Rough Collie

Korkeus: noin 56-61 cm
Korkeus: noin 56-61 cm
Paino: 20-34 kg (uros)
Paino: 20-29 kg (naaras)
Elinikä: 12-14 vuotta

Skotlanninpaimenkoira, Lassie-Koira

Rough Collie – Ylväs ja Uskomattoman Älykäs Rotu

Rough Collie on tunnettu ja rakastettu koirarotu ympäri maailman. Tämä pitkäkarvainen paimenkoira yhdistetään usein Skotlannin maaseutuun ja televisiossa suosittuun Lassie-hahmoon. Artikkeleissa käymme läpi tämän upean rodun ominaisuuksia, luonnetta, historiaa ja hoidon tarpeita.

Rodun Historia ja Alkuperä

Rough Collien juuret juontavat Skotlantiin ja sen ympäristöihin, jossa ne alun perin toimivat paimenkoirina. Rotu on kehittynyt vuosisatojen ajan, ja sen nykyinen ulkonäkö ja piirteet ovat tulosta huolellisesta jalostuksesta. Alkuperäiset Rough Colliet olivat kevytrakenteisempia ja työskentelivät lampaiden parissa jyrkillä vuoristoalueilla.

Rodun Ominaisuudet

Rough Collie on keskikokoinen koira, jolle on ominaista pitkä ja ylellinen turkki. Näitä koiria on kahta päätyyppiä: pitkäkarvainen ja lyhytkarvainen. Pitkäkarvainen tyyppi on kuitenkin tunnetumpi.

Ominaisuus Kuvaus
Koko Keskikokoinen, 56-61 cm uroksilla, 51-56 cm nartuilla
Paino Urokset 20-29 kg, nartut 18-25 kg
Turkki Pitkä, paksu ja karvainen
Väri Erilaiset väriyhdistelmät kuten soopeli, kolmivärinen ja sinimarmori

Luonne ja Käytös

Rough Collie on tunnettu ystävällisyydestään, uskollisuudestaan ja älykkyydestään. Nämä koirat ovat yleensä hyvin sosiaalisia ja tulevat toimeen lasten ja muiden lemmikkien kanssa.

  • Älykkyys: Rough Colliet ovat erittäin älykkäitä ja oppivat nopeasti uusia tehtäviä ja komentoja.
  • Sosiaalisuus: Ne ovat hyvin sosiaalisia ja usein ihastuttavat kaikki, jotka kohtaavat.
  • Lempeys: Rough Colliet ovat lempeitä ja kärsivällisiä, mikä tekee niistä erinomaisia perhekoiria.

Hoito ja Huolenpito

Rough Collien pitkä turkki vaatii säännöllistä harjausta ja hoitoa. On olennaista pitää turkki takuttomana ja puhtaana, mikä edistää koiran hyvinvointia ja vähentää iho-ongelmia.

  1. Turkin hoito: Harjaa turkki vähintään kerran viikossa. Kiinnitä erityistä huomiota alueisiin, joissa takkuihin on taipumusta, kuten kainaloihin ja hännän ympäristöön.
  2. Liikunta: Rough Colliet tarvitsevat päivittäistä liikuntaa. Pitkät kävelylenkit ja leikkiminen pitävät koiran henkiset ja fyysiset tarpeet tyydytettynä.
  3. Ruokavalio: Kuten kaikki koirat, myös Rough Colliet tarvitsevat laadukasta ja tasapainoista ruokaa. Varmista, että ravinto sisältää kaikki tarpeelliset vitamiinit ja ravintoaineet.

Terveys ja Yleiset Sairaudet

Rough Collie on yleisesti terve rotu, mutta niillä on taipumusta tiettyihin perinnöllisiin sairauksiin, kuten lonkkadysplasiaan ja silmäsairauksiin. Säännölliset eläinlääkärintarkastukset ja ennaltaehkäisevät toimenpiteet ovat tärkeitä koiran terveyden ylläpitämiseksi.

Rough Collien ystävällinen luonne, älykkyys ja kaunis ulkomuoto tekevät siitä loistavan kumppanin ja perhekoiran. Sillä on pitkä historia paimenkoirana, ja moni sen ominaisuuksista sopii yhä tähän rooliin. Oikein hoidettuna ja koulutettuna Rough Colliet voivat tuoda iloa ja rakkautta perheisiin ympäri maailman.

Lisätietoja löytyy Suomen Kennelliiton sivuilta

Rough Collie:n lähteet