Smooth Fox Terrier

Korkeus: noin 35-39 cm
Korkeus: noin 35-39 cm
Paino: 7-8 kg (uros)
Paino: 6-8 kg (naaras)
Elinikä: 12-15 vuotta

Sileäkarvainen kettuterrieri

Smooth Fox Terrier: Rodun Yleiskatsaus

Smooth Fox Terrier on koirarotu, joka tunnetaan älykkyydestään, energisestä käytöksestään ja vahvasta metsästysvietistään. Tämä pieni ja kompakti terrierirotu on erityisen suosittu aktiivisten perheiden ja metsästäjien keskuudessa. Tässä artikkelissa käsittelemme rodun historiaa, luonteenpiirteitä, ulkonäköä sekä hoitoa ja harjoittelua koskevia erityispiirteitä.

Historia ja Alkuperä

Smooth Fox Terrier, suomeksi sileäkarvainen kettuterrieri, on peräisin Iso-Britanniasta ja sen historia ulottuu aina 1700-luvulle asti. Alun perin rotu kehitettiin metsästämään pieniä eläimiä, kuten kettuja ja jyrsijöitä. Sen tehtävänä oli seurata saaliita koloihin ja ilmoittaa koiranomistajalle saaliin sijainti haukkumalla. Rodun alkuperäinen tarkoitus on yhä nähtävissä sen luonteessa ja taidoissa.

Ulkonäkö

Smooth Fox Terrierit ovat kooltaan pieniä, mutta kasvuominaisuuksiltaan lujarakenteisia. Rodun tunnusomaisiin piirteisiin kuuluvat:

  • Otsapenger: Selkeä ja terävä otsapenger.
  • Silmät: Tummanruskeat, pienikokoiset ja valppaat.
  • Korvat: V-muotoiset, taittuvat eteenpäin.
  • Karvapeite: Sileä, tiivis ja kiiltävä turkki.
  • Väri: Pääosin valkoinen, jossa mustia, ruskeita tai punaisia merkkejä.

Luonteenpiirteet

Smooth Fox Terrierit tunnetaan energisyydestään ja älykkyydestään. Ne ovat vilkkaita ja tarvitsevat runsaasti liikuntaa sekä virikkeitä pitääkseen mielensä ja kehonsa virkeänä. Näillä koirilla on vahva metsästysvietti, ja ne voivat olla varuillaan tuntemattomien suhteen, mikä tekee niistä myös erinomaisia vahtikoiria.

Hoito ja Harjoittelu

Liikunta

Tämä rotu vaatii runsaasti päivittäistä liikuntaa. Pitkät kävelylenkit, juoksulenkit ja leikkiminen, kuten pallonheitto ja agilityharjoittelu, ovat suositeltavia aktiviteetteja. Smooth Fox Terrierin aktiivisuuden huomioiminen on tärkeää, jotta se ei koe turhautumista ja ala käyttäytyä tuhoisasti.

Turkinhoito

Sileäkarvaisen turkin hoito on suhteellisen helppoa. Säännöllinen harjaus poistaa irtokarvat ja pitää turkin kiiltävänä. Myös säännöllinen kylvetys tarvittaessa on osa perusturkinhoitoa.

Koulutus

Smooth Fox Terrierit ovat älykkäitä ja oppivat nopeasti, mutta niiden itsepäisyys voi toisinaan tehdä koulutuksesta haastavaa. Johdonmukainen ja kärsivällinen koulutus on välttämätöntä. Positiivinen vahvistaminen eli palkitseminen toivotusta käytöksestä toimii parhaiten tämän rodun kanssa.

Yhteenveto

Smooth Fox Terrier on loistava rotu aktiiviseen elämäntyyliin sitoutuneille omistajille. Tämä pieni, mutta eloisa koira tarjoaa iloa ja energiaa arkeen. Tärkeää on muistuttaa, että koiran hankkiminen vaatii pitkäaikaista sitoutumista ja valmistautumista sen tarpeisiin. Mikäli harkitset Smooth Fox Terrieriä lemmikiksesi, varmista, että sinulla on tarpeeksi aikaa, tilaa ja resursseja tarjota tälle upealle rodulle onnellinen ja terveellinen koti.

Smooth Fox Terrierin lähteet