Laekenois

Korkeus: 59-66 cm
Paino: 25-30 kg (uros)
Paino: 20-25 kg (naaras)
Elinikä: 10-12 vuotta

Belgian Laekenois

Laekenois: Belgialainen paimenkoira

Laekenois on yksi neljästä belgialaisesta paimenkoirarodusta, muut kolme ovat Malinois, Groenendael ja Tervueren. Tämä rotu on suhteellisen tuntematon verrattuna sisarrotuihinsa, mutta se on tunnettu älykkyydestään, työkyvystään ja uskollisuudestaan. Tässä artikkelissa käsittelemme Laekenois-koirarodun historiaa, ulkonäköä, luonteenpiirteitä ja hoitovaatimuksia.

Rodun historia

Laekenois-rotu juontaa juurensa Belgiaan, missä se alun perin jalostettiin lampaita paimentamaan ja vartioimaan. Rodun nimi tulee Laekenin kaupunginosasta Brysselissä. Laekenois oli pitkään maaseudun työkoira, mutta se on saavuttanut suosiota myös kaupunkielämässä sen monipuolisten taitojen ansiosta.

Ulkonäkö

Laekenois on keskikokoinen, voimakasrakenteinen koira, jonka turkki on karkea ja rosoinen. Tämä karkea turkki on yksi rodun tunnusmerkeistä ja se tarjoaa suojan erilaisilta sääolosuhteilta. Väritys vaihtelee yleensä punaruskeasta harmaaseen mustilla merkeillä. Tyypillinen Laekenois on noin 60-65 cm korkea ja painaa 25-30 kg.

Pöydän rivit:

Piirre Kuvaus
Korkeus 60-65 cm
Paino 25-30 kg
Turkki Karkea ja rosoinen
Väritys Punaruskea tai harmaa mustilla merkeillä

Luonteenpiirteet

Laekenois on tunnettu erinomaisista työkoiran ominaisuuksistaan. Se on älykäs, energinen ja erittäin uskollinen omistajalleen. Nämä koirat tarvitsevat paljon liikuntaa ja henkistä stimulaatiota pysyäkseen tyytyväisinä. Ne ovat myös erittäin suojelunhaluisia ja tekevät erinomaisia vahti- ja suojelukoiria.

  • Älykkyys: Laekenois oppii nopeasti ja nauttii uusien taitojen opettelusta.
  • Energia: Tämä koira vaatii paljon liikuntaa ja aktiivista leikkiä.
  • Uskollisuus: Laekenois on omistajalleen erittäin uskollinen ja suojelunhaluinen.
  • Sosiaalisuus: Nämä koirat ovat yleensä varautuneita uusia ihmisiä kohtaan, mutta tulevat hyvin toimeen tuttujen kanssa.

Hoitovaatimukset

Laekenois tarvitsee säännöllistä hoitoa pysyäkseen terveenä ja onnellisena. Sen karkea turkki vaatii viikoittaista harjausta takkujen estämiseksi. Koiran kynnet on leikattava säännöllisesti ja hampaat harjattava hampaisiin liittyvien ongelmien ehkäisemiseksi. Laekenois tarvitsee myös paljon liikuntaa ja henkistä haastetta: päivittäinen pitkiä kävelyitä, juoksulenkkejä ja leikkejä on välttämättömiä.

Yhteenveto

Laekenois on monipuolinen ja älykäs koirarotu, joka on erinomainen työ- ja perhekoira. Sen uskollisuus ja suojelunhalu tekevät siitä loistavan kumppanin niille, jotka voivat tarjota sille tarpeeksi liikuntaa ja henkistä stimulaatiota. Vaikka Laekenois ei ole yhtä tunnettu kuin muut belgialaiset paimenkoirarodut, sen erinomaiset luonteenpiirteet ja monipuolisuus ansaitsevat huomion.

Lisätietoja rodusta löytyy Kennelliiton sivuilta.

Laekenois’n lähteet