Kingcharlesinspanieli

Korkeus: noin 25-33 cm
Korkeus: noin 25-33 cm
Paino: 5-9 kg (uros)
Paino: 5-7 kg (naaras)
Elinikä: 10-14 vuotta

Kavaljeerikoiraspanieli, cavalier king charles spaniel

Kingcharlesinspanieli: Ystävällinen ja Rohkea Koirarotu

Kingcharlesinspanieli, tunnettu myös nimellä Cavalier King Charles Spaniel, on suosittu ja rakastettu koirarotu ympäri maailmaa. Tämä pieni ja ystävällinen koira on täydellinen perhekoira, mutta se vaatii huomiota ja huolenpitoa. Tässä artikkelissa tutustumme tarkemmin tähän hurmaavaan rotuun, sen historiaan, luonteeseen ja hoitovaatimuksiin.

Historia

Kingcharlesinspanielin historia ulottuu aina 1600-luvulle asti, jolloin spanielit olivat suosittuja Euroopan hoveissa. Kuningas Kaarle II:n kerrotaan olleen erityisen kiintynyt näihin koiriin, ja rotu nimettiin hänen mukaansa. Kokoonsa nähden nämä koirat olivat alun perin metsästyskoiria, mutta ne tulivat tunnetuiksi myös seurakoirina.

Nykyinen Kingcharlesinspanieli kehittyi 1900-luvun alkupuolella, kun kasvattajat keskittyivät saamaan aikaan historiallisen näköisiä spanieleita. Näin syntyi rotu, joka poikkeaa jonkin verran alkuperäisestä, mutta säilytti paljon alkuperäistä charmiaan ja luonteenpiirteitään.

Luonne

Kingcharlesinspanieli on tunnettu ystävällisestä, avoimesta ja lempeästä luonteestaan. Tämä rotu kiinnittyy vahvasti perheeseensä ja tulee hyvin toimeen niin lasten kuin muiden eläinten kanssa. Usein niitä kuvataankin ”kainalokoiriksi” niiden rakastavaisen ja läheisyyttä hakevan käytöksen vuoksi.

  • Ystävällinen: Kingcharlesinspanielit ovat luonteeltaan ystävällisiä ja sosiaalisia.
  • Rohkea: Nämä koirat ovat rohkeita ja itsevarmoja, mutta eivät aggressiivisia.
  • Älykäs: Kingcharlesinspanieli on älykäs, mikä tekee siitä helposti koulutettavan.

Ulkonäkö

Kingcharlesinspanieli on pieni koira, joka painaa yleensä 5–8 kiloa. Sen selkeäpiirteinen pää ja suuret, tummat silmät antavat sille erittäin ilmeikkään kasvon. Turkin väri vaihtelee neljän päävärin välillä:

  1. Blenheim: Valkoinen ja kastanjanruskea
  2. Tricolor: Musta, valkoinen ja ruskea
  3. Ruby: Täysin ruskea
  4. Mustaruskea: Musta ja ruskea

Hoitovaatimukset

Kingcharlesinspanieli vaatii säännöllistä hoitoa pysyäkseen terveenä ja onnellisena. Tässä muutamia perusasioita, joita omistajan tulisi ottaa huomioon:

  • Turkin hoito: Rotu vaatii säännöllistä harjausta ja ajoittaista trimmausta, jotta turkki ei takkuunnu.
  • Terveys: Rodulla on taipumusta tiettyihin perinnöllisiin sairauksiin, kuten sydänongelmiin ja korvatulehduksiin, joten säännölliset eläinlääkärikäynnit ovat tarpeen.
  • Liikunta: Nämä koirat ovat aktiivisia ja nauttivat päivittäisestä liikunnasta, kuten kävelyistä ja leikkeistä.

Yhteenveto

Kingcharlesinspanieli on erinomainen valinta perhekoiraksi sen ystävällisen ja sopeutuvan luonteen vuoksi. Kuitenkin rotu vaatii huolenpitoa, erityisesti terveyden ja turkin osalta. Jos etsit koiraa, joka on sekä älykäs että lempeä, Kingcharlesinspanieli voi olla täydellinen lisä perheeseesi.

Jos haluat oppia lisää Kingcharlesinspanieleista, voit vierailla esimerkiksi Kennelliiton verkkosivuilla tai ottaa yhteyttä paikallisiin koirakasvattajiin.

Kingcharlesinspanieli lähteet