieman aaltoileva tai suora. Koiran korvat ovat yleensä ruskeat ja päässä on valkoinen piirto. Häntä on myös huomionarvoinen piirre: se on pitkä, runsaskarvainen ja valkoinen.

Ominaisuus Kuvaus
Koko Keskikokoinen (noin 35-40 cm säkäkorkeus)
Paino 10-15 kg
Turkin väri Valkoinen ruskein tai oranssinpunaisin merkein
Elinajanodote 12-15 vuotta

Luonne ja Käyttäytyminen

Kooikerhondje tunnetaan ystävällisestä ja iloisesta luonteestaan. Tämä koira on energinen ja älykäs, ja se tarvitsee paljon henkistä ja fyysistä stimulaatiota. Kooikerhondje on myös tunnettu hyvästä työskentelyhalustaan, mikä tekee siitä erinomaisen kumppanin monenlaisiin aktiviteetteihin, kuten agilityyn ja tottelevaisuuskoulutukseen.

Tämä rotu on yleensä hyvä perhekoira, ja se tulee hyvin toimeen lasten kanssa. Kooikerhondje on kuitenkin myös luonteeltaan hieman varauksellinen uusien ihmisten suhteen, joten varhainen sosiaalistaminen on suositeltavaa.

Hoito ja Terveys

  1. Turkinhoito: Kooikerhondjen turkki on helppohoitoinen, mutta sen säännöllinen harjaaminen on suositeltavaa, jotta turkki pysyy kauniina ja takuttomana.
  2. Liikunta: Tämä rotu tarvitsee paljon liikuntaa ja aktivointia. Pitkät kävelyt, leikit ja erilaiset koiralajit pitävät Kooikerhondjen tyytyväisenä.
  3. Terveydenhuolto: Kooikerhondje on yleensä terve rotu, mutta rodulle tyypillisiä terveysongelmia voivat olla lonkkadysplasia ja silmäsairaudet. Säännölliset eläinlääkärikäynnit ovat tärkeitä koiran terveyden ylläpitämiseksi.

Kooikerhondje on rotu, joka vaatii omistajaltaan sitoutumista, mutta se palkitsee omistajansa uskollisuudella, iloisella luonteellaan ja monipuolisilla kyvyillään. Jos etsit aktiivista ja älykästä koiraa, joka sopii hyvin perhe-elämään ja erilaisiin harrastuksiin, Kooikerhondje voi olla erinomainen valinta.

Lisätietoa

Lisätietoa Kooikerhondje-rodusta ja sen hoidosta löydät Suomen Kennelliiton verkkosivuilta.

Kooikerhondjen lähteet