Shar Pei

Korkeus: 46-51 cm
Korkeus: 46-51 cm
Paino: 20-25 kg (uros)
Paino: 18-25 kg (naaras)
Elinikä: 8-12 vuotta

Kiinalainen Shar Pei

Shar Pei – Monivärinen Kiinalainen Rotu

Shar Pei on ainutlaatuinen ja erottuva koirarotu, joka tunnetaan erityisesti sen ryppyisestä ulkonäöstä ja erikoisista piirteistä. Tämä kiinalainen rotu on saanut yhä enemmän suosiota ympäri maailmaa sen kauniin ulkomuodon ja kiinnostavan historian vuoksi. Artikkelissamme käsitellään Shar Pein alkuperää, ulkonäköä, luonnetta sekä sen erityistarpeita.

Alkuperä ja Historia

Shar Pein historia ulottuu satojen vuosien taakse antiikin Kiinaan, jossa se alun perin kehitettiin maatilan koiraksi, vahtikoiraksi ja metsästyskaveriksi. Kiinan vallankumouksen jälkeen rotu oli lähes sukupuuton partaalla 1900-luvun puolivälissä. Onneksi muutamat rakastavat kasvattajat pelastivat Shar Pein jalostusohjelmilla ja toivat sen takaisin elävien kirjoihin. Nykyään rotu on suosittu monissa maissa, ja se tunnetaan parhaiten Yhdysvalloissa ja Euroopassa.

Ulkonäkö

Shar Pei on keskikokoinen koira, jolla on selvästi erottuva ulkonäkö. Sen ominaispiirteisiin kuuluvat syvät poimut ja ryppyinen iho, erityisesti pentuiässä. Aikuisella Shar Peilla on yleensä vähemmän ryppyjä, mutta ne löytyvät edelleen pään ja kaulan alueelta. Koira voi olla useissa eri väreissä, kuten:

  • Mustasta
  • Suklaanruskeasta
  • Vaaleasta kermanvärisestä
  • Sinisestä
  • punaisesta

Shar Peillä on myös sininen, musta tai laventelin sävyinen kieli, mikä on rodulle tyypillistä ja tekee siitä vieläkin ainutlaatuisemman. Sen korvat ovat pienet ja kolmion muotoiset, ja silmät ovat syvällä kallossa.

Luonne ja Käyttäytyminen

Shar Pei tunnetaan älykkäänä ja omistautuneena koirana, joka on erittäin uskollinen perheelleen. Se on varautunut vieraita kohtaan, mikä tekee siitä hyvän vahtikoiran. Shar Pei tarvitsee varhaista sosiaalistamista ja koulutusta, jotta siitä kehittyy hyvin käyttäytyvä aikuinen koira. Tämä rotu voi olla itsenäinen ja toisinaan jopa itsepäinen, joten kärsivällisyys ja määrätietoinen koulutus ovat tärkeitä.

Erityistarpeet

Shar Peillä on muutamia erityistarpeita, joita omistajan on tärkeä ottaa huomioon:

  1. Ihonhoito: Ryppyinen iho vaatii säännöllistä puhdistamista ja tarkastamista, jotta vältetään infektioita ja iho-ongelmia.
  2. Liikunta: Vaikka Shar Pei ei ole hyperaktiivinen rotu, se tarvitsee päivittäistä liikuntaa ja aivostimulaatiota pysyäkseen terveenä ja tyytyväisenä.
  3. Ruokavalio: Korkealaatuinen ravinto, joka tukee koiran yleistä terveyttä ja ihon hyvinvointia, on ensiarvoisen tärkeää.

Terveyshaasteet

Shar Pei on altis tietyille terveysongelmille, kuten:

  • Atopia ja muut allergiat
  • Shar Pei-kuume (Familial Shar Pei Fever, FSF)
  • Lonkkaniveldysplasia
  • Silmäsairaudet, kuten entropion

On suositeltavaa käyttää Shar Pei säännöllisesti eläinlääkärissä terveyden seuraamiseksi ja ennaltaehkäisevien hoitojen saamiseksi.

Loppusanat

Shar Pei on kaunis ja arvostettu koirarotu, jota tulee hoitaa huolellisesti ja rakastavasti. Sen ainutlaatuiset piirteet ja lojaali luonne tekevät siitä erinomaisen lemmikin niille, jotka ovat valmiita sitoutumaan koiran erityistarpeisiin. Mikäli harkitset Shar Pein hankkimista, on tärkeää tehdä huolellista taustatyötä ja olla valmis omistamaan aikaa ja resursseja tämän upean rodun hoitoon.

Shar Pein lähteet