Bichon frisé

Korkeus: noin 23-30 cm
Korkeus: 23-28 cm
Paino: 3-5 kg (uros)
Paino: 3-5 kg (naaras)
Elinikä: 15 vuotta

Bichon frisé, Bichon à poil frisé, Bichon Tenerife, Bichon de Tenerife

Bichon frisé: Söpö ja Energinen Seuralaiskoira

Bichon frisé on pieni, valkoinen koirarotu, joka tunnetaan iloisesta ja energisestä luonteestaan. Tämä rodun historia ulottuu vuosisatojen taakse, ja se on ollut suosittu lemmikki sekä seurakoira erilaisissa yhteiskuntakerroksissa. Tässä artikkelissa tutustumme lähemmin Bichon frisé -rodun piirteisiin, historiaan ja hoitovaatimuksiin.

Rodun Historia

Bichon frisé -rodun juuret ovat Euroopan Välimeren alueella. Rodun alkuperä voidaan jäljittää 1100-luvulle, jolloin se oli tunnettu nimillä ”Barbichon” ja myöhemmin vain ”Bichon.” Historian aikana Bichon frisé -koirat olivat suosittuja merimiesten keskuudessa, koska ne olivat pieniä, helposti kuljetettavia ja erittäin seurallisia. He toivat niitä mukanaan matkoiltaan muun muassa Kanariansaarilta, mistä johtuen rotu tunnetaan myös nimellä ”Teneriffan koira.”

Renessanssin aikana Bichon frisé saavutti suosiota Euroopan aateliston ja kuninkaallisten keskuudessa. Se oli erityisen suosittu Ranskan ja Espanjan hovissa. Kuitenkin 1800-luvulla rodun suosio hiipui, kunnes 1900-luvulla ranskalaiset kasvattajat alkoivat elvyttää rotua.

Ulkonäkö ja Piirteet

  • Koko: Bichon frisé on pieni koira, jonka säkäkorkeus on noin 23-30 cm ja paino 3-5 kg.
  • Turkki: Rodulla on pörröinen, valkoinen turkki, joka on kihara ja tiheä. Turkki ei lähde luonnostaan paljon, mutta se vaatii säännöllistä hoitoa.
  • Silmät: Tumma ja pyöreäni silmät antavat rodulle ilmeikkään katseen.
  • Luonne: Iloinen, energinen ja seurallinen. Bichon frisé on erinomainen perhekoira ja tulee hyvin toimeen lasten sekä muiden lemmikkien kanssa.

Hoitovaatimukset

Bichon frisé -koirat vaativat säännöllistä turkinhoitoa, jotta niiden kaunis ja pörröinen ulkonäkö säilyy. Turkki tulisi harjata päivittäin takkujen estämiseksi ja pestä noin kerran kuukaudessa. Lisäksi trimmaus on tarpeen noin 4-6 viikon välein.

Hoitotoimenpide Tiheys
Harjaus Päivittäin
Pesu Kerran kuukaudessa
Trimmaus 4-6 viikon välein

Lisäksi korvien puhtaus, kynsien leikkaus ja hampaiden hoito ovat osa säännöllistä hoitorutiinia. On tärkeää tarkistaa koiran korvat viikoittain mahdollisten tulehdusten varalta.

Liikunnan Tarve

Vaikka Bichon frisé on pieni koira, sillä on paljon energiaa. Päivittäinen liikunta on tärkeää rodun hyvinvoinnille. Tämä voi sisältää rauhallisia kävelylenkkejä, leikkiä kotona ja ulkona sekä älyllisiä virikkeitä, kuten interaktiivisia pelejä ja koulutusta.

Terveys ja Elinikä

Bichon frisé on yleensä terve rotu, mutta kuten kaikilla koiraroduilla, silläkin on joitakin terveydellisiä alttiuksia. Näitä voivat olla esimerkiksi polvilumpion sijoiltaanmeno (patellaluksaatio), hammassairaudet ja ihosairaudet. Säännölliset eläinlääkärintarkastukset ja hyvä hoito voivat auttaa ennaltaehkäisemään monia sairauksia.

Bichon frisé -koirat elävät keskimäärin 12-15 vuotta, mikä on melko pitkä ikä pienelle koiralle.

Lopuksi, Bichon frisé on loistava valinta niille, jotka etsivät iloista ja seurallista lemmikkiä. Sen kaunis ulkonäkö ja viehättävä luonne tekevät siitä erinomaisen perheenjäsenen, kunhan omistaja on valmis sitoutumaan sen hoitoon ja liikunnantarpeisiin.

Bichon frisén lähteet