Shetlanninlammaskoira

Korkeus: noin 35-37 cm
Korkeus: 33-41 cm
Paino: 6-10 kg (uros)
Paino: 6-10 kg (naaras)
Elinikä: 12-15 vuotta

Sheltie

Shetlanninlammaskoira – pieni paimenkoira suuren sydämen kanssa

Shetlanninlammaskoira, yleisesti tunnettu Sheltie, on pieni mutta energinen paimenkoira, joka on peräisin Shetlannin saarilta Skotlannista. Tämä rotu on tunnettu erinomaisesta älykkyydestään, uskollisuudestaan ja kauniista turkistaan. Tässä artikkelissa käymme läpi tämän upean rodun ominaisuudet, historian, luonteenpiirteet ja hoitotarpeet.

Rodun historia

Shetlanninlammaskoira kehittyi Shetlannin saarilla, missä se auttoi paikallisia maanviljelijöitä paimentamaan lampaita. Shetlannin saarten ankarat sääolosuhteet ja niukat ruokavarat suosivat pienten mutta ketterien koirien kehittymistä, jotka olivat kuitenkin tarpeeksi vahvoja ja kestäviä suorittamaan vaativia työtehtäviä. Sheltiet risteytettiin muun muassa Collieiden ja muiden paimenkoirarodujen kanssa luomaan nykyisin tunnistettavan rodun.

Ulkonäkö

  • Koko: Sheltiet ovat keskikokoisia koiria, joiden säkäkorkeus vaihtelee 33-41 cm ja paino 6-12 kg.
  • Turkki: Rodulla on kaksikerroksinen turkki, joka on pitkä ja suora peitinkarva ja pehmeä aluskarva. Värit vaihtelevat sinimarmoroidusta sabloon, kolmiväriseen ja soopeliin.
  • Ulkomuoto: Sheltieillä on lempeä ja kauniisti ilmeikäs ulkonäkö, jota korostavat niiden tummat, mantelinmuotoiset silmät ja pystyt korvat, joilla on tyypillinen eteenpäin suuntautuva kärki.

Luonne ja käyttäytyminen

Shetlanninlammaskoirat ovat tunnettuja ystävällisestään ja tasapainoisesta luonteestaan. Ne ovat äärimmäisen älykkäitä ja hermostuneita, mikä tekee niistä erinomaisia seurakoiria ja työkoiria.

  • Älykkyys: Tämä rotu oppii nopeasti ja se on helposti koulutettavissa. Sheltiet menestyvät erityisesti tottelevaisuuskilpailuissa ja agilityradoilla.
  • Uskollisuus: Sheltiet ovat hyvin kiintyneitä omistajiinsa ja muodostavat voimakkaita tunnesiteitä perheensä kanssa.
  • Aktivisuus: Ne ovat energisiä ja tarvitsevat päivittäistä liikuntaa sekä henkistä virikettä pysyäkseen tyytyväisinä ja terveinä.

Hoitotarpeet

Shetlanninlammaskoiran turkki vaatii säännöllistä hoitoa ja huoltoa, jotta se pysyy kauniina ja takuttomana. Tässä muutamia vinkkejä:

  • Harjaus: Turkki on hyvä harjata muutaman kerran viikossa, jotta irtoavat karvat ja lika saadaan poistettua.
  • Pesu: Sheltien tarvitsevat kylvyn muutaman kuukauden välein tai tarvittaessa, jos turkki likaantuu.
  • Kynsien leikkaus: Kynnet tulisi leikata säännöllisesti, jotta ne eivät kasva liian pitkiksi ja aiheuta koiralle epämukavuutta.

Terveys

Shetlanninlammaskoirat ovat yleisesti ottaen terveitä, mutta kuten kaikki rodut, nekin ovat alttiita tietyille terveysongelmille.

Terveysongelma Kuvaus
Lonkkadysplasia Lonkkanivelen kehityshäiriö, joka voi johtaa kipuun ja liikuntarajoitteisuuteen.
Progessiivinen verkkokalvon atrofia (PRA) Perinnöllinen silmäsairaus, joka voi johtaa sokeuteen.
Kilpirauhasen vajaatoiminta Sairaus, joka vaikuttaa kilpirauhasen toimintaa ja voi aiheuttaa painonnousua, väsymystä ja turkin huononemista.

Päätelmä

Shetlanninlammaskoira on monipuolinen, energinen ja älykäs rotu, joka on ihanteellinen perhekoira ja erinomainen työkoira. Sen hoito vaatii sitoutumista mutta tarjoaa samalla ainutlaatuista iloa ja kumppanuutta. Jos harkitset Sheltietä perheeseesi, varaudu tarjoamaan sille runsaasti rakkautta, liikuntaa ja huolenpitoa.

Lue lisää Shetlanninlammaskoirasta

Shetlanninlammaskoiran lähteet