Samoyed

Korkeus: noin 53-60 cm
Korkeus: noin 50-60 cm
Paino: 20-30 kg (uros)
Paino: 17-25 kg (naaras)
Elinikä: 12-14 vuotta

Samojedinkoira, Samojedi

Samojedinkoira: Ystävällinen ja Energinen Pohjoisen Rotu

Samojedinkoira, eli samojedi, on tunnettu ystävällisyydestään, energisyydestään ja kauniista valkoisesta turkistaan. Tämä monipuolinen koirarotu on peräisin Siperian pohjoisosista, missä seminomadiset samojedi-kansat käyttivät niitä porojen paimennuksessa, metsästyksessä ja vetojuhtina. Tässä artikkelissa tutustumme samojedinkoiran historiaan, ulkonäköön, luonteeseen ja hoitoon.

Rotuhistoria

Samojedinkoira sai nimensä samojedi-heimoilta, jotka käyttivät näitä uskollisia ja työteliäitä koiria selviytyäkseen arktisilla alueilla. Koiria käytettiin muun muassa vetokoirina, mikä oli elintärkeää ankarissa olosuhteissa. Heimoille oli tärkeää, että koirat olivat ystävällisiä ja luotettavia, sillä ne elivät lähietäisyydellä perheiden kanssa ja jakoivat usein samat majapaikat.

Ulkonäkö

Samojedinkoira tunnetaan parhaiten paksusta, valkoisesta turkistaan, joka suojasi sitä kylmiltä arktisilta sääolosuhteilta. Rotu on keskikokoinen, ja sen ulkonäkö on erityisen sulavalinjainen ja elegantti. Samojedinkoira voi kasvaa 50-60 senttimetrin korkeuteen ja painaa 20-30 kilogrammaa. Koiralla on kiitettävästi kehittyneet lihaksistot ja korkealla kannettu häntä, joka kaareutuu selän ylle.

Luonne

Samojedinkoira on erittäin ystävällinen ja seurallinen. Se rakastaa ihmisiä ja tulee yleensä hyvin toimeen muiden eläinten kanssa. Yksi viehättävimmistä piirteistä samojedin luonteessa on sen aina iloinen ilme, joka saa sen näyttämään siltä, kuin se hymyilisi. Tämä ominaisuus yhdessä sen lempeän ja leikkisän luonteen kanssa tekee samojedinkoirasta suositun perhekoiran. Koirat vaativat paljon sosiaalista kanssakäymistä ja fyysistä aktiivisuutta pysyäkseen tyytyväisinä ja terveinä.

Hoito

Samojedinkoira vaatii säännöllistä ja huolellista hoitoa erityisesti turkkinsa vuoksi. Vaikka turkki hylkii likaa ja vettä erittäin hyvin, se vaatii säännöllistä harjaamista estääkseen takkujen muodostumisen. Turkki vaihtelee kausittain, ja tällöin karvanlähtö on runsasta. Tämän lisäksi samojedinkoira tarvitsee paljon liikuntaa ja virikkeitä, joten pitkät kävelylenkit ja aktiiviset leikit ovat tärkeitä.

Samojedinkoiran Perustiedot
Ominaisuus Kuvaus
Koko Keskikokoinen (50-60 cm, 20-30 kg)
Turkki Paksu, valkoinen, kaksikerroksinen
Luonne Ystävällinen, leikkisä, sosiaalinen
Elinikä 12-14 vuotta

Yhteenveto

Samojedinkoira on upea koirarotu, joka tuottaa iloa ja aktiivisuutta mihin tahansa kotiin. Sen historia arktisissa oloissa, ystävällinen ja sosiaalinen luonne sekä komea ulkonäkö tekevät siitä erinomaisen perheenjäsenen. Asianmukainen hoito ja riittävä liikunta takaavat, että tämä iloinen ja energinen koira pysyy terveenä ja onnellisena.

Lisätietoa Samojedinkoirasta löytyy täältä.

Samoyedn lähteet