Volpino Italiano

Korkeus: 27-30 cm
Paino: 4-5 kg (uros)
Paino: 4-5 kg (naaras)
Elinikä: 14-16 vuotta

Italian Volpino

Volpino Italiano: Ainulaatuinen ja Rakastettava Koirarotu

Volpino Italiano on italialainen koirarotu, jonka historia ulottuu tuhansien vuosien taakse. Tämä pieni, mutta eloisa rotu on tunnettu ystävällisyydestään, kauniista ulkonäöstään ja älykkyydestään. Tässä artikkelissa tutustumme Volpino Italianoon yksityiskohtaisesti.

Volpino Italianon Historia

Volpino Italiano, joka tunnetaan myös nimellä ”Italian spitz”, on yksi vanhimmista eurooppalaisista koiraroduista. Sen juuret juontavat antiikin Roomaan, jossa se oli suosittu lemmikki niin aatelisten kuin tavallisten kansalaistenkin keskuudessa. Rodun nimi ”Volpino” tarkoittaa italiaksi ”pientä kettua”, mikä viittaa rodun ketunomaiseen ulkonäköön.

Ulkonäkö ja Koko

Volpino Italiano on pieni mutta näyttävä koira. Tyypilliset piirteet ovat seuraavat:

  • Koko: Säkäkorkeus 25-30 cm.
  • Paino: 4-6 kg.
  • Turkki: Runsas, paksu ja pitkähkö kaksinkertainen turkki, joka suojaa hyvin erilaisilta sääolosuhteilta.
  • Värit: Yleisimmät värit ovat valkoinen, punainen ja joskus myös beige.
  • Korvat: Pienet, pystyt ja kolmiomaiset.
  • Häntä: Höyhenpeitteinen ja yleensä kiertynyt selän päälle.

Luonne ja Käyttäytyminen

Volpino Italiano on tunnettu ystävällisestä, leikkisästä ja älykkäästä luonteestaan. Se on energinen ja kaipaa paljon vuorovaikutusta ja toimintaa. Tämä tekee siitä erinomaisen lemmikin perheille, jotka voivat tarjota riittävästi aktiviteetteja ja huomiota.

Rodun luonteenpiirteet voidaan tiivistää seuraavasti:

  1. Ystävällisyys: Volpino Italiano on erittäin sosiaalinen koira, joka tulee hyvin toimeen lasten ja muiden koirien kanssa.
  2. Valppaus: Tätä rotua käytettiin muinaisessa Roomassa myös vahtikoirana. Se on luonteeltaan hyvin valpas ja voi reagoida herkästi ääniin ja liikkeisiin.
  3. Leikkisyys: Tämä koira rakastaa leikkiä ja tarvitsee päivittäin sekä fyysistä että henkistä stimulaatiota.
  4. Loyaliteetti: Volpino Italiano on uskollinen ja sitoutunut omistajiinsa, ja se voi olla myös hyvä kumppani vanhuksille.

Hoidon Tarpeet

Volpino Italianon hoito ei ole erityisen vaativaa, mutta sen paksu turkki vaatii säännöllistä harjausta esteräisten solmujen estämiseksi. Lisäksi perus hoitotarpeet, kuten kynsien leikkaus, korvien puhdistus ja säännöllinen liikunta ovat tärkeitä.

Terveys

Yleisesti ottaen Volpino Italiano on terve rotu, mutta kuten kaikilla roduilla, silläkin on joitakin perinnöllisiä terveysongelmia. Näitä voivat olla:

Terveysongelma Kuvaus
Patellaluksaatio Polvilumpion sijoiltaanmeno, yleinen pienikokoisilla koirilla.
Progressiivinen verkkokalvon atrofia (PRA) Silmäongelma, joka voi johtaa näkön menetykseen.

Yhteenveto

Volpino Italiano on hurmaava ja energinen koirarotu, joka sopii hyvin niin perheisiin kuin yhden ihmisen talouksiin. Se on älykäs, leikkisä ja tarvitsee aktiivisuutta sekä ihmisen läheisyyttä pärjätäkseen hyvin. Jos harkitset tämän ainutlaatuisen rodun ottamista lemmikiksi, muista olla valmis panostamaan riittävästi aikaa ja huomiota, jotta koirasi pysyy onnellisena ja terveenä.

Lisätietoja rodusta saat esimerkiksi Kennelliiton verkkosivuilta.

Volpino Italianon lähteet