Slovakian Wirehaired Pointer

Korkeus: 62-68 cm
Korkeus: 58-65 cm
Paino: 20-25 kg (uros)
Paino: 20-25 kg (naaras)
Elinikä: 12-15 vuotta

Slovakian karkeakarvainen mäyräkoira

Slovakian Wirehaired Pointer: Monipuolinen Jahtikaveri

Slovakian Wirehaired Pointer, tunnettu myös nimellä Slovakian Karkea Karvainen Kanakoira (Slovenský Hrubosrstý Stavač), on monipuolinen ja elegantti metsästyskoirarotu, joka on vertailukelpoinen muitten eurooppalaisten kanakoirien kanssa. Tämä rotu on tunnettu erityisesti karkeasta karvapeitteestään, älykkyydestään ja työhalustaan. Tämä artikkeli tarjoaa kattavan katsauksen Slovakian Wirehaired Pointerista, sen historiasta, ominaisuuksista ja käytöstä.

Historia

Slovakian Wirehaired Pointerin juuret juontavat 1950-luvulle Slovakiaan, missä rotu kehitettiin yhdistämällä eri kanakoirarotuja kuten Weimarinseisoja, Saksanseisoja ja Tšekkiläinen Fousek. Tavoitteena oli luoda monikäyttöinen metsästyskoira, joka pärjäisi hyvin erilaisissa ympäristöissä ja sääolosuhteissa. Rotu saatiin virallisesti rekisteröidyksi vuonna 1975, ja siitä lähtien se on saavuttanut mainetta tehokkaana ja monipuolisena metsästyskoirana.

Ulkonäkö

Ominaisuus Kuvaus
Koko Keskikokoinen, urokset 62–68 cm, nartut 57–64 cm
Paino Urokset 30–35 kg, nartut 25–30 kg
Turkki Karkea, tiheä ja vedenkestävä
Väri Harmaa ja harmaa-ruskea

Slovakian Wirehaired Pointerin turkki on yksi rodun erityispiirteistä. Karkea, tiheä ja vedenpitävä turkki suojaa koiraa hyvin kylmältä ja kostealta säältä, mikä tekee siitä erityisen soveltuvan erilaisiin metsästysolosuhteisiin.

Luonne ja Käytös

Tämä rotu on tunnettu älykkyydestään ja oppimishalustaan. Slovakian Wirehaired Pointer on erittäin energinen ja vaatii paljon liikuntaa ja henkistä stimulaatiota. Se on myös hyvin sosiaalinen ja kiintyy vahvasti omaan perheeseensä, mutta saattaa olla varautunut vieraita kohtaan.

  • Älykäs ja oppimishaluinen: Helppo kouluttaa oikeilla menetelmillä ja johdonmukaisuudella.
  • Sosiaalinen: Tulee hyvin toimeen toisten koirien ja lasten kanssa, jos on sosiaalistettu oikein.
  • Energinen: Tarvitsee runsaasti päivittäistä liikuntaa ja henkistä aktiviteettia.

Metsästysominaisuudet

Slovakian Wirehaired Pointer on erittäin monipuolinen metsästyskoira. Se soveltuu erinomaisesti sekä metsälinnun että pienriistan metsästykseen. Koira pystyy työskentelemään tehokkaasti sekä vedessä että maalla, ja sen kyky toimia monenlaisissa ympäristöissä tekee siitä erinomaisen työparin eri tyyppisille metsästäjille.

  1. Maastotyöskentely: Erittäin hyvä vainutyöskentely ja seisontataipumus.
  2. Vesityöskentely: Vedenpitävä turkki ja luonnollinen uimakyky tekevät siitä erinomaisen noutajan.
  3. Pienriista: Soveltuu hyvin jäniksen, ketun ja muun pienriistan metsästykseen.

Terveys ja Hoito

Yleisesti ottaen Slovakian Wirehaired Pointer on terve rotu, mutta kuten kaikilla roduilla, sillä voi olla joitakin geneettisiä sairauksia. Terveysongelmat, joita voi esiintyä, sisältävät lonkkadysplasian ja silmäsairauksia. On tärkeää ostaa pentu vastuuntuntoiselta kasvattajalta, joka on testannut jalostuskoirat terveydellisten riskien varalta.

Turkin hoito on suhteellisen vähäistä. Karkea karvapeite tarvitsee harjaamista kerran viikossa ja trimmauksen noin kahden kuukauden välein. Säännöllisellä hoidolla koira pysyy siistinä ja sen turkki pysyy terveenä.

Yhteenveto

Slovakian Wirehaired Pointer on monipuolinen ja aktiivinen rotu, joka sopii erinomaisesti metsästyskoiraksi. Se on älykäs, sosiaalinen ja oppimishaluinen, mikä tekee siitä myös hyvän perhekoiran oikeanlaisella koulutuksella ja aktiviteetilla. Jos etsit monipuolista ja tehokasta metsästyskoiraa, tämä rotu voi olla juuri sinulle sopiva valinta.

Lisätietoa Slovakian Wirehaired Pointerista Wikipedia-artikkelissa

Slovakian Wirehaired Pointern lähteet