Wirehaired Pointing Griffon

Korkeus: 55-60 cm
Korkeus: 50-60 cm
Paino: 23-28 kg (uros)
Paino: 20-27 kg (naaras)
Elinikä: 12-14 vuotta

Koirarodun muita nimiä ovat Kiharakarvainen seisoja, Kiharakarvainen noutaja, Kiharakarvainen seisoja ja Griffon d’arrêt à poil dur.

Wirehaired Pointing Griffon: Monipuolinen ja Kestävä Metsästyskoira

Wirehaired Pointing Griffon, tunnettu myös lyhenteellä WPG, on monipuolinen ja kestävyyttä omaava metsästyskoira, joka on erityisen suosittu lintukoirana. Tämä rotu on peräisin 1800-luvun lopun Euroopasta ja siitä on kehittynyt erinomainen kumppani metsästykseen, erityisesti lintujen ja pienriistan pyydystämiseen.

Rodolähtökohtaiset Piirteet

Tässä osiossa käsitellään Wirehaired Pointing Griffonin fyysisiä ja psyykkisiä ominaisuuksia, jotka tekevät siitä erinomaisen metsästyskoiran.

  • Ulkonäkö: Wirehaired Pointing Griffon on keskikokoinen, vahvarakenteinen koira, joka on hyvin atleettinen. Sen turkki on karkea ja langanomainen, mikä suojaa sitä erilaisilta sääolosuhteilta.
  • Turkin hoito: Turkki vaatii säännöllistä hoitoa, mutta se ei ole kovin vaativa. Koiran karvojen nyppiminen pari kertaa vuodessa riittää.
  • Luonne: Griffonit ovat tunnettuja seurallisuudestaan ja ystävällisyydestään. Ne ovat erinomaisia perhekoiria ja tulevat hyvin toimeen lasten kanssa.
  • Kestävyys ja energia: Koiralla on erinomainen kestävyys, mikä tekee siitä loistavan kumppanin pitkiin metsästyspäiviin. Griffonit tarvitsevat myös paljon liikuntaa ja henkistä virikettä.

Historia ja Alkuperä

Wirehaired Pointing Griffonin historia juontaa juurensa 1800-luvun lopun Alankomaihin, missä rotua alettiin jalostaa monikäyttöiseksi metsästyskoiraksi. Rotua kehitti erityisesti Korthals-niminen henkilö ja tästä syystä rotua kutsutaankin joskus ”Korthals Griffoniksi”. Tavoitteena oli luoda koira, joka toimisi hyvin sekä maalla että vedessä, ja joka olisi erinomainen seuraaja sekä lintujen että pienriistan pyydystämisessä.

Koulutus ja Aktiviteetit

Wirehaired Pointing Griffonit ovat älykkäitä ja oppivaisia koiria, jotka nauttivat erilaisista haasteista ja tehtävistä. Koulutusta suositellaan aloitettavaksi jo pentuna, ja positiivinen vahvistaminen toimii parhaiten tämän rodun kanssa. Koirat tarvitsevat sekä fyysistä että henkistä stimulaatiota, joten monipuoliset harrastukset, kuten agility, noutaminen ja jäljestäminen, sopivat niille hyvin.

Terveys ja Hyvinvointi

Wirehaired Pointing Griffonit ovat yleisesti ottaen terveitä koiria, mutta kuten kaikki rodut, niilläkin voi olla alttiutta tiettyihin terveysongelmiin. Näitä voivat olla esimerkiksi lonkkavika ja silmäongelmat. Säännölliset eläinlääkärikäynnit ja asianmukainen ravinto ovat tärkeitä koiran terveyden ylläpitämiseksi.

Wirehaired Pointing Griffonin Suosi Suomessa

Wirehaired Pointing Griffon ei ole Suomessa yhtä suosittu kuin monet muut lintukoirarodut, mutta se on kerännyt vakaan harrastajayhteisön, joka arvostaa sen monipuolisuutta ja kestävyttä metsästyskaverina. Rotu sopii erinomaisesti aktiivisille metsästäjille ja ulkoilmaihmisille, jotka osaavat arvostaa tämän koiran monipuolisia taitoja ja lojaaliutta.

Johtopäätökset

Yhteenvetona voidaan todeta, että Wirehaired Pointing Griffon on erinomaisen luonteensa, monipuolisuutensa ja kestävän fyysinen rakenteensa vuoksi yksi parhaimmista metsästyskoiraroduista. Se soveltuu hyvin myös perhekoiraksi ja tarjoaa iloa ja toimintaa omistajalleen niin metsästysreissuilla kuin arjessakin.

Wirehaired Pointing Griffon lähteet