Soft Coated Wheaten Terrier

Korkeus: noin 46-48 cm
Korkeus: noin 43-48 cm
Paino: 15-20 kg (uros)
Paino: 14-18 kg (naaras)
Elinikä: 12-15 vuotta

Irlanninvehnäterrieri

Soft Coated Wheaten Terrier

Soft Coated Wheaten Terrier, tunnetaan myös nimellä pehmeäkarvainen vehnäterrieri, on viehättävä ja leikkisä koirarotu. Tämä rotu on saanut nimensä sen pehmeästä, vehnänvärisestä turkista ja kuuluu terriereiden ryhmään. Juuriltaan irlantilainen rotu on hyvä valinta niille, jotka etsivät energistä ja omistautunutta kumppania. Tässä artikkelissa tarkastelemme tarkemmin tämän koirarodun ominaisuuksia, hoitoa ja historiaa.

Rodun historiasta

Soft Coated Wheaten Terrierin historia juontaa juurensa Irlantiin, missä se on tunnettu jo yli 200 vuoden ajan. Näitä koiria käytettiin alun perin maatilan apureina; ne paimensivat karjaa, metsästivät tuholaisia ja suojelivat kotia. Amerikan Kennel Club (AKC) tunnusti rodun virallisesti vuonna 1973. Nykyään Soft Coated Wheaten Terrier on suosittu perhekoirana sen ystävällisen ja leikkisän luonteen ansiosta.

Fyysiset ominaisuudet

Soft Coated Wheaten Terrierin tunnusomaisin piirre on sen kauniin pehmeä ja aaltoileva vehnänvärinen turkki. Turkki on hyvin silkkinen ja vaatii säännöllistä hoitoa. Täysikasvuisena koira on keskikokoinen, painaen yleensä 14-20 kiloa ja ollen noin 46-48 senttimetriä korkea.

Luonne ja käyttäytyminen

Soft Coated Wheaten Terrierit ovat tunnettuja iloisesta, ystävällisestä ja energisestä luonteestaan. Ne ovat hyvin seurallisia ja tulevat toimeen niin ihmisten kuin muiden eläinten kanssa. Tämä rotu on myös älykäs ja innokas oppimaan, mikä tekee siitä hyvän valinnan esimerkiksi agilityyn tai tottelevaisuuskoulutukseen. Wheatenit ovat usein erittäin uskollisia omistajilleen ja nauttivat perheen yhteisestä ajasta.

Hoito ja terveyden ylläpito

Turkin hoito

  • Turkin säännöllinen harjaus vähintään kahdesti viikossa
  • Trimmaus ja pesu tarpeen mukaan
  • Korvien puhdistus ja kynsien leikkaus säännöllisesti

Liikunta

Soft Coated Wheaten Terrier tarvitsee runsaasti liikuntaa pysyäkseen terveenä ja onnellisena. Päivittäiset kävelylenkit ja mahdollisuus leikkiin ovat tärkeitä tämän rodun hyvinvoinnille. Wheatenit ovat myös alttiita kaipaamaan henkistä stimulaatiota, joten erilaiset pelit ja aktiviteetit ovat suositeltavia.

Terveys

Kuten monet koirarodut, myös Soft Coated Wheaten Terrierit voivat olla alttiita tietyille terveysongelmille kuten:

  • Lonkkadysplasia
  • Allergiat
  • Protein losing diseases (PLE ja PLN)

Säännölliset eläinlääkärin tarkastukset ja asianmukainen ravinto ovat ensiarvoisen tärkeitä koiran terveyden ylläpitämiseksi.

Yhteenveto

Soft Coated Wheaten Terrier on erinomaisen monipuolinen koirarotu, joka sopii niin aktiiviseen elämäntyyliin kuin perhe-elämään. Sen ystävällinen ja energinen luonne tekee siitä ilon jokaiseen kotiin. Rotu kuitenkin vaatii sitoutumista turkinhoitoon ja liikunnan tarjoamiseen. Mikäli harkitset Soft Coated Wheaten Terrieriä perheenjäseneksi, on tärkeää tutustua rotuun huolellisesti ja pohtia, sopiiko se omaan elämäntilanteeseesi.

Lisätietoa rodusta voit löytää täältä.

Soft Coated Wheaten Terrierin lähteet