Old English Sheepdog

Korkeus: noin 61-71 cm
Korkeus: noin 56-58 cm
Paino: 32-45 kg (uros)
Paino: 27-45 kg (naaras)
Elinikä: 10-12 vuotta

Bobtail, Bob, OES, Dulux Dog

Old English Sheepdog

Old English Sheepdog, suomeksi vanhaenglanninlammaskoira, on suuri ja pörröinen koirarotu, joka tunnetaan ystävällisyydestään ja älykkyydestään. Tämä rotu on alun perin kotoisin Englannista, missä sitä käytettiin erityisesti lampaiden paimentamiseen. Nykyään nämä koirat ovat myös suosittuja perhekoiria ja näyttelykoiria ympäri maailman.

Ulkonäkö ja koko

Vanhaenglanninlammaskoira on helposti tunnistettavissa sen paksusta ja pitkästä turkista. Usein turkki on kaksivärinen, ja yleisin väritys on harmaa ja valkoinen. Turkki vaatii säännöllistä hoitoa, jotta se pysyy hyvässä kunnossa ja estää takkuuntumisen.

  • Korkeus: 56-61 cm (urokset), 51-56 cm (nartut)
  • Paino: 30-45 kg
  • Elinikä: 10-12 vuotta

Luonne ja temperamentti

Vanhaenglanninlammaskoira on tunnettu lempeästä ja ystävällisestä luonteestaan. Ne ovat yleensä erittäin sosiaalisia ja tulevat hyvin toimeen lasten ja muiden eläinten kanssa. Tämä rotu on myös tunnettu älykkyydestään ja omistautuneisuudestaan, mikä tekee siitä erinomaisen perhekoiran.

Ominaisuus Kuvaus
Ystävällisyys Erittäin ystävällinen ja sosiaalinen
Älykkyys Älykäs ja helposti koulutettava
Energia Keskiverto energisyystaso, tarvitsee päivittäistä liikuntaa
Sopivuus lapsiperheisiin Erinomainen, tulee hyvin toimeen lasten kanssa

Hoito ja terveys

Vanhaenglanninlammaskoira tarvitsee säännöllistä liikuntaa pysyäkseen terveenä ja tyytyväisenä. Kaksi päivittäistä kävelyä ja leikkihetkiä yleensä riittävät. Turkki vaatii päivittäistä harjausta, sillä se voi helposti takkuuntua ja kerätä likaa. Myös säännöllinen pesu on suositeltavaa, jotta turkki pysyy puhtaana ja hyvinvoivana.

Terveysongelmat, joihin tämä rotu saattaa olla altis, voivat sisältää:

  1. Lonkkadysplasia
  2. Progressiivinen verkkokalvon atrofia (PRA)
  3. Lisääntyneet kilpirauhasongelmat

Historia

Vanhaenglanninlammaskoira juontaa juurensa 1800-luvun Englantiin, missä sitä käytettiin paimenkoirana. Sen vahva ja kestävä rakenne teki siitä ihanteellisen lampaiden ja muun karjan ajamiseen pitkin maaseutua. Tämä rotu on edelleen suosittu sen alkuperämaassa ja eri puolilla maailmaa, erityisesti näyttelykoirana.

Päätelmä

Vanhaenglanninlammaskoira on erinomainen valinta perheille, jotka etsivät ystävällistä ja älykästä koiraa. Sen kaunis ja pörröinen turkki vaatii säännöllistä hoitoa, mutta lempeä luonne ja hyväntahtoisuus tekevät siitä rakastettavan lemmikin. Huolella ja rakkaudella tämä koirarotu voi olla uskollinen kumppani monien vuosien ajan.

Lisätietoa vanhaenglanninlammaskoirasta löydät esimerkiksi Kennelliiton rotutietokannasta.

Old English Sheepdogin lähteet