Norfolk Terrier

Korkeus: noin 25-26 cm
Paino: 5-6 kg (uros)
Paino: 5-6 kg (naaras)
Elinikä: 12-15 vuotta

Norfolkinterrieri

Norfolkinterrieri: Miellyttävä ja Energinen Seuralainen

Norfolkinterrieri, tunnetaan myös nimellä Norfolk Terrier, on pieni mutta energinen ja ystävällinen koirarotu. Tämä rotu on saanut nimensä Englannin Norfolkista, mistä se on alun perin kotoisin. Tässä artikkelissa tutustumme tarkemmin tämän hurmaavan rodun ominaisuuksiin ja historiaan.

Historia ja Lähtökohta

Norfolkinterrieri sai alkunsa 1800-luvun Englannissa, ja sen pääasiallinen tehtävä oli toimia maatilojen rottametsästäjänä. Rotu kehittyi paikallisista terriereistä ja jalostettiin erityisesti pieneksi ja ketteräksi metsästyskoiraksi. Vuonna 1964 rotu eriytettiin virallisesti Norwichinterrieristä, ja siitä tuli itsenäinen rotu nimeltä Norfolkinterrieri.

Ulkonäkö ja Koko

Norfolkinterrieri on pieni ja vantterarakenteinen koira. Se on yleensä 25-26 cm korkea ja painaa 5-6 kg. Karvapeite on karkea ja suora, ja se tarjoaa hyvän suojan sääoloja vastaan. Korvat ovat tunnusomaisesti riippuvat, joka on yksi eroava tekijä Norwichinterrieriin nähden, jolla on puolestaan pystykorvat.

Luonne ja Käyttäytyminen

  • Miellyttävä ja Sosiaalinen: Norfolkinterrieri tunnetaan seurallisesta ja ystävällisestä luonteestaan. Se tulee hyvin toimeen niin lasten kuin muiden koirienkin kanssa.
  • Energinen ja Leikkisä: Tämä rotu on erittäin energinen ja tarvitsee päivittäistä liikuntaa ja runsaasti leikkiä. Talon ympäri juoksentelevat lapset ja aktiiviset aikuiset ovat tähän erinomainen kumppani.
  • Älykäs ja Oppivainen: Norfolkinterrieri on myös erittäin oppivainen ja nauttii uusien temppujen ja käskyjen opettelusta. Koulutus on suositeltavaa aloittaa varhaisessa vaiheessa.
  • Vahva Metsästysvietti: Alkuperänsä mukaisesti Norfolkinterrierit voivat olla innokkaita metsästäjiä, joten vapaana ulkoilu viheralueilla vaatii tarkkaavaisuutta.

Hoito ja Terveys

Norfolkinterrierin karkea turkki vaatii säännöllistä harjausta, jotta se pysyy siistinä ja hyväkuntoisena. Lisäksi turkin trimmaus noin kaksi kertaa vuodessa on suositeltavaa.

Ominaisuus Huomio
Ravitsemus Erittäin tärkeää on laadukas ravinto, joka tukee aktiivisen koiran terveyttä.
Rokotukset ja Lääkärikäynnit Normaalit rokotukset ja säännölliset eläinlääkärikäynnit ovat tärkeitä terveyden ylläpitämiseksi.

Tietoa Hankinnasta

Jos harkitset Norfolkinterrierin hankkimista, on tärkeää tutustua tarkasti eri kasvattajiin ja varmistaa, että koiranpentu tulee terveistä vanhemmista ja vastuulliselta kasvattajalta. Hyvämaineinen kasvattaja tarjoaa myös neuvoja ja tukea koiranhoidossa ja koulutuksessa.

Lisätietoa Norfolkinterriereistä tarjoaa esimerkiksi Suomen Norfolkinterrierit ry:n verkkosivut, joissa on kattavasti tietoa rodusta sekä sen kasvatuksesta Suomessa.

Yhteenveto

Norfolkinterrieri on erinomainen valinta aktiiviselle perheelle, joka etsii luotettavaa ja ystävällistä seurakoiraa. Sen energinen ja leikkisä luonne tekee siitä hauskan ja rakastettavan kumppanin, joka soveltuu moneen ympäristöön ja elämäntyyliin.

Norfolk Terrierin lähteet