Whippet

Korkeus: 47-51 cm
Korkeus: 44-51 cm
Paino: 9-19 kg (uros)
Paino: 9-12 kg (naaras)
Elinikä: 12-15 vuotta

Whippet on myös tunnettu nimillä ”englantilainen vinttikoira” ja ”whippetti”.

Whippet: Elegantti ja Nopea Koirarotu

Whippet on brittiläinen koirarotu, joka tunnetaan erityisesti nopeudestaan ja elegantista ulkonäöstään. Tämä keskikokoinen vinttikoira on urheilullinen ja ystävällinen, ja se on saavuttanut suosiota sekä lemmikkinä että kilpakoirana. Tässä artikkelissa tutustumme whippet-rodun historiaan, ulkonäköön, luonteeseen ja hoitotarpeisiin.

Rodun Historia

Whippetin juuret ulottuvat 1800-luvun Englantiin, missä sen esi-isänä pidetään suurempaa Greyhoundia. Whippet kehitettiin alun perin köyhien työläisten metsästyskoiraksi ja kisakoiraksi. Sen nopeus ja ketteryys tekivät siitä täydellisen kumppanin jäniksenmetsästykseen ja muiden pienten eläinten jahtiin. Nykyisin whippet tunnetaan myös kilpailuradoilta ja agilitykilpailuista, joissa sen ketteryys pääsee loistamaan.

Ulkonäkö

Whippet on keskikokoinen, hoikka ja lihaksikas koira. Sen rakenne on virtaviivainen, mikä tekee siitä erittäin nopean. Whippetin korkeus on tyypillisesti 44-51 cm ja paino vaihtelee 9-20 kilogramman välillä. Rotu tunnetaan myös sileästä ja lyhyestä turkistaan, joka voi olla lähes minkä värinen tai kuvioinen tahansa.

Luonne

Whippetit ovat yleensä ystävällisiä ja lempeitä koiria. Ne ovat tunnettuja sopeutuvaisuudestaan ja tulevat hyvin toimeen perheensä kanssa, mukaan lukien lapset ja muut lemmikit. Whippetillä on kuitenkin vahva saalistusvietti, joten vapaana pidettäessä on oltava varovainen, ettei se lähde jahtaamaan pieniä eläimiä.

Hoitotarpeet

Whippetit ovat melko helppohoitoisia koiria, mutta niiden hoitoon liittyy muutamia tärkeitä seikkoja:

  • Liikunta: Whippet tarvitsee paljon liikuntaa pysyäkseen tyytyväisenä ja terveenä. Päivittäiset kävelyt ja mahdollisuus juosta vapaana turvallisessa ympäristössä ovat tärkeitä.
  • Turkinhoito: Whippetin lyhyt turkki on helppohoitoinen ja vaatii vain satunnaista harjausta kuolleiden karvojen poistamiseksi. Kylmällä säällä whippet tarvitsee kuitenkin lämpimän takin, sillä sen ohut turkki ei tarjoa paljon suojaa kylmältä.
  • Terveys: Whippetit ovat yleensä terveitä, mutta kuten kaikilla roduilla, niillä on alttiutta tietyille terveysongelmille, kuten sydänsairauksille ja silmäongelmille. Säännölliset eläinlääkärikäynnit ovat tärkeitä terveydentilan seuraamiseksi.

Whippet Lemmikkinä

Whippet sopii hyvin monenlaisiin kotiympäristöihin. Se on loistava valinta perheille, pariskunnille ja yksinasuville. Whippet tarvitsee kuitenkin omistajan, joka ymmärtää sen liikunnantarpeen ja on valmis tarjoamaan sille riittävästi aktiviteetteja. Se on sopeutuvainen koira, joka viihtyy rauhallisessa kotona asumisessa, mutta kaipaa myös säännöllistä ulkoilua ja tilaisuuksia päästää sisäisen juoksijansa valloilleen.

Päätelmä

Whippet on hienostunut ja urheilullinen koirarotu, joka sulattaa sydämet ystävällisellä luonteellaan ja vaikuttaa nopeudellaan. Se on upea valinta aktiivisille ihmisille, jotka voivat tarjota sille tarpeeksi liikuntaa ja rakkautta. Whippet on varmasti palkitseva kumppani kaikille koiraihmisille.

Whippetin lähteet