Tosa Inu

Korkeus: 62-82 cm
Korkeus: 55-62 cm
Paino: 60 kg (uros)
Paino: 36-61 kg (naaras)
Elinikä: 10-12 vuotta

Japanintosa

Mikä on Tosa Inu?

Tosa Inu on suurikokoinen ja voimakas koirarotu, joka on peräisin Japanista. Rotu tunnetaan myös nimillä Tosa Ken ja Japanilainen Mastiffi. Rodun alkuperäinen käyttötarkoitus oli toimia taistelukoirana, mutta nykyään Tosa Inu on suosittu seura- ja vahtikoirana. Tämän artikkelin tarkoituksena on tarjota kattava yleiskuva Tosa Inusta henkilöille, jotka eivät ole aiemmin kuulleet tästä mielenkiintoisesta koirarodusta.

Rodun Historia

Alkuperä ja Kehitys

Tosa Inu sai alkunsa 1800-luvun puolivälissä Japanin Tosa-kaupungissa. Rotu syntyi, kun paikallisia Shikoku-koiria risteytettiin eri eurooppalaisten koirarotujen, kuten Mastiffin, Saint Bernardin ja Bulldogin kanssa. Tavoitteena oli luoda koira, joka yhdistäisi paikallisten koirien ketteryyden ja ulkomaisten rotujen voiman.

Taistelukoirana

Tosa Inu on alun perin kehitetty koiratappeluita varten, jotka olivat suosittu laji Japanissa. Rodun kasvatuksessa painotettiin erityisesti koirien rohkeutta, voimaa ja taistelutahtoa. Vaikka koiratappelut ovat nykyään laittomia monissa maissa, Tosa Inu on edelleen tunnettu historiallisena taistelukoira.

Ulkonäkö

Tosa Inu on suurikokoinen ja lihaksikas koira, joka voi saavuttaa 60-90 cm korkeuden ja painaa 35-70 kg. Rodulle on ominaista voimakas rakenne, leveät hartiat ja syvä rinta. Tosa Inun turkki on lyhyt ja tiheä, ja yleisimpiä värejä ovat punainen, brindle ja musta.

Luonne ja Käyttäytyminen

  • Rohkeus: Tosa Inu on erittäin rohkea ja itsevarma koira, mikä tekee siitä erinomaisen vahtikoiran.
  • Lojaalius: Rotu on tunnettu lojaaliudestaan omistajiaan kohtaan ja muodostaa vahvoja siteitä perheeseensä.
  • Suojeluvaisto: Tosa Inulla on vahva suojeluvaisto, mikä tekee siitä erinomaisen vahtikoiran mutta vaatii myös koulutusta ja sosiaalistamista.
  • Itsenäisyys: Tämä rotu voi olla itsenäinen ja joskus itsepäinen, joten se tarvitsee johdonmukaisen ja asiantuntevan koulutuksen.

Hoito ja Koulutus

Liikunta

Tosa Inu tarvitsee paljon liikuntaa pysyäkseen fyysisesti ja henkisesti terveenä. Pitkät kävelylenkit ja aktiiviset leikit ovat välttämättömiä tämän rodun hyvinvoinnin kannalta.

Koulutus

Rodun itsenäinen luonne voi tehdä koulutuksesta haastavaa, mutta johdonmukaisuus ja positiivinen vahvistaminen ovat avainasemassa. Varhainen sosiaalistaminen on erityisen tärkeää, jotta koira oppii toimimaan rauhallisesti ja ystävällisesti erilaisissa tilanteissa ja paikoissa.

Terveys ja Elinikä

Terveysongelma Kuvaus
Lonkkadysplasia Yleinen ongelma suurirotuisilla koirilla, mukaan lukien Tosa Inut.
Mahalaukun kiertymä Potentiaalisesti henkeä uhkaava tila, joka vaatii välitöntä eläinlääkärin hoitoa.

Tosa Inu on yleisesti ottaen terve rotu, mutta kuten kaikki koirarodut, sillä on omat terveydelliset riskinsä. Rodun keskimääräinen elinikä on 10-12 vuotta.

Lopuksi

Tosa Inu on ainutlaatuinen ja arvostettu koirarotu, joka vaatii sitoutumista ja asiantuntevaa koulutusta. Paras koti tälle rodulle on sellainen, jossa on kokemusta suurikokoisista ja voimakkaista koirista. Oikein kasvatettuna ja hoidettuna Tosa Inu voi olla uskollinen ja rohkea perheenjäsen.

Lisätietoa Tosa Inusta voi löytyä esimerkiksi rodun omilta Kennelliiton sivuilta tai paikallisista koirakerhoista.

Tosa Inun lähteet