Newfoundlandinkoira

Korkeus: 71-74 cm
Korkeus: 63-74 cm
Paino: 60-70 kg (uros)
Paino: 45-55 kg (naaras)
Elinikä: 8-10 vuotta

Newfoundland, Newfie

Newfoundlandinkoira – Rotuesittely ja Yleiskatsaus

Newfoundlandinkoira on suuri, voimakas ja ystävällinen koirarotu, joka tunnetaan erityisesti vedestä pelastamisen taidoistaan ja upeasta ulkomuodostaan. Tämä artikkeli tarjoaa yksityiskohtaisen katsauksen Newfoundlandinkoirista, niiden historiasta, ominaisuuksista ja roolista ihmisten elämässä.

Historia ja Alkuperä

Newfoundlandinkoiran juuret ulottuvat syvälle Kanadaan, tarkemmin sanottuna Newfoundlandin saarelle. Rotu on peräisin kalastajien ja meritutkijoiden seurassa eläneistä koirista, ja sen uskotaan saaneen vaikutteita monista eri eurooppalaisista koiraroduista. Alun perin Newfoundlandinkoirat olivat elintärkeitä apureita kalastajille, sillä ne auttoivat pelastustehtävissä ja raskaiden taakkojen vetämisessä jäisillä vesillä.

Ulkonäkö ja Fyysiset Ominaisuudet

Ominaisuus Kuvaus
Koko Suuri, urokset voivat painaa 60-70 kg ja nartut 50-60 kg
Turkki Paksu, vedenkestävä kaksoisturkki, väreinä musta, ruskea ja Landseer
Pää Leveä, jalo ja ilmeikäs
Häntä Voimakas ja tuuhea, käytetään ohjaukseen uidessa

Luonne ja Käyttäytyminen

Newfoundlandinkoirat ovat tunnettuja hyväntahtoisuudestaan ja rauhallisesta luonteestaan. Ne ovat erinomaisia perhekoiria, jotka tulevat hyvin toimeen lasten ja muiden eläinten kanssa. Rotu on myös erittäin älykäs ja helposti koulutettava, joten ne menestyvät monissa eri tehtävissä. Näiden koirien luonnollinen vaisto on suojella ja auttaa, mikä tekee niistä täydellisiä terapia- ja pelastuskoiria.

Hoito ja Terveys

  1. Turkinhoito: Paksu ja vedenkestävä turkki vaatii säännöllistä harjausta, vähintään kerran viikossa, jotta takkuuntuminen vältetään.
  2. Liikunta: Vaikka Newfoundlandinkoirat ovat rauhallisia, ne tarvitsevat runsaasti liikuntaa pysyäkseen terveinä. Päivittäiset kävelyt ja uiminen ovat erinomaisia aktiviteetteja.
  3. Ruokinta: Suurina koirina ne vaativat ravitsevaa ja tasapainoista ruokavaliota. On tärkeää tarkkailla painoa, koska ylipaino voi aiheuttaa terveysongelmia.
  4. Terveysongelmat: Yleisiä terveysongelmia ovat lonkka- ja kyynärpäädysplasia sekä sydänsairaudet. Säännölliset eläinlääkärikäynnit ovat suositeltavia.

Sopivuus ja Käyttötarkoitukset

Newfoundlandinkoira sopii erinomaisesti perhekoiraksi, mutta se vaatii tilaa ja aktiviteetteja, joten se ei ole ideaalinen kerrostaloon. Ne ovat myös loistavia työkoiria, erityisesti vedenpäällisen pelastamisen ja terapian alueilla. Luonteensa ja kykyjensä ansiosta ne ovat monipuolisia ja arvostettuja koiria monissa eri rooleissa.

Yhteenveto

Newfoundlandinkoira on vaikuttava ja monipuolinen koirarotu, joka soveltuu erinomaisesti niin perhekoiraksi kuin työtehtäviin. Sen historia kalastajien apurina ja pelastuskoirana on luonut perustan sen nykyiselle arvostukselle. Rodun ystävällinen luonne sekä fyysiset ja henkiset ominaisuudet tekevät siitä yhden suosituimmista suurista koiraroduista. Suositellaan tutustumaan tarkemmin, mikäli harkitset Newfoundlandinkoiran hankintaa.

Lisätietoja löydät tästä.

Newfoundlandinkoiran lähteet