Rafeiro do Alentejo

Korkeus: 66-74 cm
Korkeus: 64-70 cm
Paino: 40-50 kg (uros)
Paino: 30-50 kg (naaras)
Elinikä: 10-12 vuotta

Alentejonkoira

Rafeiro do Alentejo: Portugalin Vahva ja Valpas Vartijakoira

Rafeiro do Alentejo on portugalilainen koirarotu, johon viitataan usein myös nimellä Alentejonmastiffi. Tämä valtava ja majesteettinen koira on tunnettu sekä maallisen ulkonäkönsä että vankkumattoman uskollisuutensa vuoksi. Tässä artikkelissa tutustumme Rafeiro do Alentejon historiaan, ulkonäköön, luonteeseen ja käyttöön.

Historia ja Alkuperä

Rafeiro do Alentejon alkuperä juontaa juurensa Portugalin Alentejon alueelle, jossa sitä käytettiin perinteisesti karja- ja maatilojen vartijana. Rotu on kehitetty erityisesti suojelemaan lampaita ja muita kotieläimiä susilta ja muilta petoeläimiltä. Rafeiro do Alentejo tunnetaan voimakkuudestaan, rohkeudestaan ja valppaudestaan, mikä tekee siitä täydellisen suojelijan.

Ulkonäkö

Rafeiro do Alentejo on suuri ja voimakas koira, jolla on massiivinen pää ja vahvat leuat. Sen rakenne on tasapainoinen ja lihaksikas, mikä heijastaa sen alkuperäistä tarkoitusta suojelukoirana. Rintakehä on leveä ja syvä, ja selkälinja on suora ja vahva. Turkki on paksu ja tiheä, mikä suojaa koiraa ankarilta sääoloilta.

Värit

  • Mustavalkoinen
  • Ruskeavalkoinen
  • Keltainen
  • Harmaa
  • Brindle

Luonne ja Käyttäytyminen

Rafeiro do Alentejo on luonteeltaan rauhallinen, itsenäinen ja rohkea. Se on luontaisesti epäluuloinen vieraita kohtaan, mutta erittäin uskollinen ja kiintynyt omaan perheeseensä. Tämä rotu vaatii johdonmukaista ja varmaotteista koulutusta jo varhaisesta iästä lähtien. Hyvin koulutettu Rafeiro do Alentejo on erinomainen perhekoira, joka suojeluhaluissaan on valmis puolustamaan perhettään ja kotiaan kaikissa tilanteissa.

Hoito ja Terveydenhoito

Rafeiro do Alentejo tarvitsee säännöllistä liikuntaa ja henkistä stimulaatiota pysyäkseen terveenä ja tyytyväisenä. Pitkät kävelyt ja ulkoilmassa vietetty aika ovat tärkeitä. Lisäksi on tärkeää huolehtia koiran turkin säännöllisestä harjaamisesta, jotta se pysyy puhtaana ja hyväkuntoisena.

Rotu on yleensä terve, mutta kuten kaikilla suurilla koiraroduilla, tietyt terveysongelmat, kuten lonkan dysplasia, voivat esiintyä. Säännölliset eläinlääkärikäynnit ja asianmukainen ravitsemus ovat tärkeitä koiran terveyden ylläpitämiseksi.

Käyttö ja Soveltuvuus

Rafeiro do Alentejo on lähtöisin karjan suojelemiseen, ja tämä alkuperäinen tehtävä näkyy edelleen sen käyttäytymisessä ja luonteessa. Se soveltuu erinomaisesti vartijakoiraksi ja on myös hyvä seurakoira niille, jotka pystyvät tarjoamaan sille tarpeeksi tilaa ja liikuntaa.

Yhteenveto

Rafeiro do Alentejo on vaikuttava ja voimakas koirarotu, joka tarjoaa erinomaista suojaa ja seuraa oikeissa olosuhteissa. Se vaatii johdonmukaista koulutusta ja huolenpitoa, mutta oikein hoidettuna se on uskollinen ja rakastava perheenjäsen. Tutustuminen tähän ainutlaatuiseen rotuun voi avata ovia uudenlaiseen koiraystävyyteen ja suojeluvalmiuteen.

Lue lisää Rafeiro do Alentejosta ja muista koiraroduista Kennelliiton verkkosivuilta.

Rafeiro do Alentejon lähteet