Mastiff

Korkeus: noin 70-76 cm
Korkeus: 70-76 cm
Paino: 70-100 kg (uros)
Paino: 54-77 kg (naaras)
Elinikä: 6-10 vuotta

Englanninkielinen nimi: Mastiff
Suomenkieliset nimet: mastiffi

Mastiff: Komea ja Voimakas Rotu

Mastiffi on yksi vanhimmista ja suurimmista koiraroduista, jolla on pitkä ja monivaiheinen historia. Rotua arvostetaan sen lempeän luonteen ja voimakkaan ulkomuodon ansiosta, ja se on erinomainen vahtikoira sekä perheenjäsen. Tämä artikkeli tarjoaa kattavan katsauksen mastiffin ominaisuuksiin, historiaan ja hoitotarpeisiin.

Rotuhistoria

Mastiffin historia ulottuu tuhansien vuosien taakse. Tämä muinainen rotu on peräisin todennäköisesti Aasiasta, ja se on levittäytynyt ympäri maailmaa erilaisiin tarkoituksiin. Antiikin Roomassa mastiffeja käytettiin sotakoirina ja areenataisteluissa. Keskiajalla ne toimivat linnoitusten ja herraskartanoiden vahtikoirina.

Ulkonäkö

Mastiffit ovat erityisen tunnettuja vaikutusvaltaisesta ulkomuodostaan. Ne kuuluvat ns. ”molossityyppisiin” koiriin, joille on tyypillistä massiivinen rakenne ja voimakas lihaksisto.

  • Koko: Miehillä säkäkorkeus on yleensä 70–91 cm ja naisilla 66–83 cm.
  • Paino: Aikuiset mastiffit voivat painaa 54–100+ kg riippuen sukupuolesta ja yksilöstä.
  • Karva: Lyhyttä ja sileää, väreinä esimerkiksi kellanruskea, aprikoosi ja tiikerijuovainen.
  • Erityispiirteet: Voimakkaasti ryppyinen otsa ja laaja kuono.

Luonne ja Käyttäytyminen

Mastiffit tunnetaan rauhallisuudestaan ja lempeästä luonteestaan, vaikka ne voivatkin näyttää pelottavilta. Ne ovat erittäin uskollisia omistajilleen ja yleensä hyviä lasten kanssa. Mastiffit ovat myös hyvin suojelevia, mikä tekee niistä erinomaisen vahtikoiran.

  1. Uskollisuus: Mastiffit ovat hyvin omistautuneita perheelleen ja tahtovat miellyttää omistajiaan.
  2. Kärsivällisyys: Ne ovat yleensä erittäin kärsivällisiä ja ystävällisiä, erityisesti lapsia kohtaan.
  3. Itsenäisyys: Mastiffit voivat olla itsenäisiä ja itsepäisiä, joten ne tarvitsevat johdonmukaista koulutusta.

Hoitotarpeet

Mastiffien hoitaminen voi olla vaativaa niiden koon ja erikoisominaisuuksien vuoksi. Alla on listattu muutamia tärkeitä huomioita:

  • Liikunta: Vaikka mastiffit eivät tarvitse valtavasti liikuntaa, ne hyötyvät päivittäisistä kävelyistä ja vapaasta liikkumisesta pihalla.
  • Ravinto: Suuren kokonsa vuoksi mastiffit tarvitsevat laadukasta ravintoa ja oikeanlaisen ruokavalion painonhallinnan vuoksi.
  • Terveys: Mastiffeilla voi olla taipumusta tiettyihin terveysongelmiin, kuten lonkkadysplasiaan ja sydänsairauksiin.

Yhteenveto

Mastiffi on upea koirarotu, joka vaatii huolellista hoitoa ja paljon tilaa. Tämä rotu on erinomainen valinta niille, jotka arvostavat uskollista ja suojelevaista lemmikkiä. Mastiffi on ihmisen paras ystävä, joka jakaa yhdessä vietetyt hetket sekä vahtii kotia huolella.

Lisätietoja mastiffeista ja muista koiraroduista voit löytää monilta luotettavilta verkkosivustoilta kuten Suomen Kennelliitto.

Mastiffin lähteet