Sarplaninac

Korkeus: 60-65 cm
Korkeus: 60-65 cm
Paino: 35-45 kg (uros)
Paino: 35-45 kg (naaras)
Elinikä: 10-12 vuotta

Jugoslavianvuoristokoira, Sarplaninac, Illyrian Sheepdog

Sarplaninac: Monipuolinen ja Perinteikäs Laumanvartijakoira

Sarplaninac, myös tunnettu nimellä Šarplaninac, on serbialais-kosovolainen koirarotu, joka on erityisesti tunnettu laumanvartijakoirana. Tämä vanha ja kunnioitettu rotu on peräisin Šarvuoristosta, joka sijaitsee nykyisen Serbian, Kosovon ja Makedonian rajaseuduilla. Sarplaninac on arvostettu paitsi kotiseuduillaan myös laajalti eri puolilla maailmaa sen työnarkomanisuuden, itsenäisyyden ja suojeluhalun vuoksi.

Rodun Historia

Sarplaninacin tarina ulottuu satojen vuosien taakse Balkanin vuoristoalueille. Tämä koira kehitettiin alun perin suojelemaan lampaita ja muita kotieläimiä petoeläimiltä kuten susilta ja karhuilta. Rodun nimi tulee sen alkuperäisestä kotiseudusta, Šarvuoristosta. Jo muinaiset kansat tiesivät tämän koiran kykenevän työskentelemään vaativissakin olosuhteissa.

Ulkonäkö

Sarplaninac on suuri ja voimakas koira, joka antaa vaikutelman kestävyydestä ja vahvuudesta. Tässä muutamia tyypillisiä piirteitä:

  • Korkeus: Urokset ovat yleensä 65-75 cm ja nartut 60-70 cm.
  • Paino: Urokset painavat 35-45 kg ja nartut 30-40 kg.
  • Turkki: Kaksikerroksinen turkki, joka on tiheä ja pitkä. Aluskarva on pehmeä, kun taas peitinkarva on karkeampi.
  • Väri: Tyypillisiä värejä ovat harmaa, valkoinen, musta ja erilaiset ruskean sävyt.

Luonne ja Käyttäytyminen

Sarplaninac on vakaa, rohkea ja itsenäinen. Tämä koira on tunnettu vakaasta temperamentistaan ja kyvystään toimia itsenäisesti. Tässä muutamia luonteenpiirteitä:

  • Itsenäisyys: Sarplaninac on tottunut tekemään päätöksiä itsenäisesti, mikä voi joskus tulkita itsepäisyydeksi.
  • Suojelunhalu: Tämä koira on erittäin suojeluhaluinen ja puolustaa perhettään ja omaisuuttaan tarpeen vaatiessa.
  • Lapsiystävällisyys: Rodun tiedetään olevan hyvä perhekoira, joka sietää lapsia ja on yleensä ystävällinen perheensä jäseniä kohtaan.

Hoitovaatimukset

Sarplaninacilla on tiheä ja runsas turkki, joka vaatii säännöllistä hoitoa. Turkki tulisi harjata viikoittain ja mahdollisuuksien mukaan myös useammin, erityisesti karvanlähdön aikaan. Tämän lisäksi Sarplaninacin tulisi saada riittävästi liikuntaa ja henkistä stimulaatiota, sillä se on työkoira, joka nauttii tehtävien suorittamisesta.

Koulutus ja Sosiaalistaminen

Koulutus on tärkeä osa Sarplaninacin omistamista. Tämä koira on älykäs ja oppii nopeasti, mutta se voi myös olla itsepäinen, joten johdonmukainen ja määrätietoinen koulutus on tärkeää. Varhainen sosiaalistaminen on elintärkeää, jotta koira oppii suhtautumaan rauhallisesti uusiin tilanteisiin, ihmisiin ja eläimiin.

Terveys

Ongelma Kuvaus
Lonkkadysplasia Sarplaninaceilla voi esiintyä lonkkadysplasiaa, joka on yleinen suuremmilla koiraroduilla.
Kyynärpään dysplasia Myös kyynärpään dysplasia voi olla ongelma, mikä vaikuttaa nivelen toimintaan.
Liiallinen Painon Nousu Rodulla on taipumus lihoa, mikäli liikuntaa ja ruokintaa ei tasapainoteta oikein.

Yhteenveto

Sarplaninac on monipuolinen ja perinteikäs laumanvartijakoira, joka vaatii omistajaltaan määrätietoisuutta ja ymmärrystä rodun erityispiirteistä. Tämä rotu sopii hyvin aktiiviseen elämään ja erityisesti tehtäviin, joissa tarvitaan suojelevaisia ominaisuuksia. Sen historia ja tarkkaan valikoidut ominaisuudet tekevät siitä yhden arvostetuimmista työkoirista, mutta se voi olla myös rakastettava ja uskollinen perheenjäsen.

Lisätietoa Sarplaninacista Wikipediassa

Sarplaninacin lähteet