Schillerstövare

Korkeus: noin 53-61 cm
Korkeus: 53-61 cm
Paino: 18-25 kg (uros)
Paino: 16-20 kg (naaras)
Elinikä: 10-12 vuotta

Ruotsinajokoira

Schillerstövare – Ruotsin ylpeys metsästyskoirina

Schillerstövare on ruotsalainen koirarotu, joka on kehitetty erityisesti metsästykseen. Tämä keskikokoinen, voimakas ja kestävä rotu on saanut nimensä perustajansa Per Schillerin mukaan. Schillerstövare on tunnettu erinomaisista metsästystaidoistaan ja luotettavasta luonteestaan. Tässä artikkelissa tutustumme tarkemmin tähän mielenkiintoiseen ja tehokkaaseen metsästyskoirarotuun.

Rotuun liittyvä historia

Schillerstövare kehitettiin 1800-luvun lopulla Ruotsissa, kun Per Schiller, intohimoinen metsästäjä ja koirankasvattaja, alkoi jalostaa rotua. Hän risteytti saksalaisia ja ruotsalaisia metsästyskoiria pyrkien luomaan koiran, joka olisi erinomainen hirven ja jäniksen metsästyksessä. Schillerstövarestä tuli virallisesti tunnustettu rotu vuonna 1907, ja siitä lähtien se on saavuttanut mainetta tehokkaana ja luotettavana metsästyskoirana.

Ulkonäkö ja fyysiset ominaisuudet

Schillerstövare on keskikokoinen, urheilullinen ja hyvin rakennettu koira. Urosten säkäkorkeus on yleensä 53-61 cm ja narttujen 49-57 cm. Paino vaihtelee 18-25 kg välillä. Rotu on tunnettu lihaksikkaasta rakenteestaan ja terveestä olemuksesta.

Väriltään schillerstövare on aina musta ja ruskea. Pää ja vartalo ovat enimmäkseen ruskeat, kun taas selkä ja kyljet ovat mustat. Turkki on lyhyt, tiivis ja suojataan koiraa ankaria sääolosuhteita vastaan. Koiran ilme on valpas ja älykäs, mikä heijastaa sen metsästysvaistoja.

Luonne ja käyttäytyminen

Schillerstövare on luonteeltaan ystävällinen, valpas ja energinen. Se on hyvin kiintynyt perheeseensä ja on tunnettu uskollisuudestaan ja halustaan miellyttää. Rotu on myös erittäin älykäs ja helppo kouluttaa, mikä tekee siitä erinomaisen kumppanin erilaisiin harrastuksiin ja aktiviteetteihin, kuten agilityyn ja tokoon.

  • Erinomainen metsästäjä: Schillerstövarella on voimakas metsästysvietti, ja se on erityisen hyvä hirven ja jäniksen metsästyksessä.
  • Ystävällinen luonne: Tämä rotu on ystävällinen ja hyväsydäminen, mikä tekee siitä erinomaisen perhekoiran.
  • Energinen ja aktiivinen: Schillerstövare tarvitsee paljon liikuntaa ja henkistä stimulaatiota pysyäkseen tyytyväisenä.

Schillerstövaren hoito ja hyvinvointi

Schillerstövare on rotu, joka tarvitsee paljon liikuntaa ja aktiivisuutta. Päivittäiset pitkät kävelylenkit, juoksulenkit ja mahdollisuus vapaaseen liikkumiseen ovat tärkeitä tämän koiran hyvinvoinnille. Metsästyskoirana se nauttii seurata hajujälkiä ja käyttää nenäänsä, joten erilaiset hajutyöskentelyharjoitukset voivat olla erittäin palkitsevia.

Turkinhoito

Schillerstövaren lyhyt turkki on suhteellisen helppohoitoinen. Säännöllinen harjaus riittää pitämään turkin hyvässä kunnossa ja poistamaan irtoavat karvat. Turkki kannattaa myös tarkistaa metsästyksen jälkeen mahdollisten loisten varalta.

Ravitsemus ja terveys

Terve ja tasapainoinen ruokavalio on tärkeä schillerstövaren hyvinvoinnille. Laadukas koiranruoka, joka sisältää tarvittavat ravintoaineet, vitamiinit ja mineraalit, auttaa pitämään koiran terveenä ja energisenä. On tärkeää välttää ylipainoa, sillä se voi aiheuttaa terveysongelmia ja lyhentää koiran elinikää.

Päätelmä

Schillerstövare on erinomainen metsästyskoira, joka on myös ystävällinen ja omistautunut perheelleen. Se on keskikokoinen, hyvin rakennettu ja kestävä rotu, joka tarvitsee paljon liikuntaa ja henkistä stimulaatiota. Helppohoitoinen turkki ja terve luonne tekevät siitä sopivan myös aktiiviselle perheelle. Schillerstövare on yhä suosittu metsästyskoirana erityisesti Ruotsissa, mutta sen monipuoliset ominaisuudet tekevät siitä sopivan myös muihin tehtäviin ja harrastuksiin.

Lisätietoja schillerstövarestä ja sen hoidosta löytyy eri lähteistä ja asiantuntijoiden kirjoista. Voit myös vierailla Suomen Kennelliiton sivustolla saadaksesi lisää tietoa koirarodusta ja sen erityispiirteistä.

Schillerstövaren lähteet